Dokumen Perjalanan Terhad

by - 3:31:00 PM


Tujuan Dokumen ini dikeluarkan kepada warganegara Malaysia dari Semenanjung bagi tujuan perjalanan keluar/masuk dan tinggal sementara di Sabah dan Sarawak bagi tempoh melebihi 3 bulan.
maka di sebabkan jijah nak bekerja di Sabah minggu depan... 
so jijah kena buat DPT (Dokumen Perjalanan Terhad) ni..


macam Pasport tu untuk perjalanan  ke luar negara daripada Malaysia.
tapi DPT ni hanya untuk ke luar ke Sabah dan Sarawak..

nak buat DPT hanya perlukan salinan kad pengenalan dan gambar dua keping ukuran pasport dengan cas sebanyak RM5 jer :)

sah tamat laku hanya 5 tahun dan boleh di lanjutkan 5 tahun lagi...


Alhamdulilah sehari je dah settle.. :)



You May Also Like

46 insan comel komen

  1. sy pun dah wat dpt tahun lepas lagi.. hehe.. konon nak pindah duk kat MBB la.. punye la gelojoh g buat

    ReplyDelete
  2. eee...mesti dh x sabar2 nk terbang ke sabah kan..

    ReplyDelete
  3. baru akak tau nak pergi sabah kne de PTD..mcm pasport jugak la kan..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah.. dah siap dah.. ingatkan passport ke luar negara.. (^_^)

    ReplyDelete
  5. pergi sabah sarawak pun kena pakai pasport ye..

    ReplyDelete
  6. @shizansyafik MBB duk mane yang? mak ai awal betul buat..hehe

    ReplyDelete
  7. mybe aritu p 3 hari je tu psl tak pyh kot kan dear...

    ReplyDelete
  8. @PinkUmmi DPT la kak.. hehe haah macam pasport la..

    ReplyDelete
  9. @Riena Haiqal hish tak la kak.. tak mampu lagi nak g luar negara.hehe

    ReplyDelete
  10. @Azzah ye kak..sejak zaman british lagi...hahaha agak jijah la..

    ReplyDelete
  11. @nuyui a.k.a miss YUI yup syg... kalau bercuti tak payah buat pon...

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah jijah...selamat bertugas ditempat baru dear

    ReplyDelete
  13. KITE BRU THU LA KAK .. NAK G SABAH KENA PKAI PASPOT

    ReplyDelete
  14. @dEdEQ dE wIshEs kalau nak g lama jer buat.. kalau pergi bercuti tak payah..

    ReplyDelete
  15. owh kena ada juga ye benda ni.. ngat tak perlu sebab yela Malaysia juga... huhuhu

    ReplyDelete
  16. @✿Lady Ainaa✿ ntah..sebab sabah sarawak kan dulu luar dari semenanjung kot..

    ReplyDelete
  17. saya dah ada dpt sebab sebelum ni training kat sarawak ^_^

    ni posting dah..nak kena melapor...pas raya kot baru nak pgi...

    ReplyDelete
  18. salam sis.
    Baru ta tahu. Tq sudi kogsikan.

    ReplyDelete
  19. tahniah ayunk...semoga perjalanan selamat...semoga bahagia dengan suami..dah dekat tu x payah nk rindu2 dah :)...

    ReplyDelete
  20. @Cikgu Ma tu la kan.. nak duk lama sabah n sarawak kena buat..

    ReplyDelete
  21. @TiranaAduka hehe akak pon tak tahu..tu yg sharing tu..

    ReplyDelete
  22. @Cik Aien rindu gak kalau dia belayar..huhuhu

    ReplyDelete
  23. sebab tu warna biru ye kak jijah?
    hehe.. ingatkan mcm passport biasa tu je.. :)

    ReplyDelete
  24. emm masih belum paham kepentingan ni...

    ReplyDelete
  25. dah boleh pegi sabah..yeayy!smoga slmt perjalanan jijah nnt :)

    ReplyDelete
  26. Spi sbh kn urus bhgn keselamtn plk, hhu..ltih jg

    ReplyDelete
  27. @aisya yup..kalau merah tu pasport

    ReplyDelete
  28. @Zie haha jijah org suruh buat jijah buatlah..heee

    ReplyDelete
  29. @cik chinta biasalah tu..merantau tempat org..kuikuikui

    ReplyDelete
  30. ala2 passport pulak...ni baru akak tau ni :)

    ReplyDelete
  31. @syiela haah kak ala2 pasport tp dlm sabah sarawak je boleh guna..

    ReplyDelete
  32. best arrr ada org tu dh dpt transfer. jelessss. hehe

    ReplyDelete
  33. wahhh..akhirnya impian jiejah tlaksana hehee :)

    ReplyDelete
  34. salam..kak..dpt nie utk kerja kerajaan sahaja ker?

    ReplyDelete
  35. @farazaidee taklah.. sape2 yg nak duduk sabah/sarawak lama kena buat dokumen ni..

    ReplyDelete
  36. OOO..imigresen akan mintak ape2 surat tnjuk sbb tak nk masa nk apply dpt nie?

    ReplyDelete
  37. @farazaidee haah nk tunjuk surat dari majikan yg mengatakan kita kerja kt sabah/sarawak tu..n then pegi kt imigresen dorang akn cop.

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!