Thursday, November 5, 2015

Ambil Darah Dua Minggu Sekali


Dari mengandungkan abglong hakimi lagi. Hb mama tak pandai naik sampai 11.. duk maintain 10 gitu je. 

Bila adikbaby pula.. pun sama.. alahaiii nakk..!!
sepanjang mengandungkan adikbaby hemoglobin/darah merah mama:

10weeks = 11gm
13weeks = 11gm
17weeks = 10.9gm
20weeks = 10.8gm
22weeks = 10.9gm
24weeks = 10.4gm
27weeks = 11gm


Tu pun dah banyak kali episod hampir pitam masa bekerja. kawan tegur muka kuning pucat! Dah tu terpaksa lah checkup dua minggu sekali sebab hb low. Sobb~ tiap-tiap dua minggu ambil darah masa checkup.. psstt!! lali dah tangan ni dengan jarum jemarum! nasib la jenis urat senang timbul.. huhuhu! tu pun bengkak dah...

Macam-macam makan makanan dah.. vitamin 3 serangkai, vitalea shaklee, hati ayam, bayam, jambu batu, buah delima, kerang. result masih sama..

Doktor bekalkan ubat IBERET dah cukup kuat tu..n ada appointment dengan Dietation pun dah pergi.. result masih juga sama... emmm -__ -

Dan ada juga yang suggest cek darah thalasemia. sebab bila ada thalasemia zat besi tak boleh nak serap dalam badan. so kita tunggu la result darah 2 minggu lagi.. emm


sekejap je dah 7 bulan mengandung!

Posted via Blogaway




10 comments:

  1. semoga segalanya dipermudahkan.. ujian waktu mengandung kan :D

    ReplyDelete
  2. level Hg kita sama akak,,haha...
    apapun, jaga kesihatan lek lok,,hehe

    ReplyDelete
  3. jgn minum teh langsung ... cuba mkn vitalea ngan vitac serentak ye .....

    ReplyDelete
  4. hB aida pernah sampai 7.
    masa tu pregnen sape aida x ingat.
    sebab ketiga-tiga anak memang hB aida rekod buruk!
    doktor sampai nak masukkan ward!
    aida x nak.
    aida janji akan makan ubat :) ha ha ha...
    sib baik next cek up naik la 8 ke 9, tak ingat.
    tapi naik la :)

    ReplyDelete
  5. dh 7 bln dh.. huuu dup dap dup dap.. semoga selamat semuanya jiejah

    ReplyDelete
  6. harap2 selamat semuanya jijah ;-)

    ReplyDelete
  7. kan... sekejap je dah 7 bulan ye.. sya pun dah 5 bulan.. rasa macam baru je dapat tau pregnant..hehe.. harap jijah ok je la ye.. macam sepupu sya hb dia rendah sebab dia mmg ada thalesimia..

    ReplyDelete
  8. Owh, Murni haritu makan Iberet folic ok dah..tapi kena gastrik pulak sebab dlm iberet tu VitC dia tinggi. Vit C kena tinggi laa sebab iron dlm iberet tu pon kuat..nanti xpasal2 sembelit pilak..huhuhu

    ReplyDelete
  9. alahai..semoga dipermudahkan
    cer jijah cuba pati delima gulsan. mana tau serasi

    ReplyDelete
  10. 2 bulan je lagi nak delivered kan..semoga dipermudahkan :)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!