Harta Tidak Akan Berkurangan Sebab Sedekah

Daripada Abu Hurairah RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda,  “Harta tidak akan berkurangan dengan sebab sedekah. Dan Allah tidak me...Daripada Abu Hurairah RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, 
“Harta tidak akan berkurangan dengan sebab sedekah. Dan Allah tidak menambah kepada seseorang hamba dengan sebab kemaafan yang diberikan (kepada orang lain) melainkan kemuliaan kepadanya dan tiada merendah diri seseorang itu melainkan Allah akan mengangkatkan darjatnya”.


Huraian Hadith:

1. Umat Islam digalakkan memberi sedekah kepada orang yang memerlukannya.

2. Orang-orang Islam janganlah merasa sayang kepada harta bendanya untuk membelanjakannya kepada perkara-perkara kebaikan kerana setiap pemberian akan diganti oleh Allah Taala.

3. Sifat merendah diri tidak akan menjatuhkan martabat seseorang kerana Allah memberi jaminan akan mengangkatkan darjat orang yang bersifat demikian.

4. Sedekah tidak mengurangkan harta kerana Allah sentiasa menambah keberkatannya yang menambah suburnya harta ini, atau ganjaran yang dijanjikan Allah di akhirat nanti akan menggantikan harta yang disedekahkan dengan berlipat ganda.

5. Orang yang bersifat pemaaf dan berbudi bicara akan disanjung dan dihormati di dunia dan dijanjikan ganjaran yang besar di akhirat, begitu juga orang yang bertawaduk kerana Allah akan mendapat kedudukan di hati manusia dan ganjaran yang besar di sisi Allah.

Sumber: Jakim


p/s: sedekah membawa berkat..mari kita amalkan sikap suka bersedekah :)
moga hidup di berkati Allah...


You Might Also Like

6 insan comel komen

 1. Sama2 kt prbnyakkan sedekah..

  ReplyDelete
 2. betul tu
  makin murah rezeki
  in shaa Allah

  ReplyDelete
 3. Thanx Jijah... InsyaAllah

  ReplyDelete
 4. sbb tu sedekah menjadi penyelamat di dalam kubur kelak...

  ReplyDelete
 5. sama samalah kita perbanyakkan sedekah.

  ReplyDelete
 6. saham akhirat kelak..insyaallah..

  ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!