Ganti Oil Sump Pan Dan Cover Valve Gasket Yang Bocor

5:41:00 PM 12 Comments A+ a-


Apa bendo la cik jijah merepek ni ya..?? sapa-sapa ada kereta mesti tahu serba sedikit. sebab daku pun tak pernah amik tahu dulu..

Ini kes sebab, Sepanjang duduk sabah dua tahun lepas memanjang je myPE alami kerosakan. kejap tayar bocor. kejap tangki minyak hitam pecah. kejap langgar divider. dugaan sungguh tinggal berdua sama anak di sana..

Lepas dari itu terus rasa tak best nak drive kereta, bunyi enjin jadi kasar

Bila dah ada kat kg ni terus repair myPE tu sebab dulu masa tangki minyak hitam bocor dorang just tampal dengan gam [link]...gam bukannya tahan lama kan..kena bumper tinggi habislah.. maka tukar la oil sump pan ni.


oil sump pan yang di tampal dulu


nampak pula minyak meleleh kat tepi oil sump pan tu maka tukar sekali cover valve gasket! mula-mula nak servis kat Proton bila tanya nak tukar oi sump pan,gasket, minyak enjin + upah RM800!! mahal sangat kot. 

bila kat bengkel biasa ni kos oil sump pan+engine oil castrol+oil filter+cover valve gasket adalah RM280. Alhamdulillah bila dah tukar dah takde dah bunyi2 bising tu..

cuma tinggal nak tukar timing belt pula nanti.. mudah-mudahan di murahkan rezeki. 
ingat mudah ke nak bawa kereta ni?? banyak tau maintenance nak buat! sabarr je laaa~~





All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

12 insan comel komen

Write insan comel komen
CaHaYaHaTi
AUTHOR
3/28/2015 12:47 PM delete

hohoho hebat la jijah.. ina baca term2 yg jijah guna tu terus pening.. xtau pe benda tu... hahaha

Reply
avatar
Hamelia Hamid
AUTHOR
3/30/2015 10:20 AM delete

uiksss ...memang mahal cikit kalau kat proton ni kan..betul tu yunk, kte kena tau jugak serba sedikit pasal maintainence kete ni,,bkn setakat pakai je hehe

Reply
avatar
3/30/2015 7:21 PM delete

Btol tu jijah...bli kete mmg best tp yg x best part lps bli kete... asik kuar $$$$ je... pening ;) kalu murah x pe laa...ni..

Reply
avatar
3/30/2015 10:54 PM delete

kalau fiza ni lagi dah lama tak drive memang zero pasal kete dah ni..husband je la yang take care of our kereta :)

Reply
avatar
Sya Nadia
AUTHOR
3/31/2015 12:18 PM delete

Dah selalu dgr mahal Kat proton tu..Mahal giler².. Sya x de kereta,so x tau Sgt la..sikit² je tau sbb geng dgn adik lelaki..hehe

Reply
avatar
InaYusoff
AUTHOR
3/31/2015 2:53 PM delete

jiejah!..
bengkel tu kat mane..

kete bunyi kuat gak afta eksiden..n kat tayar cepat nau jadi hitam...

RM280 tu murah sangat...

Reply
avatar
3/31/2015 6:54 PM delete

@InaYusoff jijah buat kat Port Dickson ina

Reply
avatar
InaYusoff
AUTHOR
4/01/2015 9:07 AM delete

@azizah green line

PD area mane jijah?..

sebab kampong pon sebelah2 pd je..

Reply
avatar
4/01/2015 6:24 PM delete

@InaYusoff workshop ni jalan bypass ke lukut..dekat dengan tokong cina 7 beradik..sebelah klinik Nirmala

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
4/02/2015 3:08 PM delete

tahu tak pa kan..
dh blk semenanjung mudah sikit kan nk berurusan..
in shaa Allah

Reply
avatar
mohd hafiz
AUTHOR
3/14/2017 8:26 AM delete

Salam..nak tanya..boleh tahu tak bengkel kat port dickson tu nama apa ye? Terima kasih

Reply
avatar
mohd hafiz
AUTHOR
3/14/2017 8:27 AM delete

Salam..nak tanya.. apa nama ye bengkel kat port dickson tu? Terima kasih

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!