Tuesday, May 28, 2013

Breast Pump Yang Mane Sesuai??



Untuk mencapai impian menyusukan bayi, persediaan awal adalah penting! 
Fuhh...Semangat berkobar-kobar ni.. hehe 
Misi sekarang mengumpul ilmu sebelum baby lahir sebab memang dah niat dalam hati nak susukan baby dengan susu ibu sepenuhnya.. mudah-mudahan doa dan niat jijah tercapai.. Amin..

Mane tahu susu tak nak keluar nanti.. buat la persediaan beli breast pump. Tengah google brand Medela, Avent, Tommee Tippee dan lain-lain.. rata-rata bagi respon positif.  tapi masih blur nak beli yang mana satu. 


Avent Manual:
RM259

Philips AVENT Manual Breast Pump (BPA free)



Medela Harmony
RM269

Medela Harmony with 2-Phase Expression


Tommee Tippee
RM172
Tommee Tippee - Closer to Nature Breast Pump Kit



Spectra 3
RM388

Spectra 3 Electric Breast Pump



Medela Swing
RM799




Medela Freestyle
RM2299




Rumble Tuff
RM499

Rumble Tuff Duo Breast Pump + Free Gift



Kalau la ada bajet lebih boleh la sambar medela freestyle. tapi harganya mak aii... hahaha
bajet cukup cukup makan je. kalau boleh nak <RM500. muahahaha :p
untuk permulaan atau dalam pantang nanti elok beli manual dulu kot kan..ke macamaner??

nak dekat-dekat bersalin nanti baru boleh beli rasanya...



38 comments:

  1. jijah nak bajet yg below than rm500 yer..nti akak review bpump yg akak pakai..memg best!!

    ReplyDelete
  2. as-salam..jijah sihat hari ni?

    mmm.. nk bg pndapat, xda pengalaman.
    jijah carik yg betoi2 sesuai la ye


    *jijah, MB tak da gov tax tau..makanannya luar biasa..cuba la..

    ReplyDelete
  3. salam kenal..
    ciknaa ada pengalaman 2,2 guna BP manual & letrik.dlm pantang sesuai la pakai manual, takyah nak menebeng dkt suis kan.. kdg2 ada yg ckp manual lg mudah & byk dpt susu..

    ReplyDelete
  4. Mane2 breast pump pon x kesa cuma kne ikut bajet la...akk penah pakai brand medela harmony manual(cm gmbr kt atas)ms first bb dulu, tp bila msuk anak second, husband belikan breast pump avent letrik...tp still yg single...sgt ok la....kalo ade bajet lebih, akk suggest jijah beli la FS medela..untung...berbaloi...

    ReplyDelete
  5. akk teringin nak miliki rumble tuff...
    kalo nak harga lagi murah dari tu, bgtau akak ek, akak de fb yg juai breastpump murah... leh dpt 300++

    ReplyDelete
  6. Husna mungkin pilih yg spectra 3 kot...tp blum beli lagi...tgh duk kumpul duit..

    ReplyDelete
  7. Beli je elektrik jijah..rumble tuff pun ok, klau y bkerja elok elektrk punya..klau manual mila suggest unimom mezzo, best brbaloi ngn hrga 100 je..kot2 la nk wat backup pum..serius tak bising dn tak sakit..o

    ReplyDelete
  8. jijah...saya pun xbeli lagi.xtau nak grab yang mana satu

    ReplyDelete
  9. @QasehnyaRania itulah jijah tak pernah try lagi MB.. insyaAllah nanti :)

    ReplyDelete
  10. @CikNaa haah kdg2 manual lagi banyak susu dapat kak..

    ReplyDelete
  11. @lady butterfly medela FS terlalu mahal pula kak..tgk production susu jijah camner untuk anak first ni..

    ReplyDelete
  12. @eMMenak kak! share link.. nak breastpump yg murah tapi puas hati pakai..hehee

    ReplyDelete
  13. @Nurul Husna spectra 3 pun bagus tu husna..

    ReplyDelete
  14. @puan.mila insyaAllah jijah nak beli yg elektrik since jijah bkerja kan..

    ReplyDelete
  15. @pelangi chenta dalam pendapat2 org jijah dah ada pilihan nak pilih mane satu..hehee :)

    ReplyDelete

  16. Salam sister.. jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Banyak koleksi tudung2 dan shawl2 yang menarik.Promosi dan GA juga sedang diadakan sehingga 31mei. Jangan lupa follow juga ye..

    Terima kasih =)
    http://hijab-valley.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. akak cuba rujuk blog kak suraya.

    http://syawalsimpsons.blogspot.com/
    dy byk kongsi pasal breast pump ne :)

    ReplyDelete
  18. awk,if nak breastpump double brand avent preloved less then 10x guna boleh ke blog saya..

    ReplyDelete
  19. melalui pengalaman orang yang fiza tahu kena serasi dengan diri sendiri.setiap orang adalah berbeza.walau brand mahal kdg2 xserasi dengan badan kan.btw,jijah boleh tgk brand kat sini.lebih murah dan brand direct from UK.http://littlekids.com.my/
    macam macam ada..yang natural range tu design baru lebih comfort sebab xkesah dalam posisi mana nak pump pun still selesa. :) melalui pembacaan dan pengalaman kengkawan :)

    ReplyDelete
  20. akak mmg xtau bab2 brast pump ni jijah.. sbb akak pun bg direct.. tp harap ramai yg dpt bantu jijah

    ReplyDelete
  21. kalau kerja, better beli electric je. tp x salah nak standy manual coz manual senang x banyak parts. kot2 nak kene travel, senang nak bawak :)

    ReplyDelete
  22. @Azhafizah Md Nor bagus la fiza ni.. jijah cuba survey mane yg terbaik! tq linknya tau..

    ReplyDelete
  23. @nuyui a.k.a miss YUI yui kena tahu jugak nanti nak kawen n nak ada anak :)

    ReplyDelete
  24. @Cik (Puan) Fizza Lovalova itulah kan.. yg manual mesti ada utk standby gak..

    ReplyDelete
  25. tengok harga blink2 biji mata ni kak.. hehe..

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum k.jijah,nadia ade breast pump battery jenama pureen,baru guna sekali,condition sgt2 bgus..nadia nk let go sbb da x pakai.kalau sesiape nk,boleh contact kt no ni 011-11718191. rm100(boleh nego)

    ReplyDelete
  27. @aisya hahaha tahu pon..bukan murah yer..hee

    ReplyDelete
  28. @nadia rahim wah menarik! manual punya kan..

    ReplyDelete
  29. Salam.sya ada jual medela freestyle murah dan boleh buat ansuran bulanan.bole hubungi sy 0192109592 www.facebook.com/360shoppe

    ReplyDelete
  30. @nur ashikin tq yunk.. berminat sgt dengan FS..

    ReplyDelete
  31. Hye kak. Kenal faizah x? Jenggah blog faizah,insyaAllah kenal. Act,faizah pakai avent manual. Alhamdulillah sangat ok! Suction dia lembut.. Bg faizah ok. Ni blog faizah
    http://nikeprincess09.blogspot.com
    Jgn lupa follow. Faizah dah follow akak

    ReplyDelete
  32. @nurul faizah mohamad ridzwan akak nak pakai elektrik lebih mudah bila bekerja :)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!