Thursday, May 9, 2013

Injection Kancing Gigi / ATT Injection


Semalam 8/5/2013 checkup lagi...cepat betul dua minggu ni ek...huhuhu


tekanan darah: 100/60
urin: OK
hb: 10.8
berat badan: 47.6kg patutnya 45.8kg
kedudukan: ketulan di kesan
tinggi rahim: 23cm
next checkup: 22/5/2013
ATT: 1st dose




di sebabkan my little khalifah ni dah makin aktif bergerak.. jadi kena la suntik ATT  (Anti Tetanus Toxoid).
bab-bab kena suntik ni memang jijah penakut...
tapi kalau inject orang tak takut pula... huhuhu
sengal-sengal masih ada lagi ni..nasib tangan belah kiri...huhuhu
yang pastinya next month kena suntik ATT lagi sekali..glups!


kenapa ibu mengandung kena suntik ATT ye?
"Tujuan diberikan adalah untuk ibu hamil membentuk antibodi untuk sebarang kemungkinan yang akan dihadapi akibat dari pendarahan/ kuman yang mudah di jangkiti yang akan terjadi kesan daripada bersalin. Oleh itu, ianya adalah merupakan satu langkah preventif untuk menghindar sesuatu perkara yang buruk terjadi kepada ibu dan kandungannya. Penggunaan ATT tidak akan menyebabkan kecederaan kepada janin. Ini adalah kerana vacin yang diberikan tidak dapat melalui placenta. " 

1st ATT - bila kandungan berusia 28 weeks (tapi jijah baru 23 weeks..)
2nd ATT - 4 weeks selepas tu, meaning 32 weeks (27 weeks kena lagi..hadoiiii)

kenapa suntikan ATT kali ke dua ambil masa 4 minggu?
ini kerana jarak tersebut amat penting bagi memastikan pemindahan antibodi dari ibu ke bayi berlaku dengan efektif.

Pendapat Dr Zubaidi: 
Saya sendiri tidak menegah jika ibu yang hamil itu menolak suntikan ini jika yakin akan melahirkan bayi di hospital dan sanggup menanggung risiko.
Tetapi manalah tahu tanpa dirancang, seorang ibu boleh melahirkan anak di dalam kereta, di lif bangunan dan sebagainya. Jangkitan kuman boleh berlaku. Jadi lebih elok saja menerima suntikan itu lagi pula ia diberikan secara percuma di klinik kerajaan. 


34 comments:

  1. Husna blum kena suntikan ni lagi...mgkn next checkup kot

    ReplyDelete
  2. sy belum kena lagi injection.baru masuk 20minggu.mesti terasa lenguhkan tangan nanti.

    ReplyDelete
  3. fobia nk kena cucuk.tp nk preggy ag.cane ni?

    ReplyDelete
  4. Ee, takut pulak saya dengar siap bersuntik-suntik.. Macam mana ler saya nak mengandung nanti.. Tengok jarum pun dah nak pitam tu kan nak bersuntik.. Huhu..

    ReplyDelete
  5. hmmm sengal otot kan ...
    aku dulu 5 bulan ngan 7 bulan ...
    alisha sekali je kena sbb jarak 3 tahun je

    ReplyDelete
  6. sy dah dos ke dua.. baru 20weeks.. camno tu.. huhuhu

    ReplyDelete
  7. jaa masa pegnant dulu pun kena gak inject ATT ni... ooo itu rupanya kebaikan dia. xtahu pulak jaa... main terima jer apa yg disuruh...hehehe.... btw, moga kak jijah dan baby sihat. :)

    ReplyDelete
  8. @Nurul Husna mybe tak lama lagi tu kena ATT..hee

    ReplyDelete
  9. @pelangi chenta sampai sekarang rasa lenguh jer..nak angkat tangan tinggi2 pon xleh..huhu

    ReplyDelete
  10. @Cik Puan Rara nanti next preggy 1kali je kena kak..

    ReplyDelete
  11. @Isabel Diaz demi anak..tabahkan hati mu yer yunk..hee

    ReplyDelete
  12. @eimani 6 bulan n tak lama lagi 7bulan pulak kena lagi..huhu

    ReplyDelete
  13. @Shizan Syafik amboi.. awalnya dah rasa gerak baby masa dose 1 tu..heee

    ReplyDelete
  14. @jaakechik tq yunk..InsyaAllah moga akak baik2 di lindungi Allah..

    ReplyDelete
  15. dah suh cucuk pasti ada sbb kan dear..

    ReplyDelete
  16. semoga selamat semuanya yer jijah.

    ReplyDelete
  17. kenapa akak dpt suntikan awal few weeks?

    ReplyDelete
  18. Wasalam Jijah.. dengan kena suntik je terus rasa sengal kat bahu. hehe. Time ngandung memang banyak kena suntik kan jijah? Baru tahu ATT tu apa dan tujuannya.. Ilmu baru :)

    ReplyDelete
  19. as-salam..
    thanks jijah share ni.dapat juga ilmu..

    *thanks tau.. tp mr p dah datang .huhhu

    ReplyDelete
  20. @cik chinta ni 3 hari pon masih lenguh..huhu

    ReplyDelete
  21. @aisyaboleh je mana2 asalkan dah rasa gerakan baby yg kuat..

    ReplyDelete
  22. @Diari Si Froggie hehe bagus la.. macam kalau kita terkena paku karat kena cucuk ATT kan.. haa camtu la..

    ReplyDelete
  23. @tenku butang insyaAllah yunk.. doakan jijah n baby selamat yer..

    ReplyDelete
  24. @QasehnyaRania alala takpe ciksu cuba lagi yer..jangan pernah berhenti berusaha.. jijah doakan ciksu di murahkan rezeki anak :)

    ReplyDelete
  25. bab cucuk cucuk ni fiza pun takut tapi akan alaminye jugak kan.

    ReplyDelete
  26. sy xtau plak kakak ipar sy ambil ke x suntikan tu..huhu

    ReplyDelete
  27. @cik didiey mybe ada la kalau dia checkup kat klinik kerajaan..hee

    ReplyDelete
  28. thanks sbb selitkan kata2 doc zubaidi tu.. br akak tau knp :)

    ReplyDelete
  29. @IntaNBerliaN berguna kan injection kancing gg ni..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!