Tips Tukar Domain Dot Com Ke Blogspot

by - 3:00:00 PM


4 tahun guna domain blogspot.com iaitu nurazizahyahaya.blogspot.com. pastu teringin sangat nak ber dot com  konon. maka beli lah domain www.ziezah.com atas bantuan sifu azhafizah.com.


Lama kelamaan rasa macam tak syok pula bila jarang update blog. trafik jatuh. readers pun kurang. iklan nuffnang pun lama tak dapat..lagipun sebelum ni nurazizahyahaya.blogspot.com dah ada dalam search enjine di google. bila ziezah.com kena lah jadi newbie balik. huhuhu

Tapi kalau tak nak tunggu time renew domain dot com pun boleh. Mula-mula google cari info cara tukar domain dot com ke blogspot semula, tapi tak jumpa. Mostly banyak yang ajar cara tukar domain dari blogspot ke dot com. so kepada yang nak tukar balik domain dari [dot] com ke [dot] blogspot, ikut je 4 step ringkas ni.

1. Klik Setting.
2. Klik Basic >> Publishing.
3. Klik pangkah (x) kat hujung blog address tu.
4. Bila keluar dialog box, klik OK untuk remove custom domain.




sayang memang sayang... tapi blog ni ibarat sebahagian diari dalam hidup daku dah. takpe la pakai blogspot yang free.. tak la terasa sangat tak update blog sebab tak kena bayar...kohkohkoh~~

Alhamdulillah dah beberapa hari guna blogspot. trafik makin naik.. harap-harap makin rajin tulis entry..idea!! please come to mama~~hehehe :)



You May Also Like

7 insan comel komen

  1. Tak apalah.Jijah kan.. no yg terbaik utk.sekarang.. Sya ada fikir nak pakai domain berbayar ni..tp rasa mcm x.perlu je.. so, x.payah.

    ReplyDelete
  2. Ros memang tak pernah ubah apa-apa.. belum rasa nak ubah ke .com.. setia lagi dengan blogspot :) hihihi

    ReplyDelete
  3. semoga trafik terus meningkat naik...:)

    ReplyDelete
  4. apepun jijah tetap blogpecut selalu tak boleh dipisahkan tagline tu :)

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah traffic naik kan
    ciksu blm ada lagi la

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!