Checklist Barang Keperluan Baby Ke Hospital

by - 8:30:00 AM


Sudah nak masuk 8bulan usia kandungan anakanda.. haruslah jijah siap sedia barang keperluan ke hospital. bila ada hal kecemasan senang beg sudah siap dalam kereta. kalau keluar jalan-jalan tak la risau sebab dah ada persiapan awal...hehehe

Beg simple dimple untuk letak segala barang keperluan anakanda nanti.. Jadi apa yang jijah bawa adalah:

Checklist barang keperluan BABY ke hospital



Baby diapers x5 [pakai pek sample punya huggies]
baju baby 3pasang
wet tissue x2pek
tuala mandi x1helai
mitten & booties x3set
barut x2
selimut with hooded
minyak yuyee [bebas unsur babi yer link]
napkin



Siap! siap simpan dalam kereta.. nanti nak naik flight bawa keluar balik untuk di bawa balik ke semenanjung.. kot incase terberanak dalam flight.. Nauzubillah.. mudah-mudahan di jauhkan... Amin...

untuk beg mamanya je belum siap packing lagi..hahaha tah bila nak siap pon tak tahu lah... ngeee~~


*update


You May Also Like

40 insan comel komen

  1. Salam kak jijah...saya penah dengar yang minyak yuyi tu ada guna lemak b*bi..saya dulu pakai sebulan je kat anak.bila dah ada yang tegur terus saya tukar ke minyak telon bebiku (boleh google)....yg nie ok,suam2 je..bau pon sedap berbanding minyak yuyi sebab minyak tu sejuk.sapu minyak yuyi kat baby,menggigil baby tau..hanya untuk perkongsian...

    ReplyDelete
  2. wah, dah siap dah beg ke hospital :)

    ReplyDelete
  3. beg mama nye bila lagi nak siap?? hehehe.. semoga semuanya dipermudahkan semasa bersalin nanti yer =)

    ReplyDelete
  4. pengalaman akak masa deliver ri2..barut xpakai pun sbb tali pusat blm luruhkan..sian baby. lps tue isikan dlm satu beg plastik sehelai baju, pampers, mitten booties,dan blanket utk dibawa ke labour room.

    ReplyDelete
  5. mamanya bawak kain je la yer... :P

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah. .. semuanya dah hampir siap... tak sabar rasanya

    ReplyDelete
  7. Semoga kandungan akak sentiasa selamat (^_^)

    ReplyDelete
  8. elok la jijah, dah leh pack barang baby n mak nye.. pastikan mencukupi.. barang mandian tak perlu bwk kan? barut? dah masuk kan?selimuttt... hospital mane jijah bersalin nnt?

    take care jijah...

    ReplyDelete
  9. as-salam.jijah.
    thnks jijah share ni. rasa mcm ciksu pon nak juga prepare. hihi
    teruja tau tgk geng2 mummy blogger yg dah nak deliver ni.

    jaga diri ye dik

    ReplyDelete
  10. seronoknya jijah.. sy baru ingat weekends ni nak g shopping barang baby lagi.. hehe

    ReplyDelete
  11. salam sayangku ...

    awalnya mama jijah packing .. bulan 9 kan due .. bagus nye mama awak ni anakanda ..

    nanti dah keluar jd anak yang baik ye sygg..

    *terasa over erin komen hahaha*

    ReplyDelete
  12. @nabila zaremi thanks info yunk! t jijah cari minyak telon tu..

    ReplyDelete
  13. @mama ila tah la kak.. satu hari satu barang pon xpenuh2 lagi..heee

    ReplyDelete
  14. @- AZIE - oh yeker.. ok2.. t jijah siapkan dlm plastik untuk bwa ke labour room..

    ReplyDelete
  15. @Sayangku Zie berdebar debar ni kak oi...heee

    ReplyDelete
  16. @eMMebarut sudah... tinggal mandian baby je lom masukkan lagi..

    jijah bersalin kat hosp PD o hosp seremban..

    ReplyDelete
  17. @QasehnyaRania insyaAllah ada rezki ciksu nanti ciksu tahu nak buat..hee

    ReplyDelete
  18. @Shizan Syafik barang baby dah hampir siap.. tinggal nak packing sikit2 lagi jer..

    ReplyDelete
  19. @erin moshimoshi tq aunty erin.. mane de over pon.. hee dah 8bulan dear..kena siap2 brg semua.. takut terberanak awal..huhuhu

    ReplyDelete
  20. alahaiii comelnya beg tu jijah...

    ReplyDelete
  21. waa bagus-bagus buat persiapan awal-awal nanti takder la kelam kabut kan...moga dimudahkan semuanyer yer...

    ReplyDelete
  22. jangan siapkan barang baby ja..barang mama pun harus siapkan..^_^

    tak sabar la nak tengok baby k.jiejah..hehehe

    ReplyDelete
  23. @imantizz_truper brg mama lagi banyak dr brg baby.. tu yg xkemas2 lagi tu..huhu

    ReplyDelete
  24. kak jijah balik PD bila? cepat2 kemas.. boleh recheck takut ada yg terlupa.. hehe

    ReplyDelete
  25. @aisya minggu depan akak balik PD! yehaaaa!

    ReplyDelete
  26. wahh...dah ready semua barang baby...semoga dipermudahkan jijah..:)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!