Tanda-Tanda Keguguran

8:30:00 AM 60 Comments A+ a-


Masa sebelum keguguran berlaku tu.. 
jijah tak tahu pun jijah pregnant!
yelah tanda-tanda pregnant pon takde.muntah pon takde..
loya naik ambulans jelah.. tu normal.
tapi delay 11 hari cik p langsung jijah tak buat UPT! tak guna kan jijah..kalau tahu awal2 mesti berhati2 .huuuu :( 

Isnin 17.9.12 masuk toilet jijah perasan ada tanda brown spot tapi stain je!
ok hati terdesak cik p nak datang la ni...

Selasa 18.9.12 masih ada brown spot tapi lagi banyak.. bercampur pula sedikit darah merah. sah cik p datang!

Rabu 19.9.12 cik p makin heavy flow

Khamis 20.9.12 cik p heavy tapi dan keluar seketul daging putih. ok jijah abaikan. basuh macam darah biasa.

Jumaat 21.9.12 jijah keje malam.. dalam jam 10malam tu tengah sembang-sembang dengan staff lain tetibe pluuppp! rasa ada benda keluar..
Ya Allah! macam ketulan daging dengan segumpal darah merah kehitaman..
jijah abaikan.. naif katakan..cuci macam period biasa..[sedihnya.. kalau tahu pregnant jijah nak tanam!]

Sabtu 22.9.12 subuh tu terus buat UPT kat makmal.tengok-tengok result kencing POSITIF!!








Perasaan masa tu memang tak boleh digambarkan.. 
yang pasti jijah tak menangis atau sedih.. huhuhuhu

bangun tidur tengahari tu tak sedap hati pula ajak ayah pergi hospital balik.. 
jumpa doktor dia scan bahagian bawah perut. gelek sana gelek sini pun masih tak nampak..
katanya mungkin ketulan tu dah habis keluar.
buat UPT lagi sekali memang POSITIF!

kemudian dia buat VE (vaginal examination) untuk tengok samada rahim terbuka atau tertutup. 
katanya tertutup dan rahim nampak kecik je. 
maknanya memang complete abortion
dan rahim jijah dah kosong!

jijah search google jumpa ini.. memang sama apa yang jijah alami..

TANDA-TANDA GUGUR

Pendarahan. 
Pendarahan faraj yang mungkin sedikit atau banyak yang menjadi lebih kerap dan sekali sekali. Walaupun pendarahan merupakan salah satu tanda keguguran, ia juga boleh terjadi pada kehamilan yang normal. Tetapi kalau ia disertai dengan rasa tidak selesa pada bawah perut, kemungkinan besar keguguran akan terjadi. 
Sakit.
Anda mungkin mengalami kejang pada pelvis, sakit perut yang berterusan atau sakit pada bawah belakang. Sakit mungkin berterusan sehingga beberapa hari sebelum atau selepas pendarahan terjadi. 
Darah ketul dan tisu seperti daging keluar dari faraj
Kadang-kadang agak sukar untuk menentukan dengan tepat samada keguguran sudah terjadi atau tidak, terutamanya apabila tanda yang timbul tidak begitu jelas. Tanda-tanda ini juga berbeza dari wanita ke wanita dan tidak terjadi kepada semua dan ia boleh menimbulkan kekeliruan.



Sedih.. jijah tak tahu tu tanda-tanda gugur.. Setelah hamil nak masuk 6minggu.. rahim jijah kosong...
Jijah redha. mungkin Allah nak bagi jijah yang lebih baik lepas ni.. InsyaAllah :)


marilah berpantang! nak pergi berurut... huuuuuuu~~

All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

60 insan comel komen

Write insan comel komen
Mrs Velentine
AUTHOR
9/25/2012 8:34 AM delete

siannya jijah..mmg ada yg mengandung xda loya2,so lepas ni kalau2 lewat dtg period terus cek prgenant ok..cubit2 cini,,pantang elok2..

Reply
avatar
9/25/2012 8:35 AM delete

bnda dh jd yunk..redha ya syg..

Reply
avatar
Mrs Lurve
AUTHOR
9/25/2012 8:37 AM delete

salam jijah..takziah atas keguguran, insyaAllah akan ada penganti andai jijah redha dgn apa yg allah duga.


p/s: jijah ada tnya akak dkt blogkan, so masa akak gugur dulu,memg darah keluar lama, hampir sebulan lebih. dan akak pantang bersama suami selama 45 hari mcm tue. doc pun nasihatkan jgn terus bersama suami, at least bg rahim kuat semula. Xpe jgn terburu2 nak preggy semula, insyaAllah yakin pd Allah..skurangnya bg emosi dan fizikal kuat dulu ok.

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
9/25/2012 8:51 AM delete

berpantang ye dear...jg badan bek2..pasni klu jumpe gan asben trus jg bek2..tak kisahla ngandung or tak yg penting jg dri bek2 je k....jgn lasak sgt bekerja tau..lasak jugak nnt ayut cubit.hohoho :p seriously just take care urself.

Reply
avatar
eMMe
AUTHOR
9/25/2012 9:07 AM delete

tabah kan hati mu Jijah... takpe.. Allah pasti berikan yg terbaik buat jijah selepas ni..jgn diratapi, apa yg telah terjadi, ade hikmah kan...
jaga diri tau!

Reply
avatar
9/25/2012 9:15 AM delete

insyallah,ada rezeki lain kak.

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
9/25/2012 9:42 AM delete

sy pulak yg sebak bace entry kak jijah yg ni.. sy hanya mmpu nk cakap bersabarlah.. jgn keje kuat sgt tau.. jg diri elok2 ye.. =)

Reply
avatar
eima
AUTHOR
9/25/2012 10:04 AM delete

Dulu Doktor aku penah ckp ... benih yg disenyawakan tidak semua nye sempurna sama mcm kes putik buah²an...byk yg gugur ke tanah cam tu jugak dengan manusia

mungkin buahan yg gugur tu klu die membesar tp terbantut cam tu jugak manusia ...klu benih tak gugur mungkin ada pelbagai kemungkinan & komplikasi terhadap bayi .... setiap kejadian ada hikmahnya ...so itu yg Allah tetapkan bermakna ada hikmah yg tersembunyi.... redhaok ...insyaallah Allah bg rezeki yg lebih baik nanti

Reply
avatar
dilla nadila
AUTHOR
9/25/2012 10:24 AM delete

Ermm jijah, dila ni pelik sikit tau
dila memang period probs since anak dara lagi
every time period mesti senggugut teruk sampai muntah2 and krem sume...
so bile dila cek tanda2 preggy mostly sama macam tanda2 dila nak period..sedih sgt bile berharap..
last month masa raye, period dila tak teratur...2-3 kali dlm sbulam tu tp sikit3 je tiap kali dtg..mule2 nak assume preggy la...tapi................kecewa je.
tu malas nak mengharap dah tu..frust sgt..ni bulan ni pulak, period xdtg2 lagi...haishhhhhh :(
jijah....kagum sgt dengan jijah sebab jijah kuat and tabah sangat.... :)

Reply
avatar
Miza Yusof
AUTHOR
9/25/2012 10:25 AM delete

sabar ye jijah. dugaan untuk jijah dan husband. insyaAllah nanti mesti ada rezeki jijah.

apa-apa un thanks kongsi info yang berguna :)

Reply
avatar
Bazilah (^0^)
AUTHOR
9/25/2012 10:54 AM delete

take care jijah :) pantang betul2 tau. kuatkan smgt, insyaALLAH pasti ada hikmah setiap yg berlaku :)

Reply
avatar
Makwe Kintan
AUTHOR
9/25/2012 11:43 AM delete

sy tumpang simpati jijah..wlaupun xpenah pregnant lg tp tibe2 hati ni sebak je bca entry ni..jijah jgn sedih ye..Insyaallah nti ade rzki lain..berdoa jela...yg penting kshatan jijah baik..=)

Reply
avatar
Nurul Husna
AUTHOR
9/25/2012 11:51 AM delete

Salam jijah... pasni jgn buat kerja berat2 n hati2 k...semoga ada good news lg pasni :) doakan utk husna juga yer..

Reply
avatar
adnil linda
AUTHOR
9/25/2012 12:19 PM delete

cikJijah..mcm linda mmg xd alhan ap..cume da lmbt 2hr tu,terus chek...tc taw..

Reply
avatar
PinkUmmi
AUTHOR
9/25/2012 12:39 PM delete

sian jijah...xpela dik xde rezki lg....insyaALLAH lpas nih ade la rezki tuh...

Reply
avatar
Izzah Azizah
AUTHOR
9/25/2012 12:49 PM delete

alahai kak jijah . kesian pulakk . taktau gugur ke tak . its okay, mesti Allah nak kasi yang lebih baik :) InshAllah ..

Reply
avatar
najihahfara
AUTHOR
9/25/2012 1:12 PM delete

sabar banyak2 ye kak

Reply
avatar
Zura Lee
AUTHOR
9/25/2012 1:49 PM delete

insya allah pasni Allah gantikan yang lain utk jijah..jgn sedih2 yerk... selamat berpantang & semoga cepat lekat !!

ZuraLee http://jalanjalan-makanmakan.blogspot.com/

Reply
avatar
9/25/2012 2:27 PM delete


yg penting jijah kene hepi & bersyukur..sbb diberi peluang janin tu di rahim jijah..semoga pasni die lekat dan duduk elok2 kt tummy jijah ye..insyaallah..;)

Reply
avatar
Faisal Diana
AUTHOR
9/25/2012 2:44 PM delete

sayang Jijah..harap byk sgt bersabar ye.ALLAH lebih sygkan si comel...insyaALLAH..dia akn tunggu kita di sana..situasi kita sama yunk..cuma diana masa tu dh nak masuk 9 minggu.Tabahkan hati.. ada hikmah disebalik apa yg blaku..

Reply
avatar
Faisal Diana
AUTHOR
9/25/2012 2:49 PM delete

terus bpantang utk baby yg akan dtg...sama2 kita berusaha ye yunk..diana tahu Jijah pasti kuat utk semua ini :) tabhakn hti redha dia pergi

Reply
avatar
Munnafendy
AUTHOR
9/25/2012 2:49 PM delete

alahai....nnti kena cek awal2 ye jijah...sy pun kena byk hati2 ni sebab skrg bru masuk 7minggu...baru lg

Reply
avatar
Myra Jay
AUTHOR
9/25/2012 3:09 PM delete

Sabar ye Jijah, dugaan untuk Jijah, sabar bebanyak k.

Reply
avatar
Sally Yatiey
AUTHOR
9/25/2012 11:27 PM delete

Sabar ye kak.. Take care.

Reply
avatar
Sally Yatiey
AUTHOR
9/25/2012 11:27 PM delete

Sabar ye kak.. Take care.

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
9/26/2012 8:34 AM delete

sabar ye jijah. Insyaallah ade rezeki yg lebih baik utk jijah dan husband :)

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
9/26/2012 8:59 AM delete

sabar ye jijah.,.. dugaan.. lps ni jijah akn lbh berhati2...

Reply
avatar
9/26/2012 11:23 AM delete

redha ye jijah dear..
dlu sy pregnant pun xde tanda2 obvious cam muntah or camtue..
tp bile period xdtg, mmg wat UPT la..

Reply
avatar
Zie Madini
AUTHOR
9/27/2012 10:32 AM delete

sian jijah. tu la...tak tahu kan. ingatkan period ke apa. takpe...after ni lebih more alert dh kan.

tp mintak simpang arr dari keguguran lg. kak zie doakan jijah "melekat" kali ini ...aminnn

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/27/2012 9:47 PM delete

@Mrs Velentine baiklah kak :) jijah dengar tu...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/27/2012 9:48 PM delete

@Mrs Lurve baiklah kak.. andai ada rezeki InsyaAllah Allah bagi..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/27/2012 10:12 PM delete

@ayutmekasih ayut! mekasih banyak2.. InsyaAllah jijah akan jaga diri sendiri dan suami...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/27/2012 10:23 PM delete

@eMMe
InsyaAllah..apa yang terjadi ada hikmahnya..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/27/2012 10:28 PM delete

@eimabaiklah kak.. jijah dengar nasihat akak!

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/27/2012 10:35 PM delete

@dilla nadila hahhaa takpe yang..cuba lagi k.. tp kalau betul2 delay terus cek upt..jangan jadi cam jijah pulak..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/27/2012 10:35 PM delete

@dilla nadila hahhaa takpe yang..cuba lagi k.. tp kalau betul2 delay terus cek upt..jangan jadi cam jijah pulak..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/27/2012 10:44 PM delete

@Miza Yusof it's ok..jijah suka sharing2 ni..hahaha

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/27/2012 10:46 PM delete

@Nurul Husna InsyaAllah moga ada rezeki kita yer yang :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/27/2012 10:47 PM delete

@adnil linda cik p jijah tak teratur..tu yg jijah abaikan je..huhuhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/27/2012 10:48 PM delete

@Nens Collection mudah2an lepas ni lekat dan selamat hingga 9 bulan..Amin amin..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/27/2012 10:53 PM delete

@Faisal Diana diana lagi lah kandungan dah 2bulan lebih kan.. sedih sgt tu.. jijah redha dah.. InsyaAllah..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/27/2012 10:54 PM delete

@Zie Madini Amin kak.. Amin.. terima kasih kak zie.. moga2 masin la mulut akk tu..

Reply
avatar
shidaR
AUTHOR
9/27/2012 11:26 PM delete

jiejah syg redha yer..mgkin bkn rezeki lg..tuhan maha adil syg :)

Reply
avatar
fyna
AUTHOR
9/27/2012 11:34 PM delete

dear jijah : fyna baru bace entri dear nih. terkejut fyna. sentiasa doakan yang terbaik untuk jijah. semoga jijah jaga kesihatan. insyaAllah ada rezeki lagi kan. semua yang terjadi ada hikmahnya.

Reply
avatar
Faisal Diana
AUTHOR
9/28/2012 8:54 AM delete

alhamdulillah...bgus tu Jijah...kalau rindu..byk bzikir n baca Al-Quran... insyaALLAH...tenang jiwa nnti.
MMg dh 2 buln..trasa sgt yunk sbb tau kehadiran dia...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/28/2012 9:55 PM delete

@shidaR yer syg~ jijah dah redha sekarang :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/28/2012 9:56 PM delete

@fynait's ok syg~ terima kasih yer mendoakan.. InsyaAllah ada rezeki nanti :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/28/2012 9:58 PM delete

@Faisal Diana tu kan diana.. sebab kandungan dah besar..huhu xpelah.. sama2 kita redha yer syg.. InsyaAllah ada rezeki lagi pasni :)

Reply
avatar
Azzah
AUTHOR
9/28/2012 11:02 PM delete

dah x de rezeki kan jijah?x per,jijah muda lgi..cuba lagi ye dear..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
9/28/2012 11:46 PM delete

@Azzah baiklah kak.. InsyaAllah berusaha dan berdoa pada Allah moga ada lagi rezeki lepas ni..

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
3/07/2013 9:03 AM delete

kadang2 kita tak perasan pon kan. tenkiu jijah sbb share ni.

yg penting jaga diri baik2 ye.jgn lasak sgt :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/07/2013 11:50 AM delete

@QasehnyaRania sama2 kak.. sebagai panduan utk org lain :)

Reply
avatar
Sue Iza
AUTHOR
5/14/2013 10:30 AM delete

Salam jijah saya sama kes dengan jijah jugak..tapi saya nak tnya selepas ketulan tu keluar period masih turun lagi tak?...sbb saya selepas ketulan tu keluar baru period turun bnyak...

Reply
avatar
Sue Iza
AUTHOR
5/14/2013 10:32 AM delete

salam jijah..kes jijah lebih kurang saya ja...so saya nk tanya selpas ketulan daging tu keluar jijah ada turun period lagi tak? sbb saya lepas keluar ketulan tu period saya baru turun...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/15/2013 6:31 AM delete

@Sue Iza lepas ketulan tu keluar..still ada darah yg turun sampai la 2minggu..tp darah sikit2 jer..lepas 2minggu kosong pastu baru period normal kembali semula..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!