Thursday, January 7, 2016

2nd Pregnancy Diary: Normal Atau Caeserean??


Sekiranya anda baru sekali menjalani proses bersalin melalui pembedahan caesarean, anda boleh mencuba untuk bersalin normal (VBAC- Vaginal Birth After Caeserean) pada kehamilan seterusnya. Tapi ada syaratnya, asalkan bayi tak songsang, hamil kembar, masalah uri, tekanan darah tinggi, kencing manis atau komplikasi lain. 

Baru-baru ni masa usia kandungan 35 minggu++ jumpa dengan doktor O&G hospital untuk menentukan sama ada boleh bersalin normal atau tidak. Ini perlu sebab doktor nak tengok kekuatan parut pembedahan dulu samada mampu bertahan untuk menerima kontraksi yang bakal di alami atau tidak.

Bila scan, air ketuban normal, parut pembedahan takde sakit, bengkak atau masalah lain doktor kaunseling sikit kata takda masalah untuk bersalin normal atau VBAC hanya 0.5% risiko pecah rahim.  

cuma..

biar mengalami kontraksi sendiri tanpa perlu di paksa bersalin (induce)..so bila pertama kali nak try normal selepas c-zer ni, doktor suggest bersalin di hospital besar jika ada komplikasi apa-apa senang untuk di rujuk.

makanya terpaksa la daku ke Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS) kira-kira 30minit ikut highway bila sakit nak bersalin nanti.. huhuhu 



walau apa-apa pun daku pilih untuk VBAC!! dan daku sedaya upaya berusaha untuk bersalin normal kali ni.. moga Allah perkenankan.. Amin...


لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ

La ilaha illa anta. Subhanaka inni kuntu minaz zolimin.

Maksudnya : "Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan engkau, ya Allah. Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim."


"Hasbunallah Wani'mal Wakîl Alallahi Tawakaltu"

~Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allah~


Moga kita berdua dipermudahkan, anakanda mama keluar dengan sihat n selamat ye anakku sayang... 
Amin~




14 comments:

  1. akak doakan semoga segalanya berjalan lancar dan dipermudahkan ye jijah.

    ReplyDelete
  2. inshaaALLAH.. yui doakan semua dipermudahkan...aamiin.

    ReplyDelete
  3. aamiin Ya Rabb. moga kita sama-sama dipermudahkan urusan bersalin. cuma sy baru kali pertama :)

    ReplyDelete
  4. Semoga dipermudahkan... Insya-allah..
    Akak salah seorang yang melalui VBAC.
    Anak sulung sahaja yang c-zer, yang 2,3,&4 alhamdulillah normal.

    ReplyDelete
  5. Asslmkm jijah.. Moga2 adk bby lahir normal tnpa czer ye.. In shaa Allah.. :)

    **rindu nk prgnt blik.. Hihiks

    ReplyDelete
  6. yes..
    nak try vbac gak nanti...

    serik dah czer..

    tapi tak apela..
    kalau tak dapat vbac ponn..asal anak selamat..
    i is syukurr jijah!..

    ReplyDelete
  7. @SYANI tahniah kak.. apa rahsianya ni..bestnya dapat VBAC

    ReplyDelete
  8. @InaYusoff iya kan..janji baby lahir sihat dan selamat

    ReplyDelete
  9. Salam hai zizah. Lamah xsnggah. Semiga dpermudahkan semuanye k.

    ReplyDelete
  10. x bleh dgr Caesarean ngilu...

    ReplyDelete
  11. in shaa Allah...
    boleh normal.
    aida doa kan ye.

    ReplyDelete
  12. Semoga semuanya selamat jijah..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!