Petua Mengurangkan Keguguran Rambut

by - 12:45:00 PM


Hakimi dah pandai main air liur sekarang.. berbuih buih... tapi cute tau! Orang lama cakap, kalau si manja kita dah pandai main buih dimulut, si ibu kena la berjaga2.. Sebab ibu akan mengalami masalah keguguran rambut. Sejauh mana kebenaran cakap2 orang lama tak pasti pula. 




Ini antara petua-petua yang boleh diamalkan untuk mengurangkan masalah keguguran rambut. Moga bermanfaat kepada sesiapa yang alami masalah keguguran rambut.

1. Guna daun lidah buaya,ambil lendir sapu di kepala.. Amalkan selalu .. InsyaAllah, rambut gugur akan berkurangan.

2. Bersihkan daun bunga raya yang hijau, ramaskan dalam air. Sapu rambut dengan air tadi dan biarkan selama lima minit, kemudian barulah dibilas sehingga bersih.

3. Ada juga yang menggunakan santan kelapa.. Santan kelapa boleh melebatkan rambut tapi why not kita cuba dulu kan.. Mana tau boleh atasi rambut gugur jgk.

4. Kulit tembikai pun boleh guna tau. Bila makan isi tembikai, jangan buang kulitnya. Tusuk-tusuk bahagian putih kulit tembikai sampai keluar air, then gosokkan pada kulit kepala dan ramas perlahan-lahan selama beberapa minit. Lakukan seminggu sekali.

5. Ambil beberapa biji buah keras dan bakar sehingga kekuningan. tumbuk sehingga hancur dan campurkan dengan minyak kelapa. pada setiap pagi, sebelum mandi sapukan bahan tadi pada rambut dan biarkan 30 minit. cuci rambut seperti biasa. Amalkan 2 kali seminggu.



You May Also Like

20 insan comel komen

  1. pernah dengar member cakap camtu... kalau anak main buih liur, mak kena jaga2.... rambut gugur...n_n

    ReplyDelete
  2. tak tau pulak kulit tembikai ada khasiatnya..

    ReplyDelete
  3. rambut sarah dahsyat gugur sekarang.redha je.huhu

    ReplyDelete
  4. Akak ni sampai sekarang memang rambut kuat gugur akhirnya rambut potong pendek sebab tak tahan nengok rambut bila sikat penuh je melilit2.

    Nnati boleh cuba petua2 yg ada.

    ReplyDelete
  5. amboihh kimi.. basah abeh baju tu kang..hahaha..

    singgah sini main game chipsmore..=D

    ReplyDelete
  6. mum madam bgtau, kalu budak menyembur mcm tu (sama cm arasy) amik air liur baby tu sapu kt kulit kepala kita..
    eheheheh.... tak tau la menjadi ke tak sbb madam try sekali jek...

    ReplyDelete
  7. Oh ye ke? Serius sekarang akak mengalami masalah keguguran rambut tapi Aisyah takdelah main airliur banyak sangat tapi ada la..Akak tak pernah ada masalah keguguran rambut..Lepas tu kan baru semalam akak beli syampu Dove tau, hehe

    ReplyDelete
  8. cutenya dia... air liur meleleh ni ngidam apa2 ke sis

    ReplyDelete
  9. biasa la tu mmg lepas bersalin rambut akan gugur ... hormon waktu mengandung yg buat rambut kita cantek kuku dan kulit berseri dah tak de ...

    jgn risau tak botaknye ... hehehhe

    ReplyDelete
  10. baby kalau buat ape pun comel kan..hehee

    ReplyDelete
  11. 1st time lah sy dgr pasal tu kak jijah..

    ReplyDelete
  12. WAHHH... JOM SINGGAH BLOG DAYAT... DAYAT STILL NEW..HEHEHE... DAYAT DAH FOLLOW AWAK... FOLLOW DAYAT BALIK K...

    ReplyDelete
  13. alaaaa air liur diaaaa. omeyyy ngat =)

    ReplyDelete
  14. dah banyak kali try petua nih, tp xbekesan....

    adoiiiii..
    =(

    ReplyDelete
  15. rambut deqla pun cpt gugur..huhu.. boleh cuba jugak ke ni ?? huhu.. comelnye baby.. sihat sgt! =)

    ReplyDelete
  16. ada yang Ros tahu, ada yang baru tahu ni.. terima kasih kerana berkongsi apa yang Jijah tahu..Ros pun ada up entry tentang petua kurangkan gugur rambut ni dulu..

    ReplyDelete
  17. hakimi buat apa tu..haiipp :)

    thanks share

    ReplyDelete
  18. akak ni, mmg dari dulu gugur.. adehhhh

    ReplyDelete
  19. Ayut xde ank men air liur ttp gugur jgk dear.hahaha :p nnt kita try petua ni yer...

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!