Tuesday, September 25, 2012

Tanda-Tanda Keguguran


Masa sebelum keguguran berlaku tu.. 
jijah tak tahu pun jijah pregnant!
yelah tanda-tanda pregnant pon takde.muntah pon takde..
loya naik ambulans jelah.. tu normal.
tapi delay 11 hari cik p langsung jijah tak buat UPT! tak guna kan jijah..kalau tahu awal2 mesti berhati2 .huuuu :( 

Isnin 17.9.12 masuk toilet jijah perasan ada tanda brown spot tapi stain je!
ok hati terdesak cik p nak datang la ni...

Selasa 18.9.12 masih ada brown spot tapi lagi banyak.. bercampur pula sedikit darah merah. sah cik p datang!

Rabu 19.9.12 cik p makin heavy flow

Khamis 20.9.12 cik p heavy tapi dan keluar seketul daging putih. ok jijah abaikan. basuh macam darah biasa.

Jumaat 21.9.12 jijah keje malam.. dalam jam 10malam tu tengah sembang-sembang dengan staff lain tetibe pluuppp! rasa ada benda keluar..
Ya Allah! macam ketulan daging dengan segumpal darah merah kehitaman..
jijah abaikan.. naif katakan..cuci macam period biasa..[sedihnya.. kalau tahu pregnant jijah nak tanam!]

Sabtu 22.9.12 subuh tu terus buat UPT kat makmal.tengok-tengok result kencing POSITIF!!








Perasaan masa tu memang tak boleh digambarkan.. 
yang pasti jijah tak menangis atau sedih.. huhuhuhu

bangun tidur tengahari tu tak sedap hati pula ajak ayah pergi hospital balik.. 
jumpa doktor dia scan bahagian bawah perut. gelek sana gelek sini pun masih tak nampak..
katanya mungkin ketulan tu dah habis keluar.
buat UPT lagi sekali memang POSITIF!

kemudian dia buat VE (vaginal examination) untuk tengok samada rahim terbuka atau tertutup. 
katanya tertutup dan rahim nampak kecik je. 
maknanya memang complete abortion
dan rahim jijah dah kosong!

jijah search google jumpa ini.. memang sama apa yang jijah alami..

TANDA-TANDA GUGUR

Pendarahan. 
Pendarahan faraj yang mungkin sedikit atau banyak yang menjadi lebih kerap dan sekali sekali. Walaupun pendarahan merupakan salah satu tanda keguguran, ia juga boleh terjadi pada kehamilan yang normal. Tetapi kalau ia disertai dengan rasa tidak selesa pada bawah perut, kemungkinan besar keguguran akan terjadi. 
Sakit.
Anda mungkin mengalami kejang pada pelvis, sakit perut yang berterusan atau sakit pada bawah belakang. Sakit mungkin berterusan sehingga beberapa hari sebelum atau selepas pendarahan terjadi. 
Darah ketul dan tisu seperti daging keluar dari faraj
Kadang-kadang agak sukar untuk menentukan dengan tepat samada keguguran sudah terjadi atau tidak, terutamanya apabila tanda yang timbul tidak begitu jelas. Tanda-tanda ini juga berbeza dari wanita ke wanita dan tidak terjadi kepada semua dan ia boleh menimbulkan kekeliruan.



Sedih.. jijah tak tahu tu tanda-tanda gugur.. Setelah hamil nak masuk 6minggu.. rahim jijah kosong...
Jijah redha. mungkin Allah nak bagi jijah yang lebih baik lepas ni.. InsyaAllah :)


marilah berpantang! nak pergi berurut... huuuuuuu~~

60 comments:

  1. siannya jijah..mmg ada yg mengandung xda loya2,so lepas ni kalau2 lewat dtg period terus cek prgenant ok..cubit2 cini,,pantang elok2..

    ReplyDelete
  2. salam jijah..takziah atas keguguran, insyaAllah akan ada penganti andai jijah redha dgn apa yg allah duga.


    p/s: jijah ada tnya akak dkt blogkan, so masa akak gugur dulu,memg darah keluar lama, hampir sebulan lebih. dan akak pantang bersama suami selama 45 hari mcm tue. doc pun nasihatkan jgn terus bersama suami, at least bg rahim kuat semula. Xpe jgn terburu2 nak preggy semula, insyaAllah yakin pd Allah..skurangnya bg emosi dan fizikal kuat dulu ok.

    ReplyDelete
  3. berpantang ye dear...jg badan bek2..pasni klu jumpe gan asben trus jg bek2..tak kisahla ngandung or tak yg penting jg dri bek2 je k....jgn lasak sgt bekerja tau..lasak jugak nnt ayut cubit.hohoho :p seriously just take care urself.

    ReplyDelete
  4. tabah kan hati mu Jijah... takpe.. Allah pasti berikan yg terbaik buat jijah selepas ni..jgn diratapi, apa yg telah terjadi, ade hikmah kan...
    jaga diri tau!

    ReplyDelete
  5. insyallah,ada rezeki lain kak.

    ReplyDelete
  6. sy pulak yg sebak bace entry kak jijah yg ni.. sy hanya mmpu nk cakap bersabarlah.. jgn keje kuat sgt tau.. jg diri elok2 ye.. =)

    ReplyDelete
  7. Dulu Doktor aku penah ckp ... benih yg disenyawakan tidak semua nye sempurna sama mcm kes putik buah²an...byk yg gugur ke tanah cam tu jugak dengan manusia

    mungkin buahan yg gugur tu klu die membesar tp terbantut cam tu jugak manusia ...klu benih tak gugur mungkin ada pelbagai kemungkinan & komplikasi terhadap bayi .... setiap kejadian ada hikmahnya ...so itu yg Allah tetapkan bermakna ada hikmah yg tersembunyi.... redhaok ...insyaallah Allah bg rezeki yg lebih baik nanti

    ReplyDelete
  8. Ermm jijah, dila ni pelik sikit tau
    dila memang period probs since anak dara lagi
    every time period mesti senggugut teruk sampai muntah2 and krem sume...
    so bile dila cek tanda2 preggy mostly sama macam tanda2 dila nak period..sedih sgt bile berharap..
    last month masa raye, period dila tak teratur...2-3 kali dlm sbulam tu tp sikit3 je tiap kali dtg..mule2 nak assume preggy la...tapi................kecewa je.
    tu malas nak mengharap dah tu..frust sgt..ni bulan ni pulak, period xdtg2 lagi...haishhhhhh :(
    jijah....kagum sgt dengan jijah sebab jijah kuat and tabah sangat.... :)

    ReplyDelete
  9. sabar ye jijah. dugaan untuk jijah dan husband. insyaAllah nanti mesti ada rezeki jijah.

    apa-apa un thanks kongsi info yang berguna :)

    ReplyDelete
  10. take care jijah :) pantang betul2 tau. kuatkan smgt, insyaALLAH pasti ada hikmah setiap yg berlaku :)

    ReplyDelete
  11. sy tumpang simpati jijah..wlaupun xpenah pregnant lg tp tibe2 hati ni sebak je bca entry ni..jijah jgn sedih ye..Insyaallah nti ade rzki lain..berdoa jela...yg penting kshatan jijah baik..=)

    ReplyDelete
  12. Salam jijah... pasni jgn buat kerja berat2 n hati2 k...semoga ada good news lg pasni :) doakan utk husna juga yer..

    ReplyDelete
  13. cikJijah..mcm linda mmg xd alhan ap..cume da lmbt 2hr tu,terus chek...tc taw..

    ReplyDelete
  14. sian jijah...xpela dik xde rezki lg....insyaALLAH lpas nih ade la rezki tuh...

    ReplyDelete
  15. alahai kak jijah . kesian pulakk . taktau gugur ke tak . its okay, mesti Allah nak kasi yang lebih baik :) InshAllah ..

    ReplyDelete
  16. insya allah pasni Allah gantikan yang lain utk jijah..jgn sedih2 yerk... selamat berpantang & semoga cepat lekat !!

    ZuraLee http://jalanjalan-makanmakan.blogspot.com/

    ReplyDelete

  17. yg penting jijah kene hepi & bersyukur..sbb diberi peluang janin tu di rahim jijah..semoga pasni die lekat dan duduk elok2 kt tummy jijah ye..insyaallah..;)

    ReplyDelete
  18. sayang Jijah..harap byk sgt bersabar ye.ALLAH lebih sygkan si comel...insyaALLAH..dia akn tunggu kita di sana..situasi kita sama yunk..cuma diana masa tu dh nak masuk 9 minggu.Tabahkan hati.. ada hikmah disebalik apa yg blaku..

    ReplyDelete
  19. terus bpantang utk baby yg akan dtg...sama2 kita berusaha ye yunk..diana tahu Jijah pasti kuat utk semua ini :) tabhakn hti redha dia pergi

    ReplyDelete
  20. alahai....nnti kena cek awal2 ye jijah...sy pun kena byk hati2 ni sebab skrg bru masuk 7minggu...baru lg

    ReplyDelete
  21. Sabar ye Jijah, dugaan untuk Jijah, sabar bebanyak k.

    ReplyDelete
  22. sabar ye jijah. Insyaallah ade rezeki yg lebih baik utk jijah dan husband :)

    ReplyDelete
  23. sabar ye jijah.,.. dugaan.. lps ni jijah akn lbh berhati2...

    ReplyDelete
  24. redha ye jijah dear..
    dlu sy pregnant pun xde tanda2 obvious cam muntah or camtue..
    tp bile period xdtg, mmg wat UPT la..

    ReplyDelete
  25. sian jijah. tu la...tak tahu kan. ingatkan period ke apa. takpe...after ni lebih more alert dh kan.

    tp mintak simpang arr dari keguguran lg. kak zie doakan jijah "melekat" kali ini ...aminnn

    ReplyDelete
  26. @Mrs Velentine baiklah kak :) jijah dengar tu...

    ReplyDelete
  27. @Mrs Lurve baiklah kak.. andai ada rezeki InsyaAllah Allah bagi..

    ReplyDelete
  28. @ayutmekasih ayut! mekasih banyak2.. InsyaAllah jijah akan jaga diri sendiri dan suami...

    ReplyDelete
  29. @eMMe
    InsyaAllah..apa yang terjadi ada hikmahnya..

    ReplyDelete
  30. @eimabaiklah kak.. jijah dengar nasihat akak!

    ReplyDelete
  31. @dilla nadila hahhaa takpe yang..cuba lagi k.. tp kalau betul2 delay terus cek upt..jangan jadi cam jijah pulak..

    ReplyDelete
  32. @dilla nadila hahhaa takpe yang..cuba lagi k.. tp kalau betul2 delay terus cek upt..jangan jadi cam jijah pulak..

    ReplyDelete
  33. @Miza Yusof it's ok..jijah suka sharing2 ni..hahaha

    ReplyDelete
  34. @Nurul Husna InsyaAllah moga ada rezeki kita yer yang :)

    ReplyDelete
  35. @adnil linda cik p jijah tak teratur..tu yg jijah abaikan je..huhuhu

    ReplyDelete
  36. @Nens Collection mudah2an lepas ni lekat dan selamat hingga 9 bulan..Amin amin..

    ReplyDelete
  37. @Faisal Diana diana lagi lah kandungan dah 2bulan lebih kan.. sedih sgt tu.. jijah redha dah.. InsyaAllah..

    ReplyDelete
  38. @Zie Madini Amin kak.. Amin.. terima kasih kak zie.. moga2 masin la mulut akk tu..

    ReplyDelete
  39. jiejah syg redha yer..mgkin bkn rezeki lg..tuhan maha adil syg :)

    ReplyDelete
  40. dear jijah : fyna baru bace entri dear nih. terkejut fyna. sentiasa doakan yang terbaik untuk jijah. semoga jijah jaga kesihatan. insyaAllah ada rezeki lagi kan. semua yang terjadi ada hikmahnya.

    ReplyDelete
  41. alhamdulillah...bgus tu Jijah...kalau rindu..byk bzikir n baca Al-Quran... insyaALLAH...tenang jiwa nnti.
    MMg dh 2 buln..trasa sgt yunk sbb tau kehadiran dia...

    ReplyDelete
  42. @shidaR yer syg~ jijah dah redha sekarang :)

    ReplyDelete
  43. @fynait's ok syg~ terima kasih yer mendoakan.. InsyaAllah ada rezeki nanti :)

    ReplyDelete
  44. @Faisal Diana tu kan diana.. sebab kandungan dah besar..huhu xpelah.. sama2 kita redha yer syg.. InsyaAllah ada rezeki lagi pasni :)

    ReplyDelete
  45. dah x de rezeki kan jijah?x per,jijah muda lgi..cuba lagi ye dear..

    ReplyDelete
  46. @Azzah baiklah kak.. InsyaAllah berusaha dan berdoa pada Allah moga ada lagi rezeki lepas ni..

    ReplyDelete
  47. kadang2 kita tak perasan pon kan. tenkiu jijah sbb share ni.

    yg penting jaga diri baik2 ye.jgn lasak sgt :)

    ReplyDelete
  48. @QasehnyaRania sama2 kak.. sebagai panduan utk org lain :)

    ReplyDelete
  49. Salam jijah saya sama kes dengan jijah jugak..tapi saya nak tnya selepas ketulan tu keluar period masih turun lagi tak?...sbb saya selepas ketulan tu keluar baru period turun bnyak...

    ReplyDelete
  50. salam jijah..kes jijah lebih kurang saya ja...so saya nk tanya selpas ketulan daging tu keluar jijah ada turun period lagi tak? sbb saya lepas keluar ketulan tu period saya baru turun...

    ReplyDelete
  51. @Sue Iza lepas ketulan tu keluar..still ada darah yg turun sampai la 2minggu..tp darah sikit2 jer..lepas 2minggu kosong pastu baru period normal kembali semula..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!