Checklist Barang Keperluan IBU Ke Hospital

11:53:00 AM 49 Comments A+ a-


Fuhhh!! Punya la lama baru nak update checklist ibu ke hospital.. nasib baik tak bersalin lagi.. hehe actually baru je siap prepare semua keperluan berpantang. la ni baru settle.. jom packing siap dalam beg untuk di bawa ke hospital.. checklist barang baby pon dah settle sebelum balik semenanjung dulu..

Apa yang sudah jijah sediakan... :-




1. Buku merah
2. Kad pengenalan
3. Telefon & charger
4. Baju blouse x2
5. stokin x2
6. Kain batik x2
7. Bra/ seluar dalam (disposable panties)
8. tuala mandi
9. peralatan mandi (sabun,berus gigi, ubat gigi)
10. maternity pad & pad biasa x 1pek
11. selipar
12. minyak selusuh - not done
13. air zam zam - not done
14. makanan/minuman (horlick,kopi,biskut,milo,kurma) - not done
15. plastik (simpan baju kotor)
16. breast pad
17. tuala
18. sweater x1
19. termos
20. Surat jaminan kerja/ GL




siap! untuk di bawa ke hospital. cuma makanan macam biskut, milo 3 in 1,horlick je tak beli lagi..


soo mommy! rasa rasa ada barang tak lengkap ke dalam checklist ni?? sharing yer... tq mommy!



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

49 insan comel komen

Write insan comel komen
pena rozie
AUTHOR
7/23/2013 8:28 AM delete

Semoga selamat. Amin.....

Reply
avatar
IbuNoey
AUTHOR
7/23/2013 8:50 AM delete

jijah,akak ada suggestion..jijah beli seluar dalam pakai buang tu..sebab nnt balik umah, tak perlu nak basuh..

Reply
avatar
Fiqah
AUTHOR
7/23/2013 9:13 AM delete

Saya pun tak prepare ape2 lagi untuk ke hospital...macam malas jer..

Reply
avatar
7/23/2013 9:22 AM delete

xtau nak shring apa la yunk..huhuhu

Reply
avatar
izzah
AUTHOR
7/23/2013 9:27 AM delete

wah...dh wat checklist...memang xlama nk bersalin dh ni yek..moga selamat melahirkan yek...pengalaman sy dlu, minum milo byk sgt masa pantang, jadi sembelit yg teruk...so, nk pantang akan dtg bln11 ni, sy xmo minum milo lg dh..nk tukar pada kopi lak...seram woo masa sembelit aritu...dekat 1jam duk dlm toilet..

Reply
avatar
Cik Puan Rara
AUTHOR
7/23/2013 9:31 AM delete

termos tu mmg sangat penting.gud luck jijah!

Reply
avatar
Deqla Manjew
AUTHOR
7/23/2013 10:49 AM delete

alhamdulillah... so far dah settle la ni eh segala keperluan..moga smuanya dipermudahkan ye.. bulan 9 ni due date kan? sama la mcm kakak sy. =)

Reply
avatar
Chic Na
AUTHOR
7/23/2013 11:17 AM delete

takde pengalaman lagik.. tp checklist tu boleh buat panduan utk masa depan.. hihi..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 11:18 AM delete

@IbuNoey dah beli kak.. ada dlm gambar tu..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 11:18 AM delete

@Fiqah awak lmbt lagi kot.. jijah kena standby dah..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 11:20 AM delete

@izzah yeker... tp jijah minum milo ok je.. mmg xde sembelit..xtahu pulak kalau time bersalin t..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 11:20 AM delete

@Deqla Manjew haah bulan 9 due.. tapi xtahu la kalau awal kuarnya..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 11:38 AM delete

@Chic Na hee take note yer.. utk ms depan...heehe

Reply
avatar
JunAina
AUTHOR
7/23/2013 11:53 AM delete

Barang ma je barang baby mana?

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
7/23/2013 12:06 PM delete

mmpu tengok checklist kak jijah je.. nak tolong check kan tak mampu. hiks.

Reply
avatar
Putri
AUTHOR
7/23/2013 12:30 PM delete

mug,sudu,garfu..saya dulu bawa pad biasa sikit.sebab masa tengah contraction, darah x banyak sangat..lg selesa pakai pad biasa. maternity pad tu agak tebal.

Reply
avatar
puan.mila
AUTHOR
7/23/2013 12:34 PM delete

dah lebih dri cukup tu..moga smua slmt jijah..

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
7/23/2013 12:36 PM delete

semoga selamat semuanya ya jijah...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 12:40 PM delete

@aisya hehe takpe..dah kawen t refer sini yerr..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 12:41 PM delete

@Putri tq sharing yunk.. ada juga jijah bawa pad biasa dalam gambar tu..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 12:41 PM delete

@puan.mila tq mila.. harap2 selamat la nanti..

Reply
avatar
7/23/2013 12:45 PM delete

moga semuanyer dipermudahkan yer...ingat beg tu jangan lupa pulak letak tempat yang paling mudah nak amik...

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
7/23/2013 12:49 PM delete

not mommy yet...! :p jgn ada yg tertinggal yer jijah.payah nnt nk ulang alik kang. :)

Reply
avatar
mOoN
AUTHOR
7/23/2013 1:05 PM delete

sy just readykan sepasang baju baby and baju sy utk keluar wad sebab biras kata kat ppum diorang readykan semua.. huhu.. dah siap masuk dalam keta dah..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 1:14 PM delete

@(Lizz) http://haslizalizz.com/ baik kak! jijah letak kat tempat yg mudah di capai yer..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 1:15 PM delete

@ayut takpe ayut.. hospital dekat je gan rumah :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 1:15 PM delete

@mOoN bersalin kat private mmg la dorang sediakan.. jijah hospital kerajaan je..semua kena bawa sendiri..

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
7/23/2013 1:20 PM delete

rasanya semua dh ada dekat list tu..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 1:39 PM delete

@IntaNBerliaN itulah.. harap2 lengkap!

Reply
avatar
Fifi Nadhrah
AUTHOR
7/23/2013 2:19 PM delete

salam kenal dari fifi..

lengkap da kot barang2 tu..

Reply
avatar
- AZIE -
AUTHOR
7/23/2013 2:22 PM delete

jijah...pengalaman akak minum milo memg xsembelit..tp bila dh bersalin..ya ampun sembelit syg..sakit sgt..so nasihat akak kurangkanlah minum milo..horlick sgt bagus utk booster susu ibu,

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 2:29 PM delete

@Fifi Nadhrah salam kenal.. harap2 dah lengkap..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 2:31 PM delete

@- AZIE - horlick mmg dalam plan nak bawak kak..hee

Reply
avatar
syiela
AUTHOR
7/23/2013 2:37 PM delete

jijah milo boleh sembelit.. tukar amik horlick.. moga di permudahkan nanti

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 2:46 PM delete

@syiela baik kak.. jijah gunakan horlick je nanti.. tq kak!

Reply
avatar
7/23/2013 3:16 PM delete

salam ramadhan # 14 jijah
dah siap ye brg2..moga selamat&dipermudahkan nanti

Reply
avatar
Shizan Syafik
AUTHOR
7/23/2013 3:26 PM delete

jijah, barang2 papa nye?? hehe.. kena sedia jugak tu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 3:28 PM delete

@fairus mohamad noor siap dah kak.. moga di permudahkan nanti.. Amin..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 3:29 PM delete

@Shizan Syafik papanya?? xpayah la..hospital gan rumah jijah xjauh pon..leh ulg alik.. lgpon bersalin kat hospital kerajaan bukan suami tido sekali pon..heee

Reply
avatar
khadijah
AUTHOR
7/23/2013 3:29 PM delete

Ok nanti dah ada chwcklist cam ni boleh la dija prepare jugak hee tapi barang tuk baby dah 27 weeks ni tak beli ape2 lagi nak tunggu pas raya baru beli :) nanti dah bersalin update ye :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/23/2013 4:13 PM delete

@khadijah jijah beli brg baby pon dah lambat masa 30w xsilap..hee

Reply
avatar
ros_reeza
AUTHOR
7/23/2013 10:21 PM delete

dah siap prepare ye. Ros tak de pengalaman. tapi boleh ambil list jijah ni tuk refer nanti. thanx :-)

Reply
avatar
mama aryan
AUTHOR
7/24/2013 1:29 PM delete

akak tak prepare apa2 pun lg ni ha..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/24/2013 5:04 PM delete

@mama aryan haa.. akak ni kan sama usia kandungan gan jijah...hee tp akak dah ada pgalaman xpe la..hee

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!