Checklist Ibu dan Barangan Bayi


Usia kandungan dah nak 7bulan baru terkedek-kedek nak beli barang baby.. padahal orang kata 7bulan tu dah siap prepare keperluan nak ke hospital. mane tahu TERberanak awal. huhh mintak-mintak la bersalin cukup bulan.. Amin...

baby makin aktif bermain-main dalam my tummy!
makin besar makin ligat! 
jadi sebelum beli kelengkapan dia.. baik sediakan checklist..

oh ya.. checklist ni jijah refer dekat banyak blog dan facebook.




Baby Gear [link]

1. Baju & seluar lengan pendek   x5
2. Baju & seluar lengan panjang  x5
3. Baju & seluar 3-6month          x3
4. Baju & seluar 6month              x2
5. Romper                                  x3
6. Mitten & booties                     x7
7. Barut                                      x10
8. Boonet                                    x3
9. Baby bip                                 x2

Diapering [link]

1. Napkin                                    pakai lama2 punya
2. Diaper wipes                           3 pek
3. Changing mat                        
4. Lampin pakai buang
5. Nappy liner
6. Cloth diapers
7. Detergent Pureen A-B-D        dah beli kat semenanjung.
8. Beg untuk diapers  [link]               

Baby Care & Grooming [link]

1. Toiletties                                 dah beli kat semenanjung
2. Minyak telon
3. Minyak baby oil
4. cotton bud
5. Nasal aspirator
6. Nail clipper
7. cotton balls
8. Tuala
9. Besen mandi 

Nursering

1. Selimut                                            
2. Bedding set                            
3. Mosquito net
4. Bedung/ baby wrap
5. Playpen

Feeding

1. Botol susu S                              x2
2. Puting botol susu                        x2
3. Berus pembersih botol                      
4. Nursing pad washable
5. Nursing pad disposal                  1 kotak
6. Maternity pad
7. Cooler bag
8. Nursing bra
9. Breast pump                            Snow Bear
10. Termos

Travelling

1. Beg bayi
2. Infant carrier

EXTRA

1. Stroller
2. Car seat
3. Bakul baju baby


Berpantang [link]

1. Kain batik                                  x10
2. Stokin panjang & tebal               x5 pasang
3. Maternity pad                             1 pek
4. Selimut tebal
5. Sweter
6. Bengkung/ Barut
7. Set lepas bersalin/ jamu [link]
8. Baju cotton berlubang
9. Tungku besar/ batu sungai




Previous
Next Post »

29 insan comel komen

Write insan comel komen
ayut
AUTHOR
5/25/2013 10:22 AM delete

jijah!!list jgn tak list..hihihi :) 7bln dh..tak lame dh tu.take care k ^^

Reply
avatar
5/25/2013 10:59 AM delete

tarikh jangkaan ble ye... hee...

Reply
avatar
Qashmere
AUTHOR
5/25/2013 11:30 AM delete

Bagus ni buat checklist..persediaan untuk hari gembira nanti.

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
5/25/2013 12:37 PM delete

as-salam..
selamat membeli belah ye..

mmmm, kena tnya orang sabah ni..

Reply
avatar
5/25/2013 4:44 PM delete

banyak tu kelengkapan nak di beli.alah jijah,area sabah tak tahu sangat..sampai pun x,so xdpt nak tlg jijah.

Reply
avatar
Sayangku Zie
AUTHOR
5/25/2013 4:57 PM delete

Dah siap persiapan nak sambut orang baru... pastinya berdebar2... semoga dipermudahkan...

Reply
avatar
marniey zul
AUTHOR
5/25/2013 5:53 PM delete

betul tu, kena prepare awal2. hehhe. amin, smoga bersalin ckup bulan.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/25/2013 8:39 PM delete

@ayutamboi.. jangan cakap tak lama.. berdebar2 ai tau..hikhik

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/25/2013 8:40 PM delete

@Qashmere kalau tak xtahu nak beli apa untuk baby..huhuhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/25/2013 8:41 PM delete

@QasehnyaRania itulah.. macam xde jer..heee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/25/2013 8:41 PM delete

@Azhafizah Md Nor tahu xpe.. susah sgt nak cari yunk..huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/25/2013 8:43 PM delete

@Sayangku Zie bila shopping ni seronok kak.. tp bila pikir xlama lagi nak bersalin..cuak gak..

Reply
avatar
Norain Yusoff
AUTHOR
5/26/2013 1:12 AM delete

wahh.. moga baby sihat yep jijah.. jgn ade yg tertinggal plak nnti list tuh.. mau kelam kabut cik husband..hehe

Reply
avatar
tenku butang
AUTHOR
5/26/2013 1:25 AM delete

waa.. baguslah awk ni.. nak jadikan contoh lah nti.. heee..

Reply
avatar
syiela
AUTHOR
5/26/2013 11:05 AM delete

da ada check list... jgn ada yg tertinggal ye nanti

Reply
avatar
5/26/2013 6:09 PM delete

tunggu mom expo...rasanya dorg de buat tiap2 tahun.. :)

last year,kat 1B..my aunt borong baju baby byk.hehehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/27/2013 7:31 PM delete

@Norain Yusoff last minit suruh dia cari kalau xde..heee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/27/2013 7:31 PM delete

@tenku butang haha kena ada checklist kalau tak xtahu nak beli ape..huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/27/2013 7:32 PM delete

@syiela beli sikit2 je kak.. nnt beli lagi bile balik semenanjung..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/27/2013 7:44 PM delete

@Eca Dwinky Asha tak tahu bila ada tu eca.. akak xlama lagi nak balik semenanjung dah..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/27/2013 7:44 PM delete

@nuyui a.k.a miss YUI dah beli sikit2 dah..hehee :)

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
5/30/2013 10:20 PM delete

akak shopping kat sabah pastu bawa balik semenanjung eh?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/31/2013 3:53 PM delete

@aisya yer aisya.. beli kat sabah n bawak balik semenanjung nanti..heee

Reply
avatar
IbuNoey
AUTHOR
7/03/2013 1:59 PM delete

wah, tertarik tengok checklist comel tu..IN dulu masa anak 1st dok hentam je beli barang. tak google pn. now for da 2nd baby ni, nk try ikut checklist kat blog Cik Azizah ni ler..hehe..tq so much..

Reply
avatar
IbuNoey
AUTHOR
7/03/2013 2:01 PM delete

wah..nak ikut gak checklist Cik Azizah ni for da 2nd baby..comey jer...hehe..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/03/2013 10:31 PM delete

@IbuNoey boleh je IN.. jijah pon amik dr google..hee

Reply
avatar