Checkup 4 Bulan

2:09:00 PM 32 Comments A+ a-





Tak sangka dah masuk 4 bulan mengandung..
pejam... celik... pejam... celik... dah 4 bulan kandungan daku... Alhamdulilah.. 
perkembangan bayi dalam perut ni pon bertambah pesat agaknya.. hehe
tapi perut tak berapa nak ada.. nak tunjuk pon malu.. hehe

tadi pagi checkup lagi lepas hb low baru-baru ni [entry].
di sebabkan kurang darah terpaksa appoitment dengan nurse setiap dua minggu.. kalau tak sebulan sekali.. huhuhu


hasil checkup:

berat badan: naik 44.5kg
urine: normal
hb: 10.8
tinggi rahim: 12cm
kedudukan: dah ada palpitasi


hb masih di tahap rendah lagi untuk kandungan awal-awal.. nurse dah pesan lepas dua minggu kena naikkan hb sampai 11gm ke atas... fuhhhhh mencabar ni...

harap-harap naik lah lepas ni... kesiannya kau nak dalam kandungan mama ni.... huhuhuhu


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

32 insan comel komen

Write insan comel komen
3/18/2013 2:17 PM delete

alahai rendah lagi eh..kena naikkan....

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
3/18/2013 2:35 PM delete

minta petua dgn ina intanberlian..
kalau tak silap dia ada makan habatus sauda kot hari tu masa hb dia rendah

Reply
avatar
Mrs Lurve
AUTHOR
3/18/2013 2:38 PM delete

jijah dh cuba mkn jambu ke, hati ayam ke utk naikkan hb tue..ag satu org pesan dkt akak seafood pun boleh naikkan hb mcm ketam atau udang

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/18/2013 2:56 PM delete

@Eca Dwinky Asha itu la.. rendah lagi tak paras normal..huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/18/2013 2:56 PM delete

@QasehnyaRania ada kak ina cakap.. tp jijah belum beli.. tunggu balik semenanjung cuti nanti..huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/18/2013 2:57 PM delete

@Mrs Lurve hati ayam makan banyak dah.. jambu tak.. seafood tu xleh makan kat sabah.. laut merah racun..huhuhu nmpknya tunggu balik cuti la ni makan seafood banyak2..huhu

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
3/18/2013 3:25 PM delete

jijah, kalau leh, jgn makan ati ayam.. xelok mkn anggota dalaman ni.. akak ms alisha dulu, mmg duk mkn ati ayam ke ati lemvbu ke.. pendek kata semuala.. utk dpt tinggi tp tinggi pun, xsampai 12 pun...

time aqilah, mmg kak ina xmkn lgsung anggota dalaman sbb kak ina dah tau ia xelok.. so, kak ina minum habbatus sauda... hb kak ina 13 ;lebih.. rendah pun 12.. pnh gak 11 lbh tp time tu xminum habbatus sauda lagi.. tp bila kak ina dah tau khasiat habbatus sauda, terus kak ina minum.. terus hb hampir 13 or 13 lebih je sejak tu...

Reply
avatar
Shizan Syafik
AUTHOR
3/18/2013 4:14 PM delete

dah 4 bulan dah.. syoknya

Reply
avatar
afzalsukasuki
AUTHOR
3/18/2013 4:26 PM delete

woih 44.5 kg ke?wife afzal dah 75 kg hokey!!makan kemain kuat..risau plak den ni ha hahaha.eh tapi sama la, wife afzal pon 4 bulan gak :)

Reply
avatar
sab
AUTHOR
3/18/2013 5:19 PM delete

pregnant dh akak? tahniah kak. lama sgt dh sab tk blog walking... byk dh tk tahu..huhu..pape pn..semoga jadi ibu yg baik :)

Reply
avatar
cik chinta
AUTHOR
3/18/2013 6:10 PM delete

mslh sm, tiap 2mgu mlwt kkia. Jenuh.

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
3/18/2013 6:31 PM delete

tengok gambar kak jijah kt fb hari tu tak nampak preggy pun tau..

hopefully semua nya baik2 je.. amin.. huhu

Reply
avatar
3/18/2013 8:13 PM delete

alamak langsung tak tahu menahu bab nie ^^ hb tu ape jijah? yang palpitasi tu pulak ape kemenda tu? haha.. moga anak dan jijah sihat2 belaka.. jaga diri na baik2. :)

Reply
avatar
MarnieyZ
AUTHOR
3/18/2013 8:15 PM delete

In Shaa Allah, mesti naik nanti. :D

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/18/2013 8:22 PM delete

@IntaNBerliaN tapi kak bukan habatus sauda panas ke kak? takut la pulak nak makan..huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/18/2013 8:22 PM delete

@Shizan Syafik syukur Alhamdulilah :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/18/2013 8:24 PM delete

@afzalsukasuki 75kg afzal? biar betul 4bulan dah besar gitu.. kang lom sampai 9bulan dah 100kg..peh ngeri dengar..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/18/2013 8:24 PM delete

@sab tq dik.. Alhamdulilah pregnant dah :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/18/2013 8:25 PM delete

@cik chinta itulah yunk.. dah la skrg 2minggu cepat je masa..huhuhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/18/2013 8:25 PM delete

@aisya Amin.. moga baik2 jer..ibu dan anak :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/18/2013 9:34 PM delete

@Diari Si Froggie hb tu hemoglobin/ sel darah merah.. palpitasi tu..dah rasa ketulan dalam perot..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/18/2013 9:34 PM delete

@MarnieyZ insyaAllah..mudah2an yunk :)

Reply
avatar
Cikgu Jaja™
AUTHOR
3/18/2013 10:07 PM delete

selamat menaikan hb.jijah chaiyok2!! jijah boleh! hehe..

semoga urusan jijah semuanya dipermudahkan. ameenn...

jijah doakan kak jaja pregnnt jugak.. :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/19/2013 9:58 AM delete

@Cikgu Jaja™ Amin.. moga di permudahkan...

doa jijah semoga kak jaja di murahkan rezeki anak.. Amin ya rob :)

Reply
avatar
3/19/2013 10:56 AM delete

hihi, tak lama je lg..tak sbr nk tgk//hihi

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/19/2013 11:47 AM delete

@nuyui a.k.a miss YUI lagi 5bulan yui... hehe excited!

Reply
avatar
3/19/2013 8:46 PM delete

@azizah :) hemoglobin dengan ketulan dalam perut.. haha.. baru tahu ha. thanzk jijah atas penerangan :)

Reply
avatar
Shida Radzuan
AUTHOR
3/19/2013 10:40 PM delete

jaga dri ye dear..xlama dah tu :)

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
3/20/2013 10:51 AM delete

kena taye yg lbh berpengalaman ni...tak nek2x hb ye ni...hihihi

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/20/2013 7:02 PM delete

@Diari Si Froggie ketulan dalam perut tu dah rasa baby la... hehe :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/20/2013 7:03 PM delete

@Shida Radzuan huhuhu lagi 5bulan shida... hehe doakan jijah dan baby selamat yer :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/20/2013 7:03 PM delete

@ayutitulah tu ayut.. xnaik2 hb ni.. risau gak..huhuhu

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!