Checklist Barang Keperluan IBU Ke Hospital

by - 11:53:00 AM


Fuhhh!! Punya la lama baru nak update checklist ibu ke hospital.. nasib baik tak bersalin lagi.. hehe actually baru je siap prepare semua keperluan berpantang. la ni baru settle.. jom packing siap dalam beg untuk di bawa ke hospital.. checklist barang baby pon dah settle sebelum balik semenanjung dulu..

Apa yang sudah jijah sediakan... :-




1. Buku merah
2. Kad pengenalan
3. Telefon & charger
4. Baju blouse x2
5. stokin x2
6. Kain batik x2
7. Bra/ seluar dalam (disposable panties)
8. tuala mandi
9. peralatan mandi (sabun,berus gigi, ubat gigi)
10. maternity pad & pad biasa x 1pek
11. selipar
12. minyak selusuh - not done
13. air zam zam - not done
14. makanan/minuman (horlick,kopi,biskut,milo,kurma) - not done
15. plastik (simpan baju kotor)
16. breast pad
17. tuala
18. sweater x1
19. termos
20. Surat jaminan kerja/ GL




siap! untuk di bawa ke hospital. cuma makanan macam biskut, milo 3 in 1,horlick je tak beli lagi..


soo mommy! rasa rasa ada barang tak lengkap ke dalam checklist ni?? sharing yer... tq mommy!



You May Also Like

49 insan comel komen

  1. jijah,akak ada suggestion..jijah beli seluar dalam pakai buang tu..sebab nnt balik umah, tak perlu nak basuh..

    ReplyDelete
  2. Saya pun tak prepare ape2 lagi untuk ke hospital...macam malas jer..

    ReplyDelete
  3. xtau nak shring apa la yunk..huhuhu

    ReplyDelete
  4. wah...dh wat checklist...memang xlama nk bersalin dh ni yek..moga selamat melahirkan yek...pengalaman sy dlu, minum milo byk sgt masa pantang, jadi sembelit yg teruk...so, nk pantang akan dtg bln11 ni, sy xmo minum milo lg dh..nk tukar pada kopi lak...seram woo masa sembelit aritu...dekat 1jam duk dlm toilet..

    ReplyDelete
  5. termos tu mmg sangat penting.gud luck jijah!

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah... so far dah settle la ni eh segala keperluan..moga smuanya dipermudahkan ye.. bulan 9 ni due date kan? sama la mcm kakak sy. =)

    ReplyDelete
  7. takde pengalaman lagik.. tp checklist tu boleh buat panduan utk masa depan.. hihi..

    ReplyDelete
  8. @IbuNoey dah beli kak.. ada dlm gambar tu..hee

    ReplyDelete
  9. @Fiqah awak lmbt lagi kot.. jijah kena standby dah..

    ReplyDelete
  10. @izzah yeker... tp jijah minum milo ok je.. mmg xde sembelit..xtahu pulak kalau time bersalin t..

    ReplyDelete
  11. @Deqla Manjew haah bulan 9 due.. tapi xtahu la kalau awal kuarnya..hee

    ReplyDelete
  12. @Chic Na hee take note yer.. utk ms depan...heehe

    ReplyDelete
  13. Barang ma je barang baby mana?

    ReplyDelete
  14. mmpu tengok checklist kak jijah je.. nak tolong check kan tak mampu. hiks.

    ReplyDelete
  15. mug,sudu,garfu..saya dulu bawa pad biasa sikit.sebab masa tengah contraction, darah x banyak sangat..lg selesa pakai pad biasa. maternity pad tu agak tebal.

    ReplyDelete
  16. dah lebih dri cukup tu..moga smua slmt jijah..

    ReplyDelete
  17. semoga selamat semuanya ya jijah...

    ReplyDelete
  18. @aisya hehe takpe..dah kawen t refer sini yerr..hee

    ReplyDelete
  19. @Putri tq sharing yunk.. ada juga jijah bawa pad biasa dalam gambar tu..

    ReplyDelete
  20. @puan.mila tq mila.. harap2 selamat la nanti..

    ReplyDelete
  21. moga semuanyer dipermudahkan yer...ingat beg tu jangan lupa pulak letak tempat yang paling mudah nak amik...

    ReplyDelete
  22. not mommy yet...! :p jgn ada yg tertinggal yer jijah.payah nnt nk ulang alik kang. :)

    ReplyDelete
  23. sy just readykan sepasang baju baby and baju sy utk keluar wad sebab biras kata kat ppum diorang readykan semua.. huhu.. dah siap masuk dalam keta dah..

    ReplyDelete
  24. @(Lizz) http://haslizalizz.com/ baik kak! jijah letak kat tempat yg mudah di capai yer..

    ReplyDelete
  25. @ayut takpe ayut.. hospital dekat je gan rumah :)

    ReplyDelete
  26. @mOoN bersalin kat private mmg la dorang sediakan.. jijah hospital kerajaan je..semua kena bawa sendiri..

    ReplyDelete
  27. rasanya semua dh ada dekat list tu..

    ReplyDelete
  28. salam kenal dari fifi..

    lengkap da kot barang2 tu..

    ReplyDelete
  29. jijah...pengalaman akak minum milo memg xsembelit..tp bila dh bersalin..ya ampun sembelit syg..sakit sgt..so nasihat akak kurangkanlah minum milo..horlick sgt bagus utk booster susu ibu,

    ReplyDelete
  30. @Fifi Nadhrah salam kenal.. harap2 dah lengkap..

    ReplyDelete
  31. @- AZIE - horlick mmg dalam plan nak bawak kak..hee

    ReplyDelete
  32. jijah milo boleh sembelit.. tukar amik horlick.. moga di permudahkan nanti

    ReplyDelete
  33. @syiela baik kak.. jijah gunakan horlick je nanti.. tq kak!

    ReplyDelete
  34. salam ramadhan # 14 jijah
    dah siap ye brg2..moga selamat&dipermudahkan nanti

    ReplyDelete
  35. jijah, barang2 papa nye?? hehe.. kena sedia jugak tu

    ReplyDelete
  36. @fairus mohamad noor siap dah kak.. moga di permudahkan nanti.. Amin..

    ReplyDelete
  37. @Shizan Syafik papanya?? xpayah la..hospital gan rumah jijah xjauh pon..leh ulg alik.. lgpon bersalin kat hospital kerajaan bukan suami tido sekali pon..heee

    ReplyDelete
  38. Ok nanti dah ada chwcklist cam ni boleh la dija prepare jugak hee tapi barang tuk baby dah 27 weeks ni tak beli ape2 lagi nak tunggu pas raya baru beli :) nanti dah bersalin update ye :)

    ReplyDelete
  39. @khadijah jijah beli brg baby pon dah lambat masa 30w xsilap..hee

    ReplyDelete
  40. dah siap prepare ye. Ros tak de pengalaman. tapi boleh ambil list jijah ni tuk refer nanti. thanx :-)

    ReplyDelete
  41. akak tak prepare apa2 pun lg ni ha..

    ReplyDelete
  42. @mama aryan haa.. akak ni kan sama usia kandungan gan jijah...hee tp akak dah ada pgalaman xpe la..hee

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!