Monday, November 9, 2015

2nd Pregnancy: Jumpa Dietation dan Iberet Folic 500


Hampir dua bulan makan ubat Iberet Folic ni gara-gara kurang darah/ HB masa mengandung ni. 
4 kali result darah HB kurang dari 11...!! nastijahnya checkup dua minggu sekali..!!
akhirnya kena jumpa Pegawai Zat Makanan.






Bila jumpa Dietation, dia kata ubat Iberet ni ubat paling kuat sekali untuk tambah darah! dia macam pelik makan Iberet tapi HB tak naik-naik...huhuhu

Tips dia bagi, makan ubat Iberet ni masa perut kosong, 2 jam selepas/sebelum makan dan minum dengan air suam+perahan limau/lemon. vitamin C yang ada supaya penyerapan iron lebih cepat berlaku.

Dah usaha buat seperti yang Dietation sarankan.. elakkan kaffein/susu dalam masa 2 jam selepas atau sebelum makan, makan makanan sihat, tambah darah.. darah untuk thalasemia pun dah ambil.

monitor jelah keputusan setiap dua minggu checkup tu.. mudah-mudahan adik baby sihat, sempurna dan selamat bila mama melahirkannya kelak. Amin..

baru makan epal hijau banyak-banyak. nampaknya HB dah naik 11gm.. tengok nextweek checkup pula..


Posted via Blogaway



12 comments:

  1. alhamdulillahh, dah dapat adik baby dah :)
    semoga Allah mudah jijah ya...

    ReplyDelete
  2. sampai kena jumpa dietation... kesiannya jijah... bertabah lah mama jijah ye... pengorbanan seoranag ibu kan... semoga baby tetap sihat sempurna ...tu yang penting kan?

    ReplyDelete
  3. Betul! Syira makan iberet folate, Hb dari 6.7 naik 12 lepas sebulan makan secara consistent..
    Macam tak percaya..huhu

    ReplyDelete
  4. hi sis ☺
    I'm newbie and please support me
    hv a nice day~♥~
    smartiesmoo.blogspot.kr

    ReplyDelete
  5. Makan jambu batu pun ok... Sebab kaya dengan zink dan iron tu buah jambu batu tu..

    ReplyDelete
  6. InshaAllah semoga baby sihat dan sempurna

    ReplyDelete
  7. pada aida kan jijah.
    yg berpengalaman hB rendah giler... jaga makan.
    biar seimbang...
    minum air...
    jgn stress.

    ReplyDelete
  8. ikut je la kan sarankan doktor..harap harap ada perkembangan baik :)

    ReplyDelete
  9. Dulu pn hb low jgk. Bwah 11. Mngkin stress pn iye. Msa nk tnggu hri dh blik umh mak. Hri2 suh mak goreng ikn. Stress pun xde agknya, hb elok je naik ngam2 11..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!