Friday, February 21, 2014

Persediaan Solid Food Untuk Hakimi


10haribulan ni Hakimi genap lah usia 6 bulan.. ini bermakna hakimi dah boleh mamam! yeyyy!! mamanya excited nak bagi hakimi makan... 

jadi kat sini mama dah siap listing apa yang perlu di beli untuk persiapan solid food hakimi :)

apa yang mama perlukan
:
:
v
1. Nutritionist Cookbook tak beli buku ni tapi download dan print je dari internet :)



macam-macam resepi baby ada kat sini.. suka sangat! 

2. Feeding set baby


3. Training Cup
4. Bip plastik senang nak basuh kalau dah comot hakimi makan


5. Food Feeder macam best jer.. letak buah dalam tu..hakimi boleh makan/gigit sendiri..



6. Periuk kecik untuk masak bubur

7. Food Processor/ Blender/ Hand blender/ Mini Blender.. Baby Bullet..

emm takkan nak guna blender kita buat masak tu.. segala cili ada..kang rasa pedas pulak anak soleh mama tu makan..hohoho 


jadi mama beli steam+blender ni kat One Baby World..

mama prefer steam sebab kalau kukus/rebus kurang zat dah sebab dah masuk air rebusan.. 

8. Set mangkuk bertutup siap sudu untuk travel.

9. High chair/ tapi sebab ada rocker fisher price tu.. guna itu dulu la kot.. 

10. Baby Cube/ Food storage
macam jijah bekerja ni kena la blend sayur/buah buat banyak2 puri simpan buat stok dalam kiub simpan dalam freezer..



11. Warmer
macam tak perlu kot sebab boleh panaskan puri tu dalam mangkuk berisi air panas... kan?

4day rules, jijah plan nak bagi hakimi puree masa umur 6bulan ni

day 1-4= apple
day5-8= avocado
day9-12= sweet potato
day 13-16=pear

refer carta pemakanan bayi ni...



ehh macam banyak je list ni.. macam persiapan nak beli barang baby masa nak bersalin dulu pulak.. harap2 mama rajin nak masakkan untuk hakimi.. hahaha :p




22 comments:

  1. kalau berkenan beli je...nanti leh pakai untuk anak yg lain juga... anak buah..hhee

    ReplyDelete
  2. Hehehe...same here jijah...x sabar nak bagi aeera solid food... Skang ni pun rasa mcm nak bagi je..hahaha..but sabar..x lama lgi dahh.. :)

    ReplyDelete
  3. Lama tak singgah sini rupanya dah besar Hakimi ye...jgn bam2 sangat sayang nanti mama tak larat nak dokong.

    ReplyDelete
  4. mesti kimi pun tak sabar nak rasa makanan yang baru dan sedap tu kan..selamat shopping brg² :)

    ReplyDelete
  5. dah besar dah hakimi.. alhamdulillah.. ingat baru je haritu jijah update pasal hakimi baru lahir :)

    ReplyDelete
  6. hakimi dah besar..dah boleh makan macam2 ye..
    saya takde pon serba serbi tu..pakai blender jek..

    ReplyDelete
  7. dah boleh bawa kimi makan mcd...nnti aunti singgah ye kimi..kita tinggal mama kat ruma :P

    ReplyDelete
  8. Dulu selalu baca blog Dr. Halina sebab dia suka update resipi2 solid food utk anak dia. comel je. hehe

    ReplyDelete
  9. rajin2kan diri ye jijah..sy masa mula2 Aniq dah nak kena mkn mcm jijah jugalah, fikir nak gnna apa, nk bg apa..

    ReplyDelete
  10. wah syoknya jijah. tetiba kan ciksu pula yg excitednya ni.acaner tu..

    ReplyDelete
  11. suka bip tu.. jijah bli kat mana?

    ReplyDelete
  12. mesti comel kimi makan. nyum nyum. hihi.

    ReplyDelete
  13. Banyaknye barang....Ammar pun dah beli

    ReplyDelete
  14. wah hakimi dah nak makan ke? cepatnya dia membesar..

    ReplyDelete
  15. @QasehnyaRania ciksu bib ni beli kat kedai rm2 je.. haha plastik punya

    ReplyDelete
  16. Wahh...list pjg btul.hahhaa..sedapla hakimi mkn pasni...warna warni bubur ye.. :)

    ReplyDelete
  17. bertuah lah hakini dapat makan banyak banyak hihi

    ReplyDelete
  18. husna guna blander philips tu je..mini blander...dlm tu ada 2 dry blander n 1 blander besar...comel je..yg baby bullet tu susah jumpa kat kedai.. :)

    ReplyDelete
  19. xcited kan.. dh makin dekat kimi nk mkn..

    ReplyDelete
  20. wahhh seronoklah hakimi lepas nih kan hehee :)

    ReplyDelete
  21. seronokkan bile anak dh start nk mkn? sama mcm sy jgk la..mcm2 beli utk Medina.

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!