Monday, March 18, 2013

Checkup 4 Bulan





Tak sangka dah masuk 4 bulan mengandung..
pejam... celik... pejam... celik... dah 4 bulan kandungan daku... Alhamdulilah.. 
perkembangan bayi dalam perut ni pon bertambah pesat agaknya.. hehe
tapi perut tak berapa nak ada.. nak tunjuk pon malu.. hehe

tadi pagi checkup lagi lepas hb low baru-baru ni [entry].
di sebabkan kurang darah terpaksa appoitment dengan nurse setiap dua minggu.. kalau tak sebulan sekali.. huhuhu


hasil checkup:

berat badan: naik 44.5kg
urine: normal
hb: 10.8
tinggi rahim: 12cm
kedudukan: dah ada palpitasi


hb masih di tahap rendah lagi untuk kandungan awal-awal.. nurse dah pesan lepas dua minggu kena naikkan hb sampai 11gm ke atas... fuhhhhh mencabar ni...

harap-harap naik lah lepas ni... kesiannya kau nak dalam kandungan mama ni.... huhuhuhu


32 comments:

  1. alahai rendah lagi eh..kena naikkan....

    ReplyDelete
  2. minta petua dgn ina intanberlian..
    kalau tak silap dia ada makan habatus sauda kot hari tu masa hb dia rendah

    ReplyDelete
  3. jijah dh cuba mkn jambu ke, hati ayam ke utk naikkan hb tue..ag satu org pesan dkt akak seafood pun boleh naikkan hb mcm ketam atau udang

    ReplyDelete
  4. @Eca Dwinky Asha itu la.. rendah lagi tak paras normal..huhu

    ReplyDelete
  5. @QasehnyaRania ada kak ina cakap.. tp jijah belum beli.. tunggu balik semenanjung cuti nanti..huhu

    ReplyDelete
  6. @Mrs Lurve hati ayam makan banyak dah.. jambu tak.. seafood tu xleh makan kat sabah.. laut merah racun..huhuhu nmpknya tunggu balik cuti la ni makan seafood banyak2..huhu

    ReplyDelete
  7. jijah, kalau leh, jgn makan ati ayam.. xelok mkn anggota dalaman ni.. akak ms alisha dulu, mmg duk mkn ati ayam ke ati lemvbu ke.. pendek kata semuala.. utk dpt tinggi tp tinggi pun, xsampai 12 pun...

    time aqilah, mmg kak ina xmkn lgsung anggota dalaman sbb kak ina dah tau ia xelok.. so, kak ina minum habbatus sauda... hb kak ina 13 ;lebih.. rendah pun 12.. pnh gak 11 lbh tp time tu xminum habbatus sauda lagi.. tp bila kak ina dah tau khasiat habbatus sauda, terus kak ina minum.. terus hb hampir 13 or 13 lebih je sejak tu...

    ReplyDelete
  8. woih 44.5 kg ke?wife afzal dah 75 kg hokey!!makan kemain kuat..risau plak den ni ha hahaha.eh tapi sama la, wife afzal pon 4 bulan gak :)

    ReplyDelete
  9. pregnant dh akak? tahniah kak. lama sgt dh sab tk blog walking... byk dh tk tahu..huhu..pape pn..semoga jadi ibu yg baik :)

    ReplyDelete
  10. mslh sm, tiap 2mgu mlwt kkia. Jenuh.

    ReplyDelete
  11. tengok gambar kak jijah kt fb hari tu tak nampak preggy pun tau..

    hopefully semua nya baik2 je.. amin.. huhu

    ReplyDelete
  12. alamak langsung tak tahu menahu bab nie ^^ hb tu ape jijah? yang palpitasi tu pulak ape kemenda tu? haha.. moga anak dan jijah sihat2 belaka.. jaga diri na baik2. :)

    ReplyDelete
  13. In Shaa Allah, mesti naik nanti. :D

    ReplyDelete
  14. @IntaNBerliaN tapi kak bukan habatus sauda panas ke kak? takut la pulak nak makan..huhu

    ReplyDelete
  15. @afzalsukasuki 75kg afzal? biar betul 4bulan dah besar gitu.. kang lom sampai 9bulan dah 100kg..peh ngeri dengar..hehe

    ReplyDelete
  16. @sab tq dik.. Alhamdulilah pregnant dah :)

    ReplyDelete
  17. @cik chinta itulah yunk.. dah la skrg 2minggu cepat je masa..huhuhu

    ReplyDelete
  18. @aisya Amin.. moga baik2 jer..ibu dan anak :)

    ReplyDelete
  19. @Diari Si Froggie hb tu hemoglobin/ sel darah merah.. palpitasi tu..dah rasa ketulan dalam perot..hee

    ReplyDelete
  20. @MarnieyZ insyaAllah..mudah2an yunk :)

    ReplyDelete
  21. selamat menaikan hb.jijah chaiyok2!! jijah boleh! hehe..

    semoga urusan jijah semuanya dipermudahkan. ameenn...

    jijah doakan kak jaja pregnnt jugak.. :)

    ReplyDelete
  22. @Cikgu Jaja™ Amin.. moga di permudahkan...

    doa jijah semoga kak jaja di murahkan rezeki anak.. Amin ya rob :)

    ReplyDelete
  23. hihi, tak lama je lg..tak sbr nk tgk//hihi

    ReplyDelete
  24. @azizah :) hemoglobin dengan ketulan dalam perut.. haha.. baru tahu ha. thanzk jijah atas penerangan :)

    ReplyDelete
  25. jaga dri ye dear..xlama dah tu :)

    ReplyDelete
  26. kena taye yg lbh berpengalaman ni...tak nek2x hb ye ni...hihihi

    ReplyDelete
  27. @Diari Si Froggie ketulan dalam perut tu dah rasa baby la... hehe :)

    ReplyDelete
  28. @Shida Radzuan huhuhu lagi 5bulan shida... hehe doakan jijah dan baby selamat yer :)

    ReplyDelete
  29. @ayutitulah tu ayut.. xnaik2 hb ni.. risau gak..huhuhu

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!