Wednesday, May 14, 2014

Cara Beli Tiket Flight Online Secara Debit Card Selain Maybank2u



Hari tu last minit beli tiket flight encik suami balik semenanjung. sekali bila nak buat payment takde thru maybank2u. ahh sudah! macam mana nak beli tiket ni...??

bila update status kat facebook nasib baik ada akak ni ajar guna debit card!
serius pertama kali tahu boleh guna debit card.. ingatkan debit card tu kad kredit.. so, apa salahnya daku pula kongsi ilmu tu ye tak... 

meh nak ajar sikit cara beli tiket flight guna debit card.

1- Booking flight yang kita nak beli tu.. dah siap.. klik search

2- Select masa jam berapa korang nak balik.. dah siap..klik continue

3- Isi maklumat traveler, lugage, meal kalau nak.. klik continue

4- Pilih seat yang korang nak duduk then confirm

5- Payment. jika korang booking flight last minit.. direct debit macam maybank2u, cimbclicks dia tak akan keluar macam ni..



jadi cara lain nak beli online kena guna debit card kalau takde kad kredit.

klik kat credit card/debit card warna merah tu.. 



akan keluar camni.. 
ok sila ambil kad maybank korang tu.. 

a) Card type: jika kad maybank korang tulis master card. korang key in master card
b) Card Number: Nombor yang panjang di hadapan kad anda
c) Card Holder Name: Nama penuh anda
d) Expiration Date: key in exp date kad korang
e) CVV: Kat signature ada 3 nombor kan.. key in yang 3 nombor tu
f) Card Issue: Maybankard
g) Card Issuring Country: Malaysia

ok dah siap isi.. scroll bawah.. isi semua tu.




submit payment dah siap..

dah tahu ni senang sikit la nak beli tiket flight kalau tak dapat guna maybank2u.. yela nak beli kat kaunter tu mahal ooo... hehe

tapi kalau kad bank hilang agak bahaya guna cara ni kan..sebab semua details ada kat kad maybank tu.. hohoho




11 comments:

  1. kalo hilang terus report. sbbtu jgn dedahkn kad bank yg ada visa/mastercard tu. yg xbest guna debit/kedit ni cas 7henggit lbih.da le wt bli ayam sekilo huhuhu

    ReplyDelete
  2. jangan risau kalau takde credit kan..guna je debit card :) good sharing jijah :)

    ReplyDelete
  3. salam kak. ehh?? da tukar da template blog?? nice..biruu..

    ReplyDelete
  4. entry berguna

    p/s: bru pasan blog dh lain..comel gituu

    ReplyDelete
  5. tenkiu jijah berkgnsi :)

    ada masa singgah sini
    anda di tag .. jemput ye ^_~

    http://lobaksusue.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award-from-maria-firdz.html

    ReplyDelete
  6. sis nasib ada debit,if guna credit card caj dia agak pricey jgk xsilap almost rm30+..napelah xleh gn mybnk2u sadiss

    ReplyDelete
  7. lah..dah tukar design blog.. igt masuk blog sapa dah tadi..mujur ada mama jijah kat bawah entry tuh..hehhe..

    dah ada penerangan mcm ni senang lah kan..:)

    ReplyDelete
  8. bagus ada tutorial mcm ni.. tq sis

    ReplyDelete
  9. akak xpernah naik flight.. jgn kata naik, sentuh badan kapal terbnag pun blm.. hahha

    ReplyDelete
  10. Tq. Pasni klu nak terbang dah taw da cmne nk book

    ReplyDelete
  11. Info yg bgs..so far akak xpnh lg beli tiket flight

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!