Thursday, October 29, 2015

Rawatan Anak Menangis Waktu Malam


Susah hati bila anak menangis malam-malam tanpa sebab bukan..
sakit perut bukan..dah bagi susu, tukar pampers pun masih menangis.. buntu!


Sekiranya tiada masalah di atas, kemungkinan dari gangguan jin yang di panggil sawan tangis!





Ambil segelas air, baca:
  • Alfatihah
  • Ayat Kursi
  • Surah Al Ikhlas 3x
  • Surah Annas
  • Surah Al Falaq
  • dan Surah Sad ayat 77-78 3x


basuh muka anak dan beri anak minum kemudian hembuskan pada ubun-ubun anak.





Jika masih menangis, azan di telinga kanannya sehingga 7x tapi jika sekali azan dah berhenti menangis, cukuplah sekali saja!


Moga bermanfaat buat ibu-ibu yang mempunyai anak masalah begini. Selebihnya Allah yang menentukan!

7 comments:

  1. anak sy yg umur 4 tahun suka terjaga tengah malam..sy bacakan ayat kursi utk redakan

    ReplyDelete
  2. Thanx untuk perkongsian ni Jijah

    ReplyDelete
  3. risau sangat kalau budak budak menangis tengah malam ni..ade la yang tak kena tu. terima kasih untuk perkongsian ni jijah

    ReplyDelete
  4. Yes jijah..good perkongsian.Nonie pernah almainya dulu.
    Time auni baru 3 hari lahir sampai umur dekat 3 minggu dia nangis non-stop setiap malam..dari kul1 pg sampai 6 pg..langsung xtido.Allah...dah la bru jadi ibu,memang xtahu nak handle.Semua y tips kt atas tu buat...Alhamdulillah smbuh juga akhirnya,ustaz ckp sawan tangis.Pengalaman... ^_^

    ReplyDelete
  5. menjadi amalan aida juga dulu.
    time nurin baby. Allahu Akbar sgt la suka nangis.
    memang dodoi sambil zikir la.
    and last mesti ngaji surah and on bacaan al-Quran kat phone.
    last resort dah tu dah.

    ReplyDelete
  6. terima kasih krn berkongsi jijah ;-)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!