Monday, November 3, 2014

Home Progress: Part 1 Booked!


Kan sebelum ni berbelah bahagi nak beli Rumah Baru atau Rumah Second Hand [link entry] atas nasihat kawan-kawan ramai suggest beli rumah baru kalau guna pinjaman kerajaan di mana semua pemaju yang uruskan.

10 Oktober 2014-
Daku dah booked rumah deposit RM100. [duit ni nanti dapat balik]. masa tu pun tinggal 4 unit je lagi. InshaaAllah siap Julai 2015 nanti. Single Storey Terrace. Size 20x70. 4 bilik 2 bilik air. Bumi lot dan Freehold :) Memang daku suka rumah teres!


Freehold: tanah pegangan bebas tiada sekatan..  freehold boleh diwarisi pada anak cucu kita nanti kerana freehold land punyai geran individunya sendiri dan kekal selama-lamanya.
Bumilot: Pemilikan hartanah dalam kalangan bumiputra saja. kalau nak jual rumah ni kena jual kat bumi saja. dan dapat diskaun lagi.









rumah contoh


Dah nampak rupa bentuk rumah. tiang baru naik. makin tak sabar nak duduk rumah sendiri.. harap-harap siap lebih awal dari itu. Tapi bila pikir perbelanjaan nak masuk rumah baru ni nanti sakit otak pikir nak cari duit nak renovate, nak interior design. takpe la ukur baju di badan sendiri ye tak... hehehe 

Sekarang ni tengah siapkan dokumen-dokumen. loan pun dalam proses lagi. mudah-mudahan berjalan dengan lancar. Amin..


p/s: next step pinjaman perumahan kerajaan...



38 comments:

  1. tahniah jijah....doakan emi pun akan dipermudahkan urusan beli rumah jgk nanti..aminn

    ReplyDelete
  2. : Salam Jijah.. Sebelum ni silent reader jee... hehe..!

    Tapi baru nak buat entry pasal rumah.. terbaca entry jijah...

    CikAwiens pun baru beli rumah dekat melaka bulan lepas... ;)

    Sama size : 20' x 70' (Single Storey)

    http://mrsshaqkirin.blogspot.com/2014/10/senarai-pemaju-perumahan-di-melaka.html

    ReplyDelete
  3. Wahhh! tahniah ye Jijah da beli rumah..
    Mesti tak sabar nak tnggu siap kan ;D

    ReplyDelete
  4. Tahniah jijah...Memang tak sabar..Tapi bila dah dapat..pening kepala..hahaha

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah..semoga dipermudahkan.

    ReplyDelete
  6. bestnyaaa dapat beli rumah atas tanah...akak saya pun baru beli rumah dekat PD..saya yang kat kl ni, memang tak dapat la rumah atas tanah..hukhuk..baru lepas book rumah atas rumah..

    ReplyDelete
  7. wahhhh..bestnya jijah.kita doakan semoga urusan berjalan lancar tau =)

    ReplyDelete
  8. beshnye laa...

    skang ni memang musim kengkawan opis beli rumah..
    tak kira la rumah second or baru..
    seronok nengok kengkawan yang NEKAD nak beli rumah..

    doakan daku dapat beli rumah gak ye..
    hati tak berani lagi nak beli rumah bila fikir ekonomi diri sendiri..

    ReplyDelete
  9. seronoknya..moga dipermudahkan ya jijah..

    ReplyDelete
  10. tahniah jijah.. finally.. heheh.. nnt dh siap kita pening dgn gril, wiring, deco2 lak.. hehehe.. semoga semua urusan jijaj dipermudahkan

    ReplyDelete
  11. tang urusan ngan BPP tu rumit sikit ... tak ssh mana pun tp pening sikit la ... tahniah jijah ... skrg ni apply loan guna online tau ....

    ReplyDelete
  12. rumah 1tingkat 4bilik?..mcm besar gila je?..seronok la rumah 1 tingkat nnt dah tua xlarat nk naik atas..huhu

    ReplyDelete
  13. @eamy milea moga emi pon dapat beli rumah nanti.. Amin..

    ReplyDelete
  14. @CikAwiens a.k.a Mummy Awiens yey jijah da baca n komen! sama je rumah kita yunk.. nnt share lg yer

    ReplyDelete
  15. @Myra Jay sangat2 tak sabar nk tggu rumah siap

    ReplyDelete
  16. @Fiqah Feeona pening pale sbb banyak kuar duit utk renovate design semua kan..hee

    ReplyDelete
  17. @nur anis Alhamdulillah mmg suka rumah atas tanah.. rumah teres..

    ReplyDelete
  18. @InaYusoff mula2 pikir xmampu gak.. tp NEKAD nak gak beli rumah. nnt makan la apa yg ada..jimat cermat

    ReplyDelete
  19. @CaHaYaHaTi tu la kan.. nasib ada diskaun 20kjd duit tu beli brg2 semua

    ReplyDelete
  20. @eimatang BPP tu dah siap kak.. tunggu lulus je ni

    ReplyDelete
  21. @Amy A. tak la besar mana.. bilik ke 4 pon kecik leh jd stor

    ReplyDelete
  22. Rezeki...alhamdulillah dah ada rumah..moga2 ada rezeki cik mah juga..

    ReplyDelete
  23. Seronoknya ade rumah sendiri..semoga segala urusan dipermudahkan

    ReplyDelete
  24. @Jazz Lover Alhamdulillah.. lg best kalau rumah tu dah siap

    ReplyDelete
  25. alhandulillah.smga dipermudahkan dan dipercepatkan segalanya aamiin..
    senang kwin sama negeri kan..

    ReplyDelete
  26. yg pntg dah ada rumah....nnti ble tmbh ruma lagi :)

    ReplyDelete
  27. tahinah jijah..semoga dipermudahkan segala urusan...

    ReplyDelete
  28. @QasehnyaRania Alhamdulillah kak.. tu untung kawen 1 kampung..hehe

    ReplyDelete
  29. Oooo taman belida...dekat la umah jijah dgn umah fmly akak

    ReplyDelete
  30. Alhamdulillah.. Miliki rumah baru lbih berbaloi..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!