Ganti Oil Sump Pan Dan Cover Valve Gasket Yang Bocor

by - 5:41:00 PM


Apa bendo la cik jijah merepek ni ya..?? sapa-sapa ada kereta mesti tahu serba sedikit. sebab daku pun tak pernah amik tahu dulu..

Ini kes sebab, Sepanjang duduk sabah dua tahun lepas memanjang je myPE alami kerosakan. kejap tayar bocor. kejap tangki minyak hitam pecah. kejap langgar divider. dugaan sungguh tinggal berdua sama anak di sana..

Lepas dari itu terus rasa tak best nak drive kereta, bunyi enjin jadi kasar

Bila dah ada kat kg ni terus repair myPE tu sebab dulu masa tangki minyak hitam bocor dorang just tampal dengan gam [link]...gam bukannya tahan lama kan..kena bumper tinggi habislah.. maka tukar la oil sump pan ni.


oil sump pan yang di tampal dulu


nampak pula minyak meleleh kat tepi oil sump pan tu maka tukar sekali cover valve gasket! mula-mula nak servis kat Proton bila tanya nak tukar oi sump pan,gasket, minyak enjin + upah RM800!! mahal sangat kot. 

bila kat bengkel biasa ni kos oil sump pan+engine oil castrol+oil filter+cover valve gasket adalah RM280. Alhamdulillah bila dah tukar dah takde dah bunyi2 bising tu..

cuma tinggal nak tukar timing belt pula nanti.. mudah-mudahan di murahkan rezeki. 
ingat mudah ke nak bawa kereta ni?? banyak tau maintenance nak buat! sabarr je laaa~~





You May Also Like

12 insan comel komen

  1. hohoho hebat la jijah.. ina baca term2 yg jijah guna tu terus pening.. xtau pe benda tu... hahaha

    ReplyDelete
  2. uiksss ...memang mahal cikit kalau kat proton ni kan..betul tu yunk, kte kena tau jugak serba sedikit pasal maintainence kete ni,,bkn setakat pakai je hehe

    ReplyDelete
  3. Btol tu jijah...bli kete mmg best tp yg x best part lps bli kete... asik kuar $$$$ je... pening ;) kalu murah x pe laa...ni..

    ReplyDelete
  4. kalau fiza ni lagi dah lama tak drive memang zero pasal kete dah ni..husband je la yang take care of our kereta :)

    ReplyDelete
  5. Dah selalu dgr mahal Kat proton tu..Mahal giler².. Sya x de kereta,so x tau Sgt la..sikit² je tau sbb geng dgn adik lelaki..hehe

    ReplyDelete
  6. jiejah!..
    bengkel tu kat mane..

    kete bunyi kuat gak afta eksiden..n kat tayar cepat nau jadi hitam...

    RM280 tu murah sangat...

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Salam..nak tanya..boleh tahu tak bengkel kat port dickson tu nama apa ye? Terima kasih

      Delete
    2. Salam..nak tanya.. apa nama ye bengkel kat port dickson tu? Terima kasih

      Delete
  8. @azizah green line

    PD area mane jijah?..

    sebab kampong pon sebelah2 pd je..

    ReplyDelete
  9. @InaYusoff workshop ni jalan bypass ke lukut..dekat dengan tokong cina 7 beradik..sebelah klinik Nirmala

    ReplyDelete
  10. tahu tak pa kan..
    dh blk semenanjung mudah sikit kan nk berurusan..
    in shaa Allah

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!