Thursday, September 27, 2012

Apabila seorang hamba Allah Jatuh Sakit


google



Apabila seorang hamba Allah JATUH SAKIT, 
Allah akan utuskan 4 orang malaikat :

1. Malaikat Pertama akan mengambil SELERA MAKANNYA
2. Malaikat Kedua akan mengambil REZEKINYA
3. Malaikat Ketiga akan mengambil KECANTIKAN WAJAH ( pucat )
4. Malaikat Keempat akan mengambil DOSANYA

Apabila telah sampai waktu yang telah Allah tetapkan untuk hambaNya kembali sihat, Allah akan menyuruh Malaikat Pertama, Malaikat Kedua dan Malaikat Ketiga supaya memberi balik apa yang telah diambil oleh mereka. 

Akan tetapi Allah tidak menyuruh Malaikat Keempat memberi balik dosa hambaNya tersebut. 

Subhanallah, betapa Mulia dan Baik Hati nya Allah terhadap kita. Janganlah bersangka buruk terhadap Allah ketika sakit, bersyukurlah dan ucaplah Alhamdulillah ke atasNya. Sesungguhnya setiap kesakitan itu adalah penghapus segala dosa...


25 comments:

  1. bersyukur gak bile sakit sebab ALLAH dah kurangkan dosa2 kita , dan ALLAH dah bagi peringatan pasal kematian. Tetap bersyukur dgn kesihatan sehingga ke ari ni :)

    ReplyDelete
  2. yg no 4 tu kalo kite th maksud die..konfom kite ucap alhamdulillah jika diberi ujian kesakitan..alhamdulillah...;)

    ReplyDelete
  3. :) kebahagiaan di sebalik kesakitan yg menimpa..be positive..

    ReplyDelete
  4. bertuah kan kita sebab Allah itu maha pemurah dan penyayang..subahanallah..cubit2 nuffnang

    ReplyDelete
  5. eeee...LIKE ssgt dgn entry ni. jijah, kak zie copy paste ek. nk share gak dlm blog.

    ReplyDelete
  6. betul tu take care dear.. moga jijah dan suami cepat sembuh...

    *** org dalam pantang ni tak elok susah hati tau.. kena ceria2 selalu

    ReplyDelete
  7. sihat or sakit dua2 ada nikmat & kelebihannya kan...tapi kita selalu nampak nikmat time sihat & xnampak nikmat yg ada time sakit

    ReplyDelete
  8. sakit penghapus dosa2 kecil....

    ReplyDelete
  9. Allah akan memberikan yang terbaek untuk puan jijah dan suami..Amin

    ReplyDelete
  10. bagus sharing info nih...tp info nih memg btul...kalo kite sakit kan menghapuskan dose...

    ReplyDelete
  11. betul2, sakit tuh penghapus dosa-dosa kecil org kata kan.. kena redha dan byk bersabar ye jijah :)

    ReplyDelete
  12. betu lah kan .. sakit itu penghapus dosa ..

    ReplyDelete
  13. betul tu.. sesungguhnya penyakit itu adalah salah satu ujian dalam kehidupan kita... hendaklah harungi dengan tabah dan sabar....

    ReplyDelete
  14. bestnye kn..
    sbb tue org kate b'tuah gak kalo jtuh skt.. tue tndanye Allah sygkn kite..

    ReplyDelete
  15. betoi tu,... sesungguhnya DIA seorg yang maha penyayang..

    ReplyDelete
  16. berehat secukupnya syg :)

    ReplyDelete
  17. Betul tu kak..nice sharing. Semoga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  18. sepatutnyer kite bersyukur dengan sakit yg Allah berikan. ada hikmahnya dan Allah MAHA Penyayang :)

    ReplyDelete
  19. betul tu kak jijah.. alhamdulillah.. =)

    ReplyDelete
  20. D bg kita sakit sbb nak kita sentiasa ingat kt Dia jugak kan?

    ReplyDelete
  21. Salam... just nak tanya,ada tak hadith yang sahih berkaitan dengan kisah ni? sebab setahu saya dalam kitab al bukhari sampai la ihya ulumuddin,x jumpa pon yg berkaitan dengan kisah ni...

    ReplyDelete
  22. @Muhammad Naa'im yang tu saya tak pasti sebab saya jumpa kisah ni pon dalam ensoipedia melayu...

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!