Masalah Kereta Tak Boleh Start Enjin

8:23:00 PM 12 Comments A+ a-


Ni lah masalah yang berlaku kat myPE daku tu. Baru-baru ni tak boleh nak start enjin. bila start enjin panel meter menyala tapi bila pusing kunci lampu makin malap ada bunyi "tik tik tik tik". tu dah menandakan bateri lemah. teringat last tukar masa awal-awal mengandungkan hakimi. means dah setahun lebih la tu.. dan tiap kali nak guna kereta kena la jumper. minta tolong orang. huhuhu orang kata kereta tak boleh jumper banyak kali, sebab boleh merosakkan bateri. tapi what can i do... hehehe :)

so balik kerja terus singgah workshop tukar bateri baru. pomen tu kata memang biasanya bateri la punca tak boleh hidup. samada bateri lemah atau dah habis terus.




Bateri ni ada 2 jenis, Free maintenance (Bateri kering) dan bateri dengan air (Bateri basah). Yang guna air ni kena la selalu periksa, Bagi bateri yang dah berusia 2-3 tahun keatas kerap la sikit periksa airnya, biasanya jangka hayat bateri pun beberapa tahun je. Bagi yang free maintenance pula periksa indicator kat atas bateri tu. Kalau ok warna dia hijau, kalau ada cincin hitam tu dah mula lemah, kalau hitam dah sampai masa nak tukar baru.

Ramai yang suggest bateri kering tak perlu nak tengok. nak-nak kita ni orang perempuan memang takde masa la nak check bateri semua tu cuma perlu ingat dah setahun lebih pasti kena tukar baru. Tapi di sebabkan workshop tu ada bateri basah terpaksa la guna bateri basah ni. terbang RM250 kaoo! mahal kot.. huhuhu





cuma nasihat pomen tu setiap minggu checklah paras air. kalau kurang topup. tapi sebab bateri baru kan mungkin boleh sampai 3 bulan. harap-harap rajin la nak mengecheck setiap minggu. huhuhu serik kot kereta tak boleh start! dah la tinggal sorang kat sabah ni.. sapa nak tolong oiii!! 

tapi... kalau lagi 3 bulan maknanya dah balik semenanjung masa tu.. boleh la ayah tengok hari2.. yeyyy!!! hahahaha

tapi kita sebagai orang pompuan ni kena tahu sikit-sikit pasal kereta. jangan pandai drive je. huhu aku la tuhh....!!!~~ serik oii!!



p/s: ehh kereta korang pakai bateri kering ke bateri basah??



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

12 insan comel komen

Write insan comel komen
12/05/2014 9:05 AM delete

huhuh.. yui pakai moto bateri bsh..hihihi

Reply
avatar
AYuNG
AUTHOR
12/05/2014 2:50 PM delete

pakai bateri kering jer...sbb malas nk cek bagai!


hehe...hi jijah! =)

Reply
avatar
eima
AUTHOR
12/05/2014 3:14 PM delete

bateri basah lebih tahan lama ... janji rajin cek air bateri topup2

Reply
avatar
Kiz MySelf
AUTHOR
12/06/2014 9:13 AM delete

Jaga kereta supaya kereta boleh jaga anda bila digunakan..hehe

Reply
avatar
12/08/2014 9:06 AM delete

masa duk sorng ne la kita kena tahu mcm2 psl kereta.kalau x, mmg xhduppp.

Reply
avatar
12/09/2014 10:47 PM delete

bab² kereta ni fiza pun out..tahu guna je..kadang kadang kalau sorang² ni memang kena amek tahu jugak kan jijah..

Reply
avatar
12/11/2014 9:35 AM delete

memula dulu sy pakai bateri basah. one day, ms kt pwtc, nk blk, kete x leh start. check punya check bateri da kong. nasib baik laa opismet ada. dia tlg belikn bateri. lps detik tu sy pakai bateri kering je. kalau da bunyi lain mcm tu tandanya mmg nk kn tkr la tu ;-)

Reply
avatar
Sya Nadia
AUTHOR
12/12/2014 1:03 AM delete

Ni yg lemah.. Sya byk lg xtau pasal masalah kereta ni. Tau² je dah problem

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
12/14/2014 7:45 AM delete

betul tu.ciksu zaman pjj dlu j blajar bab keta skrg dh x amik tahu.hahaha.boleh gitu..
sebaiknya kena ambik tahu la kan.senang pa pe hal nanti

nk blk semenanju dah... bestnya kan

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
12/14/2014 12:32 PM delete

Sama la mcm akak dlu..keta xleh start bnyi tik tik tik tik...kol incik hubby gtau..pastu akak mtk tlg kwn2 opis...diorg dtg n incik hubby dtg tlak keta tuh bru leh start

Reply
avatar
ros_reeza
AUTHOR
12/15/2014 4:37 PM delete

nak kena tanya husband pula bateri ape.. hihihi.. maklumlah drive pun tak pandai. tahu naik je. hihi

Reply
avatar
12/23/2014 12:14 PM delete

Looking for car battery? Try this website
Just key in the battery spec on the website. Website will show pricing from the workshops. You choose what is important to you; price, location, brand or specific model.
Just pay 5% online as deposit. The website will send an email with details of the seller. Pay the balance 95% directly to seller once he delivers.
We monitor the shops so that they don't cheat the consumer.
Price Includes Battery, Installation, Alternator Check, Warranty and Free Delivery within KL, PJ, Shah Alam, Putrajaya, Puchong, Bangi & Kajang after Trade In of Existing Battery.

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!