Injection Kancing Gigi / ATT Injection

12:00:00 PM 34 Comments A+ a-


Semalam 8/5/2013 checkup lagi...cepat betul dua minggu ni ek...huhuhu


tekanan darah: 100/60
urin: OK
hb: 10.8
berat badan: 47.6kg patutnya 45.8kg
kedudukan: ketulan di kesan
tinggi rahim: 23cm
next checkup: 22/5/2013
ATT: 1st dose




di sebabkan my little khalifah ni dah makin aktif bergerak.. jadi kena la suntik ATT  (Anti Tetanus Toxoid).
bab-bab kena suntik ni memang jijah penakut...
tapi kalau inject orang tak takut pula... huhuhu
sengal-sengal masih ada lagi ni..nasib tangan belah kiri...huhuhu
yang pastinya next month kena suntik ATT lagi sekali..glups!


kenapa ibu mengandung kena suntik ATT ye?
"Tujuan diberikan adalah untuk ibu hamil membentuk antibodi untuk sebarang kemungkinan yang akan dihadapi akibat dari pendarahan/ kuman yang mudah di jangkiti yang akan terjadi kesan daripada bersalin. Oleh itu, ianya adalah merupakan satu langkah preventif untuk menghindar sesuatu perkara yang buruk terjadi kepada ibu dan kandungannya. Penggunaan ATT tidak akan menyebabkan kecederaan kepada janin. Ini adalah kerana vacin yang diberikan tidak dapat melalui placenta. " 

1st ATT - bila kandungan berusia 28 weeks (tapi jijah baru 23 weeks..)
2nd ATT - 4 weeks selepas tu, meaning 32 weeks (27 weeks kena lagi..hadoiiii)

kenapa suntikan ATT kali ke dua ambil masa 4 minggu?
ini kerana jarak tersebut amat penting bagi memastikan pemindahan antibodi dari ibu ke bayi berlaku dengan efektif.

Pendapat Dr Zubaidi: 
Saya sendiri tidak menegah jika ibu yang hamil itu menolak suntikan ini jika yakin akan melahirkan bayi di hospital dan sanggup menanggung risiko.
Tetapi manalah tahu tanpa dirancang, seorang ibu boleh melahirkan anak di dalam kereta, di lif bangunan dan sebagainya. Jangkitan kuman boleh berlaku. Jadi lebih elok saja menerima suntikan itu lagi pula ia diberikan secara percuma di klinik kerajaan. 


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

34 insan comel komen

Write insan comel komen
Nurul Husna
AUTHOR
5/09/2013 8:47 AM delete

Husna blum kena suntikan ni lagi...mgkn next checkup kot

Reply
avatar
5/09/2013 9:44 AM delete

sy belum kena lagi injection.baru masuk 20minggu.mesti terasa lenguhkan tangan nanti.

Reply
avatar
Cik Puan Rara
AUTHOR
5/09/2013 1:27 PM delete

fobia nk kena cucuk.tp nk preggy ag.cane ni?

Reply
avatar
Isabel Diaz
AUTHOR
5/09/2013 2:47 PM delete

Ee, takut pulak saya dengar siap bersuntik-suntik.. Macam mana ler saya nak mengandung nanti.. Tengok jarum pun dah nak pitam tu kan nak bersuntik.. Huhu..

Reply
avatar
eima
AUTHOR
5/09/2013 2:51 PM delete

hmmm sengal otot kan ...
aku dulu 5 bulan ngan 7 bulan ...
alisha sekali je kena sbb jarak 3 tahun je

Reply
avatar
Shizan Syafik
AUTHOR
5/09/2013 4:16 PM delete

sy dah dos ke dua.. baru 20weeks.. camno tu.. huhuhu

Reply
avatar
jaakechik
AUTHOR
5/09/2013 8:02 PM delete

jaa masa pegnant dulu pun kena gak inject ATT ni... ooo itu rupanya kebaikan dia. xtahu pulak jaa... main terima jer apa yg disuruh...hehehe.... btw, moga kak jijah dan baby sihat. :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/09/2013 11:05 PM delete

@Nurul Husna mybe tak lama lagi tu kena ATT..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/09/2013 11:06 PM delete

@pelangi chenta sampai sekarang rasa lenguh jer..nak angkat tangan tinggi2 pon xleh..huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/09/2013 11:07 PM delete

@Cik Puan Rara nanti next preggy 1kali je kena kak..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/09/2013 11:07 PM delete

@Isabel Diaz demi anak..tabahkan hati mu yer yunk..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/09/2013 11:10 PM delete

@eimani 6 bulan n tak lama lagi 7bulan pulak kena lagi..huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/09/2013 11:11 PM delete

@Shizan Syafik amboi.. awalnya dah rasa gerak baby masa dose 1 tu..heee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/09/2013 11:12 PM delete

@jaakechik tq yunk..InsyaAllah moga akak baik2 di lindungi Allah..

Reply
avatar
cik chinta
AUTHOR
5/10/2013 1:10 AM delete

smgu jg tu lnguh tgn tau.

Reply
avatar
5/10/2013 11:01 AM delete

dah suh cucuk pasti ada sbb kan dear..

Reply
avatar
nea lopah
AUTHOR
5/10/2013 1:20 PM delete

semoga selamat semuanya yer jijah.

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
5/10/2013 1:33 PM delete

kenapa akak dpt suntikan awal few weeks?

Reply
avatar
5/10/2013 3:21 PM delete

Wasalam Jijah.. dengan kena suntik je terus rasa sengal kat bahu. hehe. Time ngandung memang banyak kena suntik kan jijah? Baru tahu ATT tu apa dan tujuannya.. Ilmu baru :)

Reply
avatar
tenku butang
AUTHOR
5/10/2013 5:08 PM delete

jaga kesihatan yea yunk

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
5/10/2013 5:36 PM delete

as-salam..
thanks jijah share ni.dapat juga ilmu..

*thanks tau.. tp mr p dah datang .huhhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/10/2013 9:48 PM delete

@cik chinta ni 3 hari pon masih lenguh..huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/10/2013 9:52 PM delete

@aisyaboleh je mana2 asalkan dah rasa gerakan baby yg kuat..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/10/2013 9:53 PM delete

@Diari Si Froggie hehe bagus la.. macam kalau kita terkena paku karat kena cucuk ATT kan.. haa camtu la..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/10/2013 9:53 PM delete

@tenku butang insyaAllah yunk.. doakan jijah n baby selamat yer..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/10/2013 9:54 PM delete

@QasehnyaRania alala takpe ciksu cuba lagi yer..jangan pernah berhenti berusaha.. jijah doakan ciksu di murahkan rezeki anak :)

Reply
avatar
5/12/2013 11:41 PM delete

bab cucuk cucuk ni fiza pun takut tapi akan alaminye jugak kan.

Reply
avatar
cik didiey
AUTHOR
5/13/2013 10:08 AM delete

sy xtau plak kakak ipar sy ambil ke x suntikan tu..huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/13/2013 9:21 PM delete

@Azhafizah Md Nor mesti akan kena jugak fiza :) hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/13/2013 9:21 PM delete

@cik didiey mybe ada la kalau dia checkup kat klinik kerajaan..hee

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
5/14/2013 9:35 AM delete

thanks sbb selitkan kata2 doc zubaidi tu.. br akak tau knp :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/15/2013 6:28 AM delete

@IntaNBerliaN berguna kan injection kancing gg ni..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!