Pati Ikan Haruan.. Pheww~

by - 3:01:00 PM


Dah sebulan bersalin secara pembedahan.. baru makan pati ikan haruan sebab orang kata makan awal sangat tak elok sebab penyembuhan macam mengejut.
nak makan ikan haruan fresh tu susah nak jumpa.. dapat seekor je hari tu.. ayah buat panggang.. ok gak la rasanya bila di panggang :) so buat masa tak jumpa ikan haruan fresh ni terpaksa telan pati ikan haruan.. huuu~~




jijah makan pati ikan haruan jenama MASPATI.. duta Ustazah Siti Nor Bahyah ^___^
tengok warna pati ni.. lalu ke nak minum?? huuu~~
sekali bau.. pehh baunya sungguh tak enak ooo!! tapi demi kesihatan ku gagahi juga -_-"

petua nak elak rasa tak enak tu jijah stimkan dulu.. rasa suam-suam panas tu baru minum then makan bersama beberapa potong buah sunquick.. baru ok sikit! ada member minum sejuk-sejuk pon boleh gak..

bila dah bersalin pembedahan ni kena la usaha makan macam-macam untuk rawat luka dalaman tu. yelah luka menjalani pembedahan ni mengambil masa yang lama untuk sembuh. jadi kena lah beringat-ingat lepas ni jangan angkat benda berat atau lakukan sebarang pekerjaan yang beri tekanan pada perut ni.. huhuhu~~


p/s; dukung hakimi pon da semangat.. tekanan gak tu.. emm


You May Also Like

38 insan comel komen

  1. xpela kan wak..slow2 telan insha Allah cepat sembuh jahitan tu nnt.. sy pernah bagi hadiah pd kawan pati ikan haruan jenis polleneyy klu xsilap..(eja salah bunyi ada takpe ek.hihi) dia kata masa mnum mmg tak tahan.. tapi rase sihat tu lain macam.. alhamdulillah..harapnya awk juga cmtu jijah..:)

    ReplyDelete
  2. mesti bau hanyir ek? huhu

    ReplyDelete
  3. ai dulu telan je laju ... pastu minum air suam byk ..selesai ... rasanye mmg tak sedap tp sbb nk cepat baik ..layankan je ...

    ReplyDelete
  4. berapa harga ni jijah? rina pn duk sevey2 gak ni. mcm house of healin pny org ckp bagus tp mcm mahai la plak.

    ReplyDelete
  5. sy pon czer jugak ritu..langsung tak makan pati ikan haruan sebab tiap2 hari makan ikan haruan..asben sanggup p upah kawan dia cari sbb tak berani nak memancing masa bini dlm pantang..

    ReplyDelete
  6. ha ah jijah..masa pantang nie la kena jaga diri betul2..hihi

    ReplyDelete
  7. selalu dgr org complain bau dan rasanya kurg menyenangkan.. hehe

    ReplyDelete
  8. saya ada jugak dengar doktor cakap jangan makan ikan haruan cepat sangat kalo operation sebab ikan haruan sebenarnya menggalakkan pertumbuhan isi baru.so kalo makan awal sangat,luka belum sempat sembuh, tapi isi baru dah tumbuh.anyway saya suka je minum pati ikan haruan sejuk2.kalo jijah rasa pati ikan haruan tak sedap, ada yg dlm bentuk pil

    ReplyDelete
  9. memang tak lalu nak makan ikan haruan. tapi telan jugak la time pantang dulu. Pati belum cuba. ada orang kata tak elok makan pati haruan ni. wallahuallam.ikot individu jugakkan

    ReplyDelete
  10. nak tak nak kena makan jugak kan..demi kesihatan juga :)

    ReplyDelete
  11. @loytha'san insyaAllah mudah2 cepat sihat :)

    ReplyDelete
  12. @E'in baunya susah di gambarkan..hee

    ReplyDelete
  13. @eima tu la kak.. pikir nak cepat baik je ni..

    ReplyDelete
  14. @Norhazrina Abdul Hamid rina xsilap jijah 6botol rm40 kot.. haah jijah nak minum house of healin mmg bagus tp mak oi harga mahal..

    ReplyDelete
  15. @nabila zaremi skrg susah nak dpt ikan haruan fresh.. xde sape nak pancing..huu

    ReplyDelete
  16. @Sayangku Zie terpaksa telan kak bila dah sakit ni.

    ReplyDelete
  17. @aisya memang betul rasa n bau kurang menyenangkan..

    ReplyDelete
  18. @Putri bentuk pil? senang tu.. nnt nak g carilah..

    ReplyDelete
  19. @Qashmere tu la..jijah pon pernah dgr org cakap xelok makan pati ni.. harap2 badan jijah takde masalah la..

    ReplyDelete
  20. Jijah, akak teguk tanpa menghidunya.. mmg tahan nafas la.. kalo akak bau, mmg leh kuar balik la pati tu, huhuuuu... tapi bagus Jijah.. untuk luka dalaman kan, baru ni akak baru berani kasi mak bidan urut perut akak, Alhamdulillah.. rasa lega la perot ni...hehehe...

    ReplyDelete
  21. @eMMe kak emme dulu operate gak ke.. twin setahun dah kan.. boleh dah urut.. tukang urut jijah pon kata nnt dah setahun urut perut..

    ReplyDelete
  22. Saya pun beli yang ni..Tapi tak makan lagi. Sebab Ammar ade jaundice lagi. Kat tempat saya banyak ikan haruan. Mak saya masakan selang 2-3 hari. Tapi saya benci nak makan sebab banyak tulang...

    ReplyDelete
  23. nasihat: jalan jgn laju sgt, bahaya,,hehe
    owh, kalo mkn awal sgt xleh eh pati tu?baru tau,,hehe

    ReplyDelete
  24. @Fiqah haah hari tu makan tulang kecik2 yer. geram nak tilik 1/1 tulang tu..

    ReplyDelete
  25. @trah zain haah yunk.. xleh makan awal sangat.. penyembuhan mengejut..

    ReplyDelete
  26. Kentalnya jijah.. Hehe tp bgusla.. Nk smbuh punya pasal kan.. Gud2.. :)

    ReplyDelete
  27. amalkan viramin c yang 1000mg tu hari2.beli kat farmasi.macam saya cepat je sembuh luka and cantik parut dia halus je.

    ReplyDelete
  28. @Shizan Syafik iya shizan.. tp bersalin normal pon leh makan..

    ReplyDelete
  29. org ckp luka pembedahan ni lg payah nk jg dr bersalin biasa...mkn masa 2 tahun gak nk pulih sepenuhnya...ap pon moga jijah trus tabah merawat badan yg msih lemah tu yer..jgn kuat-kuatkan sgt klu bt keje tu.rhat jer..

    ReplyDelete
  30. @ayut baiklah ayut.. mmg kena jaga betul2 ni..

    ReplyDelete
  31. in shaa Allah.take care urself dear

    adik ipar ciksu nurse.
    tahun 2011bersalin si kakak
    tahun 2012 bersalin si adik
    dua2 operate.. acaner

    ReplyDelete
  32. @QasehnyaRania hehe beraninya dia.. tp nurse jijah pon camtu.. 3org anak dia selang setahun operate

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!