Saturday, January 5, 2013

Amalan Semasa Mengandung


Amalan Untuk Wanita Mengandung

Ketika wanita sedang mengandung, selain amalan wajib, bakal ibu (dan juga bakal ayah) digalakkan melakukan amalan berikut:-



• Banyakkan Bertaubat
• Banyakkan membaca ayat-ayat suci Al-Quran.
- Membaca surah Al-Fatihah dan ayat Kursi
- Membaca surah Al-Taubah hingga akhir
- Membaca surah Yassin 
- Membaca surah Yusuf - agar memperolehi anak yang soleh, sihat, cantik dan sempurna. 
- Membaca surah Maryam - agar memperolehi anak yang sabar dan taat
- Membaca surah Luqman - agar memperolehi anak yang taat
- Membaca surah An-Nahl, ayat 78
- Membaca surah Al-A’raf, ayat 189


Semoga anak yang di kandung itu menjadi anak yang soleh dan solehah :)
InsyaAllah ^___^



32 comments:

  1. in syaa Allah boleh mee amalkan suatu hari nanti :)

    ReplyDelete
  2. yg xngndung pon harus ada sift cmni kan..hihi

    ReplyDelete
  3. jijah sama ke?bila due?berapa bulan dah?

    wah kemain aku tanya macam la aku yang bawak budak :D

    ReplyDelete
  4. jijah hati2 n jaga diri k n kandungan..

    ReplyDelete
  5. ALhamdulillah, sama2 kita amalkan ye... dan berterusan sampai la bila2..

    ReplyDelete
  6. panduan utk masa depan ni. ;)

    ReplyDelete
  7. WAHHH .. NMPAK AKAK SGT2 HEPI :)

    ReplyDelete
  8. InsyaAllah akan digunakan untuk satu hati nanti.. siapa tak nak kan zuriat yang soleh dan solehah sejuk perut mengandungnya.. hehe. Eh cop.. Jijah pregnant ke? tak sabar nak tunggu jijah kawan aida nie pregnant.. Moga segalanya dipermudahkan.. :)

    ReplyDelete
  9. salam sis azizah.
    Terbaik tips ni..keep it up sis

    ReplyDelete
  10. @afzalsukasuki jijah baru 5minggu.. due mybe 1sept nanti... :)

    ReplyDelete
  11. semua amalan yang baik2 tu :)
    moga semuanya di permudahkan :)

    ReplyDelete
  12. jijah...jaga baby..jaga kesihatan.... due bulan sept kan hehehe hope sempat dtg wed ain :)

    ReplyDelete
  13. @Cik Aien aien kawen bulan berapa? kalau bulan 8 ke ok la jijah nak mintak cuti sebulan awal b4 due :)

    ReplyDelete
  14. amin.. hehe..

    kak jijah jg diri and baby baik2 tau.. ;)

    ReplyDelete
  15. Panduan yang baik ni.
    Tahniah ye jijah :-)
    Moga giliran Ros pula akan menyusul. Doakan neh :-)

    ReplyDelete
  16. @aisya tq dik.. akak akan jaga diri baik2..InsyaAllah Allah akan lindungi :)

    ReplyDelete
  17. @ros_reeza jijah doakan moga ros di kurniakan rezeki anak jugak.. Amin ya rob :)

    ReplyDelete
  18. mase pregnant la kene jage segala amalan dan tingkah laku kan. Take care jijah, linda doakan jijah sihat dan selamat selalu.

    ReplyDelete
  19. semoga anak yg bakal lahir menjadi anak yg terbaik dunia dan akhirat ye dear... :)

    ReplyDelete
  20. tahniah jiejah..shida happy dgr tau :)

    ReplyDelete
  21. @ayutAmin ya rabbal alamin... :)

    ReplyDelete
  22. @shidaR yang merasainya lagi happy shida.. alhamdulilah.. tq yer dear!

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!