Cradle Cap @ Kerak Pada Kulit Kepala Bayi

by - 9:00:00 AM


Korang tahu apa tu cradle cap?

Cradle cap tu sejenis masalah kulit yang kelihatan berwarna kekuningan, berkelompok, berminyak, keruping besar yang selalu menghinggapi kulit kepala bayi baru lahir. Ia seakan-akan macam kelemumur orang dewasa. Ia terjadi penghasilan minyak dari hormon ibu semasa mengandun.

Dari anak pertama dah kena. Biasalah rambut dari dalam perut lagi, so daku anggap benda tu biasa sebab dua orang anak daku ni jenis lahir rambut lebat. Lebih lebih lagi rambut belum di cukurkan lagi, lagi la banyak keruping2 tu.






Zahwa kan rambut lebat. Bila dia menyusu tu saja belek2 rambut dia..masyaAllah berkeraknya..!!daku ni jenis geram. Aku korek slow2 kasi tanggal. Mak daku marah sebab takut luka.


So tipsnya:

1. Kalau boleh basuh rambut bayi hari hari pakai syampu. Gosok slow slow. Tapi sebab zahwa baru sebulan..daku tak kerap syampukan dia..takut alergik pula. sekarang pun dia meruam

2. Lepas mandi, lumur minyak zaitun/baby oil/minyak vco dekat kulit kepala bayi.. bagi kembang.

3. Sikat rambut bayi guna sikat bergigi rapat. Gosok slow slow kat tempat berkerak supaya keruping2 tu tertanggal.

4. Ulang setiap hari sampai hilang


Posted via Blogaway

You May Also Like

7 insan comel komen

  1. Alisha dulu kulit clear .. fahim ada sikit .... tp fahim ada eczema .... so tu rasanye tanda awal kulit anak mcm a bit sensetif

    ReplyDelete
  2. Alhamdullilah dua2 baby sy tak ada masalah ni. Pasal rambut diorang pun segan2 nak tumbuh masa baby..hehe. Tp anak buah dulu ada yg kena macam ni. Sy suka lumur minyak baby kat kepala diorang, dh lembut keluarkan kerak tu pakai sikat.

    ReplyDelete
  3. Cik mah pun geram..hehe..pkaikan minyak kepala dara..cpt gak tanggal

    ReplyDelete
  4. Saya dulu guna tangan je.tp memang buat dengan sangat berhati2.new born kan..risau baby sakit. memang gerap tengok...

    ReplyDelete
  5. lama lama nanti hilanglah tu kan :)

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah rania tak ade masalah kerak ni.
    skrg ciksu pakai dia dgn minyak tanak je. alhamdulillah..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!