Tuesday, September 11, 2012

Di Jamin Syurga Untuk Isteri Jika..




1. Taat selama menjadi Isteri
2. Taat menjaga maruah Suami
3. Taat menjaga rumahtangga dan anak-anak suami.


Sabda Rasulullah SAW kepada anaknya Fatimah
"Mana-mana wanita yang melayani suaminya, meminyakkan rambut suaminya,
menyikat janggutnya, menggunting misainya, memotong kukunya
maka di akhirat dia di beri minum oleh Allah daripada air syurga dan 
dia di ringankan seksaan ketika sakaratul maut,
di dalam kubur dia perolehi taman-taman seperti taman syurga dan namanya di catat sebagai orang yang terlepas daripada seksa neraka dan melintasi selamat Titian Sirat tanpa menempuh kesusahan"
-HR Hasaan Bin Sofwan, At Tabrani dan Ibnu Asakir-

Maksudnya ialah
Wanita-wanita yang MENTAATI suaminya.. REDHA dengan pemberian Suami...
MELAYAN Suami dengan Baik..
BERSOPAN SANTUN dalam segala Percakapan dan Tindakan..
Menjaga AURAT dan KEHORMATAN DIRI serta
MEMELIHARA maruah suami..



Iyalah...yang memberi kebahagiaan kepadaku adalah SUAMI, yang menjaga makan pakaiku adalah SUAMI,
untuk mendapat redha Allah, daku sebagai wanita perlu mendapatkan redha suami terlebih dahulu..
InsyaAllah sama-sama kita berusaha yer ^_____^   


happy 9th month anniversary suami!



53 comments:

  1. hikmahnya mejdi seorang isteri..

    ReplyDelete
  2. so sweet..alangkah indah jika sumenyer dilakukan dengn rasa keikhlasan..

    jijah, susu tu akak beli kt kedai yg jual2 brg2 produk muslim,mcm radix..dan juga tmpat bekam,perubatan islam kekdahnyer..ssh jgak mula2 akak nk dptkanyer..sbb 1 tu je tmpat jual susu asli beku tu..

    kawan akak pon cuba nk dptken baby dgn mnum susu kambing + kurma,insyaallah cuba ye..;)

    ReplyDelete
  3. ALHAMDULILLAH..syukur Jijah..sudh 9 bulan bgelar isteri ..
    mesti rindu suami kan..
    sama la ngn saya..suami jauh
    Pape pon,semoga tabah mghadapi dugaan hidup dari ALLAH.
    ALLAH sudah menjanjikan sesuatu yg lebih baik utk utk :)
    happy 9th month anniversary Jijah n suami :)

    ReplyDelete
  4. semoga bahagia sentiasa akak..:)

    ReplyDelete
  5. insyaallah byk jugak aku nk kena berusaha .......

    ReplyDelete
  6. happy annivesary ke 9...bulan

    ReplyDelete
  7. happy annivesary ke 9......bulan

    ReplyDelete
  8. beruntung jadi perempuan ni kan kak.. hehe.. sy ni lmbt lg nk tukar status mcm kak jijah.. masing2 xhabis blaja lg.. =)

    ReplyDelete
  9. hehe thanks share ni kak. nanti klau kita dah kawen kita try ingat ape yg akak share ni :)

    ReplyDelete
  10. moga kite jadi isteri yg soleh solehah dunia dan akhirat...InsyaAllah...

    sayangilah suami kita...

    ReplyDelete
  11. amin.. long journey lagi kan.. tapi sama2 berusaha.. =)

    ReplyDelete
  12. Happy anniversary ke 9 bulan :)

    ReplyDelete
  13. Happy anniversary ye yg ke 9 bulan jijah...

    mudahnya kita sebagai wanita tuk masuk syurga tapi senang juga untuk ke neraka.. yang penting taat!

    ReplyDelete
  14. Best nya dah kahwin kan kak. Seronok tengok akak dan suami. Bahagia. Aen doakan akak bahagia dunia dan akhirat tau

    ReplyDelete
  15. bestnye. tak sbar linda nk kawin tau, sebab boleh berbakti utk suami n dapat pahala.

    Dah 9 buln jijah, linda doakan korang berbahagia hingga ke akhir hayat dan semoga dimurahkan rezeki utk mendpat baby;)

    ReplyDelete
  16. @nuyui a.k.a miss YUI bila jadi isteri kelak amalkan yer yui :)

    ReplyDelete
  17. @Nens Collection ok kak.. noted! mmg org cakap susu kambing+kurma untuk plan pregnant.. InsyaAllah jijah cuba :)

    ReplyDelete
  18. @Faisal Diana tq syg~ mmg sgt merindui suami sekarang ni..lebih2 lagi dia tgh belayar..huhu moga aada terbaik buat jijah :)

    syg.. nnt komen bagi link blog eh.. tak leh nak terjah balik la yunk!

    ReplyDelete
  19. @eimaInsyaAllah sama2 kita berusaha kak.

    ReplyDelete
  20. @aisya masa cepat je berjalan dik... sampai masa akan kawen jugak :)

    ReplyDelete
  21. @faridah nazurah tq dik.. sama2 kita jadi isteri solehah yer..

    ReplyDelete
  22. @shizansyafik yer..sama2 kita berusaha jadi isteri solehah!

    ReplyDelete
  23. @syiela yyup taat pada suami selagi tak melanggar syarak..

    ReplyDelete
  24. @NUR AIN AZMAN Amin dik.. mudah2an kebahagiaan milik akak! moga aen pon bahagia jugak..

    ReplyDelete
  25. @LiNda Amin ya rob! moga Allah izinkan doa kamu linda :) tq so much!

    ReplyDelete
  26. Amin...beruntung menjadi seorang isteri banyak nikmatnya...

    ReplyDelete
  27. insyaAllah.. moga kita termasuk dalam kategori is3 yang dijamin syurga ni... n semoga kita jugak berusaha utk memperolehinya.. :-)

    ReplyDelete
  28. @Che Rosliza Che mat betul2..sama2 kita berusaha jadi isteri solehah :)

    ReplyDelete
  29. mudah-mudahan..nice sharing jiejah :)

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. Jijah syg..saya xde blog..saya jumpa blog Jijah pon sbb nak cari info fasal asid folik..pastu tjumpa blog jijah.Baca2 mcm best je blog ne..tu yg setiap ari mesti tgk blog Jijah.
    Saya bru lepas keguguran je Jijah..tu yg saya nak tahu pasal asid folik.. :)

    ReplyDelete
  32. diharapkan kita menjadi isteri seperti itu..insyaAllah

    ReplyDelete
  33. @Faisal Diana ooh yeker... hehe tapi macam xbest la awak takde blog..kalau tak boleh kongsi2 pendapat..hehee

    ReplyDelete
  34. Xpelah Jijah.. kt sini pon leh kasi pendapat kan :)

    ReplyDelete
  35. @Faisal Diana orait syg :) hehhe nice to know u.

    ReplyDelete
  36. amalkan mkn kurma..kot2 melekat nnti :)

    ReplyDelete
  37. wahh kita kena belajar byk lg ni baru 2minggu jd isteri heheheh thanx share benda nih...by da way jom singgah n follow my blog http://myaleo.blogspot.com/2012/09/teaser-myaleo-love-celebration.html

    ReplyDelete
  38. @Eca Dwinky Asha InsyaAllah yunk :) jijah cuba amalkan..

    ReplyDelete
  39. sangat nikmat hubungan yang halal ni.. masyaAllah.. mekasih share sis cantik....

    ReplyDelete
  40. @✿Lady Ainaa✿ no hal syg~ sama2 kita berusaha jadi isteri yg solehah yer :)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!