Senarai Keperluan Bayi dan Ibu Ke Hospital

by - 4:32:00 PM


Kelengkapan barang baby mesti cukup supaya tidak kelam kabut. Bermula 32 minggu hamil boleh kemas dan sediakan beg sepatutnya. asing 3 beg untuk:





1. Beg untuk ibu
  • 2 pasang baju ibu terutamanya baju berbutang depan
  • kain batik
  • seluar dalam pakai buang
  • tuala
  • tudung
  • maternity pad/ pad biasa
  • selipar
  • toileteries
  • stokin tebal

2. Beg untuk bayi

  • baju lengan pendek dan seluar
  • baju lengan panjang dan seluar
  • pampers
  • topi, mitten dan booties
  • bedung/ napkin
  • barut
  • tuala baby
  • wet tissue

3. Bakul

  • Thermos
  • Botol air
  • makanan biskut, minuman 3 in 1 (horlick, milo,kopi)
  • cawan

Paling penting ibu kena sediakan..!!

1. Kad pengenalan
2. Buku merah ibu mengandung
3. Handphone dan charger
4. Guarantee letter (GL)



** nak berjalan ke Pahang ni untuk majlis bertandang adik ipar... kena standby barang2 ibu dan baby..!! harap-harap tak bersalin awal.. Amin...



You May Also Like

7 insan comel komen

  1. bgus bnda2 cmni..get ready gitu..

    ReplyDelete
  2. wah.. perkongsian yg sgt berguna! e'in pun akan alaminye in shaa Allah.. hihi

    ReplyDelete
  3. Byk jg tu jijah yg nk disediakn

    ReplyDelete
  4. untuk baby ni,sya langsung tak beli apa pun lagi walau sepasang baju....wahahaha... tapi tak apa, karang dah 32 minggu boleh la rujuk yg jijah bagi ni...sonang kerja....hehe

    ReplyDelete
  5. persediaan tu pentingkan jiejah...apapun akak doakan urusan jiejah dipermudahkan nanti ye...tak sabar nak tengok baby

    ReplyDelete
  6. Yup.. Persediaan awl. Dlu 8bln pn dh kmas bag bby.. :)

    ReplyDelete
  7. senang dah ada list, memudahkan kerja

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!