Petua Mengurangkan Keguguran Rambut

12:45:00 PM 20 Comments A+ a-


Hakimi dah pandai main air liur sekarang.. berbuih buih... tapi cute tau! Orang lama cakap, kalau si manja kita dah pandai main buih dimulut, si ibu kena la berjaga2.. Sebab ibu akan mengalami masalah keguguran rambut. Sejauh mana kebenaran cakap2 orang lama tak pasti pula. 




Ini antara petua-petua yang boleh diamalkan untuk mengurangkan masalah keguguran rambut. Moga bermanfaat kepada sesiapa yang alami masalah keguguran rambut.

1. Guna daun lidah buaya,ambil lendir sapu di kepala.. Amalkan selalu .. InsyaAllah, rambut gugur akan berkurangan.

2. Bersihkan daun bunga raya yang hijau, ramaskan dalam air. Sapu rambut dengan air tadi dan biarkan selama lima minit, kemudian barulah dibilas sehingga bersih.

3. Ada juga yang menggunakan santan kelapa.. Santan kelapa boleh melebatkan rambut tapi why not kita cuba dulu kan.. Mana tau boleh atasi rambut gugur jgk.

4. Kulit tembikai pun boleh guna tau. Bila makan isi tembikai, jangan buang kulitnya. Tusuk-tusuk bahagian putih kulit tembikai sampai keluar air, then gosokkan pada kulit kepala dan ramas perlahan-lahan selama beberapa minit. Lakukan seminggu sekali.

5. Ambil beberapa biji buah keras dan bakar sehingga kekuningan. tumbuk sehingga hancur dan campurkan dengan minyak kelapa. pada setiap pagi, sebelum mandi sapukan bahan tadi pada rambut dan biarkan 30 minit. cuci rambut seperti biasa. Amalkan 2 kali seminggu.



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

20 insan comel komen

Write insan comel komen
lady scooter
AUTHOR
10/31/2013 1:09 PM delete

pernah dengar member cakap camtu... kalau anak main buih liur, mak kena jaga2.... rambut gugur...n_n

Reply
avatar
10/31/2013 1:28 PM delete

tak tau pulak kulit tembikai ada khasiatnya..

Reply
avatar
SarahSyafiq
AUTHOR
10/31/2013 2:13 PM delete

rambut sarah dahsyat gugur sekarang.redha je.huhu

Reply
avatar
JunAina
AUTHOR
10/31/2013 2:48 PM delete

Akak ni sampai sekarang memang rambut kuat gugur akhirnya rambut potong pendek sebab tak tahan nengok rambut bila sikat penuh je melilit2.

Nnati boleh cuba petua2 yg ada.

Reply
avatar
husna zahidi
AUTHOR
10/31/2013 2:49 PM delete

amboihh kimi.. basah abeh baju tu kang..hahaha..

singgah sini main game chipsmore..=D

Reply
avatar
Madam Lala
AUTHOR
10/31/2013 3:08 PM delete

mum madam bgtau, kalu budak menyembur mcm tu (sama cm arasy) amik air liur baby tu sapu kt kulit kepala kita..
eheheheh.... tak tau la menjadi ke tak sbb madam try sekali jek...

Reply
avatar
10/31/2013 3:12 PM delete

Oh ye ke? Serius sekarang akak mengalami masalah keguguran rambut tapi Aisyah takdelah main airliur banyak sangat tapi ada la..Akak tak pernah ada masalah keguguran rambut..Lepas tu kan baru semalam akak beli syampu Dove tau, hehe

Reply
avatar
Qashmere
AUTHOR
10/31/2013 4:12 PM delete

cutenya dia... air liur meleleh ni ngidam apa2 ke sis

Reply
avatar
eima
AUTHOR
10/31/2013 4:18 PM delete

biasa la tu mmg lepas bersalin rambut akan gugur ... hormon waktu mengandung yg buat rambut kita cantek kuku dan kulit berseri dah tak de ...

jgn risau tak botaknye ... hehehhe

Reply
avatar
10/31/2013 4:44 PM delete

baby kalau buat ape pun comel kan..hehee

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
10/31/2013 9:24 PM delete

1st time lah sy dgr pasal tu kak jijah..

Reply
avatar
Dayat Lucas
AUTHOR
10/31/2013 9:54 PM delete

WAHHH... JOM SINGGAH BLOG DAYAT... DAYAT STILL NEW..HEHEHE... DAYAT DAH FOLLOW AWAK... FOLLOW DAYAT BALIK K...

Reply
avatar
Nida Husna
AUTHOR
10/31/2013 11:44 PM delete

alaaaa air liur diaaaa. omeyyy ngat =)

Reply
avatar
Isabel Diaz
AUTHOR
11/01/2013 2:17 AM delete

Bam bam nye anak sis..

Reply
avatar
AYuNG
AUTHOR
11/01/2013 8:54 AM delete

dah banyak kali try petua nih, tp xbekesan....

adoiiiii..
=(

Reply
avatar
Deqla Manjew
AUTHOR
11/01/2013 9:36 AM delete

rambut deqla pun cpt gugur..huhu.. boleh cuba jugak ke ni ?? huhu.. comelnye baby.. sihat sgt! =)

Reply
avatar
ros_reeza
AUTHOR
11/01/2013 3:05 PM delete

ada yang Ros tahu, ada yang baru tahu ni.. terima kasih kerana berkongsi apa yang Jijah tahu..Ros pun ada up entry tentang petua kurangkan gugur rambut ni dulu..

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
11/01/2013 4:22 PM delete

hakimi buat apa tu..haiipp :)

thanks share

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
11/02/2013 8:12 PM delete

akak ni, mmg dari dulu gugur.. adehhhh

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
11/10/2013 1:12 PM delete

Ayut xde ank men air liur ttp gugur jgk dear.hahaha :p nnt kita try petua ni yer...

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!