Tips Mengelakkan Beras Berkutu

by - 8:30:00 AM


Setiap kali basuh beras pasti ada kutu beras tersembunyi. jadi hendaklah di buang terlebih dahulu sebelum memasak nasi.

Tips ini dapat membantu mengelakkan beras berkutu.

Masukkan beberapa helai daun limau purut/ cili kering di dalam tempat simpanan beras






inshaaAllah kutu beras akan keluar dari tempat simpanan beras itu..

You May Also Like

9 insan comel komen

  1. Ok nice sharing, pasni nak try letak daun limau purut, sebelum ni memang letak cabai kering tu..

    Tapi kalau dah nak masak nasi pun jarang sekali kan, usah kata kutu ja menyinggah, macam2 hado..hehee >>> MJ

    ReplyDelete
  2. cili kering ye....jage kau kutu beras..balik ni nak buat

    ReplyDelete
  3. THANKS TIPSNYA.

    BERGUNA NI ..LETAK CILI KERING TU JADIK ..HUHU

    ReplyDelete
  4. boleh cuba petua ni ...selalu sangat beras tu berkutu kan...

    ReplyDelete
  5. Klau guna cili kering tu x edah dh kutu beras kt umh tu.. Bnyk je kt dlm tong tu..

    ReplyDelete
  6. a great sharing ni jijah.
    sentiasa berlaku ni. tq.

    ReplyDelete
  7. yg ltk cili kering tu mmg selalu buat. kalu igt laaa ;-)

    ReplyDelete
  8. setakat ni tak pernah beras berkutu. cuma ada masalah semut je ntah datang dari mana ntah le.

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!