Home Progress: Home Defect Checklist

6:48:00 PM 5 Comments A+ a-


Lupa copy dari mana.. buat rujukan kemudian hari.. Halalkan ya..

Jom check rumah baru kita. Apa-apa pun, pastikan rumah anda telah mendapat sijik layak menduduki (CCC/ CF)

Cara memeriksa kerosakkan pada rumah baru anda dan PERALATAN yang diperlukan semasa check defect pada rumah: 


Masking tape - Tape yang kaler putih/cream tu. Kalau ada retak atau crack terus lekatkan dan tanda.
Marker Pen - Warna merah pun ok. Senang nampak tulis nombor dan problem atas masking tape.
Kertas A4 - Tulis kan senarai kecacatan atau defect itu dengan nombor dan lokasi sekali supaya senang nak cari.
Kayu kecil - Mengetuk setiap sudut tile sama bagi menguji simen padat ataupun sebalik. 


Apa perkara penting yang perlu kita periksa?

A) Air.

1. Pastikan meter air ada dan berfungsi. Semua kepala paip, shower tu dan benda-benda yang sewaktu dengannya ada.

2. Tutup semua kepala paip, pastikan sambungan betul dan tiada yang tercabut/longgar.

3. Buka pili air pada meter dan biarkan air masuk ke dalam tangki sampai penuh. Kalau rajin boleh pergi panjat tengok tangki dulu.

4. Bila air dah penuh dalam tangki pastikan bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tidak kemungkinan paip bocor sebelum sampai ke tangki.

5. Check air kat semua bilik air. Test satu persatu.

6. Drain pipe untuk aircond. Kena test masukkan air, takut tersumbat atau mungkin di tipu (paip tak sambung setakat gimik je).

7. Mangkuk tandas kena test juga. Kalau air tak lancar, kemungkinan terdapat lebihan simen yang dibuang kedalamnya oleh kontraktor terbabit.


B) Elektrik


1. On kan main suis... kemudian on kan suis fius tu satu persatu..

2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun boleh... so kita boleh tahu mana satu yang problem..

3. Test semua suis kat rumah tu, pastikan tiada yang ketat atau tak boleh nak tekan...

4. Ketuk kat tepi semua soket/suis.. pastikan dah simen tepi tu.. takut ada ruang kosong, next time mudah pecah.


C) Jubin (Tiles)

1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar..

2. Kalau ada yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga...

3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok...


D) Pintu dan Kunci

1. Tukar semua kunci depan dan belakang...sebab keselamatan, maybe dah diduplicate..

2. Tukar pintu belakang, pintu playwood tu tak boleh caya... guna kunci yang ok skit.. double lock & dead lock..

3. Kalau tak tukar main gate, make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu..

4. Pintu kat pagar belakang tu kena kunci, pasang padlock yang weatherproof... jangan simpan tangga kat belakang rumah...

5. Sliding door... pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang...letak pada rel sliding tu supaya tak leh tolak daripada luar...

6. Gunakan padlock yang berkualiti, bukan pasar malam punya... nanti rosak haru pulak tak boleh buka..

7. Padlock yang baik seperti ABUS & ABLOY mahal sgt.. guna kan YALE, SOLEX atau setara pun ok..


E) Grill besi atau Geriji

1. Design ikut budget.. tapi mesti yang agak kukuh, sebab ada design yang guna besi halus jer, mudah dipotong nanti.

2. Kunci mesti double lock.. boleh tambah selak atau kunci daripada dalam...

3. Telinga ker apa.. untuk pasang padlock tu mesti kukuh kat joint dia.. kat situ yang paling tak secure, guna tukul jer dah tercabut...

4. Mounting ke dinding, terutama tingkap mesti kuat.. skru mesti cukup kuat, kalau boleh guna besi yang ditanam dan weld ke tingkap..

5. Kalau guna grill yang boleh dibuka/safety tu.. pastikan tak boleh dibuka drpd luar... nanti mudah perompak pecah cermin dan buka..


F) Bumbung, atap atau ceiling (roof)

1. Kalau boleh naik atas tu, try tengok apa yang ada... mana la tau ada benda asing atau defect kat situ..

2. Time hujan lebat, atau hujan.. tunggu dalam rumah atau check kat siling.. selalu time hujan lebat jer bocor atap tu..

3. Pastikan tiada atap concrete tu yang retak atau pecah atau sumbing.. minta pemaju replace segera...

4. Kalau boleh masuk atas siling, sambil tengok tangki air.. tengok sekali joint kayu yang support bumbung tu..

5. Pastikan kayu tu elok keadaannya dan sambungan betul... bukan kayu terpakai/rosak atau yang disambung-sambung...

6. Pastikan dinding memisahkan rumah sebelah proper keadaannya, tiada lubang dan tiada retakan...


G) Tangki air

1. Kena naik atas siling, baru boleh check tangki air... yang penting tengok kekuatan support/penyokong kedudukan dia..

2. Tengok kat dalam tu, takut ada benda asing... masa install pemaju pakai letak jer.. bersihkan tangki air daripada kekotoran/batu/pasir...

3. Kalau ada plan nak install Outdoor filter, mereka akan servis bersihkan tangki air sekali.. so, minta pakar yang settlakan...

4. Paip limpah tu kena check juga, kalau pelampung rosak, air tu pegi mana...

5. Nak lagi best, pasang air kat meter... pastu check air masuk kat tangki, baru tau camner tangki tu function...


p/s; Mudah-mudahan dapat membantu dari kita ditipu oleh kontraktor rumah yang membuat kerja ala kadar je.




All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

5 insan comel komen

Write insan comel komen
QasehnyaRania
AUTHOR
3/30/2016 7:36 AM delete

nice sharing. tenkiu jijah

Reply
avatar
3/30/2016 4:25 PM delete

Benda-benda niy memang kita perlu titikberatkan. Pastu senang nanti kte nak buat aduan dekat pihak developer kan kalau ada sebarang kerosakan. Then boleh claim. Nice sharing kak Jijah.

Reply
avatar
dear anies
AUTHOR
4/07/2016 11:32 AM delete

sy jumpa tips ni jijah:

http://www.siakapkeli.my/2016/03/gambar-tips-apabila-masuk-rumah-baru.html

Reply
avatar
5/15/2016 10:04 AM delete

bagus ada checklist..senang nak check..takut tak complete kan

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!