Pati Ikan Haruan.. Pheww~

3:01:00 PM 38 Comments A+ a-


Dah sebulan bersalin secara pembedahan.. baru makan pati ikan haruan sebab orang kata makan awal sangat tak elok sebab penyembuhan macam mengejut.
nak makan ikan haruan fresh tu susah nak jumpa.. dapat seekor je hari tu.. ayah buat panggang.. ok gak la rasanya bila di panggang :) so buat masa tak jumpa ikan haruan fresh ni terpaksa telan pati ikan haruan.. huuu~~




jijah makan pati ikan haruan jenama MASPATI.. duta Ustazah Siti Nor Bahyah ^___^
tengok warna pati ni.. lalu ke nak minum?? huuu~~
sekali bau.. pehh baunya sungguh tak enak ooo!! tapi demi kesihatan ku gagahi juga -_-"

petua nak elak rasa tak enak tu jijah stimkan dulu.. rasa suam-suam panas tu baru minum then makan bersama beberapa potong buah sunquick.. baru ok sikit! ada member minum sejuk-sejuk pon boleh gak..

bila dah bersalin pembedahan ni kena la usaha makan macam-macam untuk rawat luka dalaman tu. yelah luka menjalani pembedahan ni mengambil masa yang lama untuk sembuh. jadi kena lah beringat-ingat lepas ni jangan angkat benda berat atau lakukan sebarang pekerjaan yang beri tekanan pada perut ni.. huhuhu~~


p/s; dukung hakimi pon da semangat.. tekanan gak tu.. emm


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

38 insan comel komen

Write insan comel komen
10/09/2013 8:47 AM delete

telan juga demi kesihatan =)

Reply
avatar
loytha'san
AUTHOR
10/09/2013 8:57 AM delete

xpela kan wak..slow2 telan insha Allah cepat sembuh jahitan tu nnt.. sy pernah bagi hadiah pd kawan pati ikan haruan jenis polleneyy klu xsilap..(eja salah bunyi ada takpe ek.hihi) dia kata masa mnum mmg tak tahan.. tapi rase sihat tu lain macam.. alhamdulillah..harapnya awk juga cmtu jijah..:)

Reply
avatar
E'in
AUTHOR
10/09/2013 8:59 AM delete

mesti bau hanyir ek? huhu

Reply
avatar
eima
AUTHOR
10/09/2013 9:26 AM delete

ai dulu telan je laju ... pastu minum air suam byk ..selesai ... rasanye mmg tak sedap tp sbb nk cepat baik ..layankan je ...

Reply
avatar
10/09/2013 10:15 AM delete

berapa harga ni jijah? rina pn duk sevey2 gak ni. mcm house of healin pny org ckp bagus tp mcm mahai la plak.

Reply
avatar
nabila zaremi
AUTHOR
10/09/2013 11:51 AM delete

sy pon czer jugak ritu..langsung tak makan pati ikan haruan sebab tiap2 hari makan ikan haruan..asben sanggup p upah kawan dia cari sbb tak berani nak memancing masa bini dlm pantang..

Reply
avatar
Mizz ErMa
AUTHOR
10/09/2013 12:03 PM delete

ha ah jijah..masa pantang nie la kena jaga diri betul2..hihi

Reply
avatar
Sayangku Zie
AUTHOR
10/09/2013 12:53 PM delete

emm me tak lalu...huhu

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
10/09/2013 1:23 PM delete

selalu dgr org complain bau dan rasanya kurg menyenangkan.. hehe

Reply
avatar
Putri
AUTHOR
10/09/2013 1:27 PM delete

saya ada jugak dengar doktor cakap jangan makan ikan haruan cepat sangat kalo operation sebab ikan haruan sebenarnya menggalakkan pertumbuhan isi baru.so kalo makan awal sangat,luka belum sempat sembuh, tapi isi baru dah tumbuh.anyway saya suka je minum pati ikan haruan sejuk2.kalo jijah rasa pati ikan haruan tak sedap, ada yg dlm bentuk pil

Reply
avatar
Qashmere
AUTHOR
10/09/2013 2:03 PM delete

memang tak lalu nak makan ikan haruan. tapi telan jugak la time pantang dulu. Pati belum cuba. ada orang kata tak elok makan pati haruan ni. wallahuallam.ikot individu jugakkan

Reply
avatar
10/09/2013 2:25 PM delete

nak tak nak kena makan jugak kan..demi kesihatan juga :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 4:00 PM delete

@nuyui a.k.a miss YUI ye yui.. terpaksa la telan..huu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 4:00 PM delete

@loytha'san insyaAllah mudah2 cepat sihat :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 4:01 PM delete

@E'in baunya susah di gambarkan..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 4:01 PM delete

@eima tu la kak.. pikir nak cepat baik je ni..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 4:02 PM delete

@Norhazrina Abdul Hamid rina xsilap jijah 6botol rm40 kot.. haah jijah nak minum house of healin mmg bagus tp mak oi harga mahal..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 4:03 PM delete

@nabila zaremi skrg susah nak dpt ikan haruan fresh.. xde sape nak pancing..huu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 4:03 PM delete

@Mizz ErMa kan.. badan nak pakai lama..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 4:04 PM delete

@Sayangku Zie terpaksa telan kak bila dah sakit ni.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 4:05 PM delete

@aisya memang betul rasa n bau kurang menyenangkan..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 4:05 PM delete

@Putri bentuk pil? senang tu.. nnt nak g carilah..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 4:06 PM delete

@Qashmere tu la..jijah pon pernah dgr org cakap xelok makan pati ni.. harap2 badan jijah takde masalah la..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 4:07 PM delete

@Azhafizah Md Nor betul.. dalam pantang je ni.. hee

Reply
avatar
eMMe
AUTHOR
10/09/2013 4:10 PM delete

Jijah, akak teguk tanpa menghidunya.. mmg tahan nafas la.. kalo akak bau, mmg leh kuar balik la pati tu, huhuuuu... tapi bagus Jijah.. untuk luka dalaman kan, baru ni akak baru berani kasi mak bidan urut perut akak, Alhamdulillah.. rasa lega la perot ni...hehehe...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 8:21 PM delete

@eMMe kak emme dulu operate gak ke.. twin setahun dah kan.. boleh dah urut.. tukang urut jijah pon kata nnt dah setahun urut perut..

Reply
avatar
Fiqah
AUTHOR
10/09/2013 9:10 PM delete

Saya pun beli yang ni..Tapi tak makan lagi. Sebab Ammar ade jaundice lagi. Kat tempat saya banyak ikan haruan. Mak saya masakan selang 2-3 hari. Tapi saya benci nak makan sebab banyak tulang...

Reply
avatar
trah zain
AUTHOR
10/09/2013 9:44 PM delete

nasihat: jalan jgn laju sgt, bahaya,,hehe
owh, kalo mkn awal sgt xleh eh pati tu?baru tau,,hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 10:01 PM delete

@Fiqah haah hari tu makan tulang kecik2 yer. geram nak tilik 1/1 tulang tu..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/09/2013 10:02 PM delete

@trah zain haah yunk.. xleh makan awal sangat.. penyembuhan mengejut..

Reply
avatar
Shizan Syafik
AUTHOR
10/10/2013 4:13 AM delete

Kentalnya jijah.. Hehe tp bgusla.. Nk smbuh punya pasal kan.. Gud2.. :)

Reply
avatar
Salma Tayo
AUTHOR
10/10/2013 11:23 AM delete

amalkan viramin c yang 1000mg tu hari2.beli kat farmasi.macam saya cepat je sembuh luka and cantik parut dia halus je.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/10/2013 5:57 PM delete

@Shizan Syafik iya shizan.. tp bersalin normal pon leh makan..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/10/2013 5:58 PM delete

@Salma Tayo yeke... t jijah cari.. tq yer

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
10/11/2013 10:22 PM delete

org ckp luka pembedahan ni lg payah nk jg dr bersalin biasa...mkn masa 2 tahun gak nk pulih sepenuhnya...ap pon moga jijah trus tabah merawat badan yg msih lemah tu yer..jgn kuat-kuatkan sgt klu bt keje tu.rhat jer..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/12/2013 2:34 PM delete

@ayut baiklah ayut.. mmg kena jaga betul2 ni..

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
10/19/2013 8:04 AM delete

in shaa Allah.take care urself dear

adik ipar ciksu nurse.
tahun 2011bersalin si kakak
tahun 2012 bersalin si adik
dua2 operate.. acaner

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/19/2013 1:59 PM delete

@QasehnyaRania hehe beraninya dia.. tp nurse jijah pon camtu.. 3org anak dia selang setahun operate

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!