Resepi Donut Gebu Gebas

by - 6:00:00 PM


Tak tahu kenapa.. suka betul makan manis-manis sekarang..Mengidam pula nak makan donut! bila beli tak rasa feel pula.. siap save gambar dari group masakan di Fb. tunggu nak buat je.. bila datang kerajinan dan adikbaby nak saaaaangat makan.. terpaksa la buat juga...bertuah betul adikbaby dalam perut mama ni tau!




walaupun rupa mu tidak ku kenang tapi tahap ke gebu gebass memang terbaik lah!


Resepi Donut Gebu

3 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
1 sudu baking powder
sedikit garam

(semua satukan dalam bekas)

11 gram yis
2 sudu gula
1 1/2 air suam

(satukan dalam jug, biar berbuih)

-Masukkan bahan yis ke dalam adunan tepung
-Uli sampai jadi doh sampai dah tak melekat kat jari
-Biarkan kembang seketika, kemudian tumbuk tumbuh doh bagi buang udara dalam doh
-Bentukkan donat, biar kembang lagi 10-15minit
-Siap untuk di goreng






Alhamdulillah...nikmatnya buat sendiri! cukup dah tu saja. dah tak rasa teringinkan donut lagi ... hahahaha


eh! korang minum apa petang-petang gini??


Posted via Blogaway



You May Also Like

12 insan comel komen

  1. betul tu kalau buat sendiri memang best..

    ReplyDelete
  2. Blogwalking sini ;) perghh melelehhhhh tgk.. ermmm

    ReplyDelete
  3. sya pun nak buat donat jugak jijah... nanti kita nak juga tempek gambar kat blog...tp bila tu x tau..kikiki...ada masa lagi....

    ReplyDelete
  4. waa..

    sedapnye la hai..
    dah lame tka buat donat..
    sebab sokmo tak menjadi..
    hahah..

    ReplyDelete
  5. Kegemaran anak2 sy ni.. baru buat cuti Depavali baru ni.. Licin

    ReplyDelete
  6. best nyerrrr kalau dpt yg panas2 tuuuuuu

    ReplyDelete
  7. hadoi la jijah...
    laparrrrr...
    kebetulan tghari td x sempat makan :(

    ReplyDelete
  8. puas hati kan buat sendiri..alhamdulillah rezeki baby tu

    ReplyDelete
  9. Dah lama sangaaaaat tak buat kuih tradisional sebab dah addicted dgn kek skarang ni. Hehe :P

    ReplyDelete
  10. Dh lma x mkn donut. Nk buat blm rjin.

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!