Minum Air Gula MOGTT

by - 2:14:00 PM


Sekarang usia kandungan sudah 28minggu bersamaan 7 bulan.. Semalam jijah minum air gula walaupun takde sejarah ibubapa diabetis/kencing manis tapi kena minum juga apabila usia ibu >25tahun..

Ujian air gula atau nama lainnya Modified Glucose Tolerance Test (MOGTT) dijalankan untuk mengenal pasti sama ada seseorang ibu mengandung tu menghidap diabetes@kencing manis semasa mengandung. Ujian ni selalu dibuat kepada golongan2 ibu mengandung yang berisiko seperti:

- sejarah keluarga yang menghidap diabetes (terutamanya ayah & ibu)
- kenaikan berat berlebihan bagi ibu mengandung
- kehamilan pada usia yang lanjut 

Sekarang dah memang prosedur semua ibu mengandung kena minum air gula kan..huhuhu
Sebelum kena minum air gula ni, malam sebelumnya ibu mengandung kena berpuasa dari jam 10 malam dan keesokan kena datang klinik ambil darah.


Macam jijah, awal-awal pagi jijah suruh member ambil darah pre MOGTT di bahagian lengan dan minum air gula kat wad.  Air gula tu ambil kat wad bersalin. punya banyak 1pek 75gm gula dan bancuh dalam botol 250ml air.. sendiri yang bancuh.. :) minum sendiri2 sebab bukan ada nurse nak pantau. nak tipu pun boleh tapi tu antara kita dengan Allah kan :)

Boleh tahan sedap juga air gula ni.. jijah tak rasa manis sangat pun.. hehehe Alhamdulilah minum dalam 2 teguk berjaya habiskan. Lepas 2 jam minum air gula, kena ambil lagi darah untuk post MOGTT pula..

Alhamdullilah... keputusannya normal iaitu kadar gula dalam darah masa puasa 4.4mmol , selepas minum air gula 3.1mmol... rendah pulak tu..



Aras glukosa (mmol/l)
Puasa2 jam selepas glukosa diambil
Normal<6<8
Tolerans glukosa yang terganggu6-88-11
Diabetes>8>11




makanya jijah bebas dari kencing manis semasa mengandung... weeee~~
moga anakanda sihat-sihat je dalam perut mama :)
makin aktif beralun alun perut mama ni ha...
12 minggu lagi kita jumpa yer.. sayang anakanda mama ^_____^


p/s: 
malas nak buat kat klinik kesihatan.. lambat dan ramai orang.. grrr!!
hari ni scan anakanda.. weeee~~




You May Also Like

39 insan comel komen

  1. Good info...belum berkesempatan minum air gula tp nyaris2 jgk..hehe

    ReplyDelete
  2. Rendahnya. Saya hari tu dah buat dah sekali. Tapi nanti kena buat lagi.Kalau keluarga ada diabetes memang kena buat 2 kali. Air gula tu tak sedap la...manis sangat..

    ReplyDelete
  3. wah..scan lagi...oke oke je semuanya :)

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah. janji dear jijah ngan baby sihat.

    ReplyDelete
  5. @Masni Syafie sebab 25tahun kena minum gak atleast 1x..huhuhu

    ReplyDelete
  6. @Fiqah petuanya bancuh air gula tu dengan air suam pns..insyaAllah tak rasa manis..heee

    ReplyDelete
  7. @Eca Dwinky Asha Alhamdulilah semuanya normal eca :)

    ReplyDelete
  8. Macam pernah dengar jer air tu.. Huhu..

    ReplyDelete
  9. selepas minum air gula lg rendah hehehehe pelik jgk te. tp asalkan jijah dan baby sihat itu dh syukur sgt

    ReplyDelete
  10. @Isabel Diaz memang la air gula org mengandung..huhu

    ReplyDelete
  11. @Mrs Lurve syukur Alhamdulilah jijah dan baby sihat2..:)

    ReplyDelete
  12. semoga kandungan kak jijah baikbaik :)

    ReplyDelete
  13. semoga kandungan jijah cihat dan dilindungi olehNya :)

    ReplyDelete
  14. salam kak, dulu saya buat gak MOGTT nie..sebelum minum 4.5 lepas minum 12..hambik...punya la tahan x nak muntah sebelum nurse ambik darah kali ke 2,elok nurse tarik ja jarum otomatik muntah...

    jemput ke belog saya ye kak
    http://ryunabiela.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. Dulu saya ada buat gak MOGTT nie,sebelum minum 4.5.lepas minum 12,hambik! terus confirm ada kencing manis masa preggy.siap tahan2 x nak muntah sebelum nurse ambik darah lepas 2jam tu.elok tarik je jarum..otomatik muntah.

    jemput ke belog saya kak
    http://ryunabiela.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. @nabila zaremi hehe kesiannya.. nasib dah amik darah yer.. t muntah awal2 kena minum balik air gula lak..hee

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah, wpun mslh diabetes time mngandung Ni common, tp effect dy ttp bahaya, haha diri lek lok ea akak..hehe...

    ReplyDelete
  18. @trah zain itulah..... nasib la bebas dari diabetes...heee

    ReplyDelete
  19. dah macam blog medik ni. hehe. tq boleh buat revision.



    fuhhh nasib baik xde diabetes :)

    ReplyDelete
  20. sedap je akak minum air gula ni,ada kawan kata mcm nak termuntah..

    jijah..akak pun dah 28w, mesti nak sama due kita nanti,moga jijah dan baby sihat2 je ye

    ReplyDelete
  21. selalu dengar tentang diabetes semasa pregnant ni kak.. huhu.. bguslah kak jijah ok2 je.. =)

    ReplyDelete
  22. knp husna doc x suruh minum air gula ni pun...adehhh

    ReplyDelete
  23. @mama aryan kan.. sedap je air gula ni..hee yeker kak.. jijah due 3september nanti :)

    ReplyDelete
  24. @Nurul Husna bagus la kalau husna tak minum..heee bukan sedap pon air gula ni..hee

    ReplyDelete
  25. bila ibu sihat, baby pun sihat :)

    ReplyDelete
  26. alhamdulillah
    lega kan bila tak da kencing manis masa preggy ni.seriau la

    ReplyDelete
  27. akak tak pernah minumlah.. ke tiga2 anak... kawan2 lain semua hairan... anak ketiga ni sepatut nya kena minum.. sebb semuanya diwajibkan minum dah kan?

    ReplyDelete
  28. @Azhafizah Md Nor InsyaAllah mudah2an anakanda makin sihat..

    ReplyDelete
  29. @QasehnyaRania Alhamdulilah xde setakat ni..syukur!

    ReplyDelete
  30. @Sayangku Zie ikutkan di wajibkan minum tu kak :)

    ReplyDelete
  31. Salam, sy ni 24 weeks..dh minum td airnya..skg tgh tggu ambik darah utk post mgtt..brjanggut tggu 2 jam :(

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!