Monday, October 15, 2012

Peralatan Yang Perlu Ada Di Rumah Baru


Wah.. tajuk bukan main panjang lagi yer.. peralatan yang perlu ada di rumah baru selepas kahwin? 

google


Since jijah dapat tahu yang jijah dah dapat transfer sabah, so jijah kena buat persiapan untuk kelengkapan rumah..

Berikut adalah list peralatan yang perlu ada dalam rumah itu nanti..

1. Rumah Sewa!
Benda pertama ialah mencari rumah sewa! Alhamdulilah suami jijah dah dapat rumah yang berdekatan dengan tempat kerja dia dan mungkin tempat kerja jijah. 

2. Peti Sejuk [akan beli di Sabah nanti]
3. Mesin Basuh [mesin basuh jijah bawa dari semenanjung sekali dengan pos kereta]
4. Katil [tilam saja pun boleh kan :p]
5. Rak Pinggan Mangkuk
6. Tempat Penyidai Baju
7. Dapur Gas [ibu mertua kasi hadiah]
8. Kabinet Dapur [tempat letak dapur gas]
9. Langsir 
10. Pinggan mangkuk cawan gelas [bawa dari rumah melalui kereta]
11. Kuali,Periuk,Sudip
12. Penyapu,mop,baldi,gayung


Bila tengok list ni banyak juga duit perlu di keluarkan kan. nasib jijah bawa sikit-skit dari semenanjung macam langsir,mesin basuh,pinggan mangkuk, kuali, periuk, penyapu... hahaha pasni berjimat beli peti sejuk pulak...

oh yer...pada pendapat korang apakah peralatan yang perlu ada di rumah selepas kahwin? kira nak duduk rumah sewa ni tapi kosong. takde list barang barang lagi.. tapi jijah duduk Sabah 3-4tahun saja.. so peralatan rumah yang biasa2 jelah.. jom kongsi idea. *blur*.



81 comments:

  1. apa lg ea.. kerusi skit2 ke.. tp tu tak brape pntg sgt sbnrnya..hihi..

    ReplyDelete
  2. beli yg penting je la. bukannya nak duduk lama pun. tp sewa umah kat sabah memang mahal darpd semenanjung ni. :) selamat dtg ke negeri ku... :)

    ReplyDelete
  3. bestnya dah dapat pindah dekat ngan suami.. sy dah setahun lebih mohon pun x dapat2 gak.. sedih.. hampa and macam2 perasaan ada.. sian kat baby coz jauh ngan ayah dia.. hope pas ni ALLAH permudahkan perjalanan hidup kami.. insyaALLAH..

    jijah doakan sy agar dapat pindah cepat ea.. huhu..

    ReplyDelete
  4. nanti jijah dah msuk umh sewa,baru tahu apa yg perlu ditambah.xpe beli sikit2.3-4thn lama gak tu,msti nak selesakan diri gak dgn perabot2 lain nti...:)

    ReplyDelete
  5. wah~nasib baik byk x beli lg kan...dah dok kat sabah..beli kan sane je kan...:) x sabar nak tgk dekorasi umah akak nie...:)

    ReplyDelete
  6. Blender / lesung, hihi...dulu, barang wajib tu kena ada sebab asben akak hantu sambal belacan...ekekeke...
    wahh, jijah dah nak pindah ke Sabah?seronok la kan, suami ada selalu di sisi. Kat Sabah, barang runcit memang mahal, tapi barang2 basah, like Ikan especially seafood sangatt murah, sayur pun murah!Jijah kena rerajin masak kat situ, sebab makan luar, agak mahal..:) semoga berbahagia la nanti stay kat Sabah ya!:D

    ReplyDelete
  7. eh.baru tau snr b2b dpt pindah dkt suami..syukur2....
    suma yg disenaraikn dh molek dh..jz topup lain2...

    ReplyDelete
  8. @Mrs Velentine jijah sewa kat telipok ria kak..

    ReplyDelete
  9. Isk, jgn ckp 3-4 thun tu, tkot tlebih plk, sy dr awl posting duk sni, da msk thun 5 xdpt pindh lg, ruma sewa da mcm ruma sinri jd nye

    ReplyDelete
  10. @nuyui a.k.a miss YUI kerusi tak payah kot yui..macam leceh jer.hehe

    ReplyDelete
  11. @mOoNInsyaAllah semoga Allah buka pintu rezeki kamu yang... sabar yer...

    ReplyDelete
  12. @Aishah Jahirah hehe baik.. kena masuk rumah dulu baru tahu kan nak beli ape..hehe

    ReplyDelete
  13. @Nieyl takde dekorasi sgt pon...hahaha

    ReplyDelete
  14. @YaYaNsMuM a.k.a YM oh yelah takde dalam senarai lagi tu..hehe blender cari kat sabah la..hehe InsyaAllah memang nak masak takut pulak nak makan luar..hehe

    ReplyDelete
  15. @S.U.R.I.A. tu la nanti dah ada kat rumah tu baru tahu nak topup ape.hehe

    ReplyDelete
  16. tikar,tv kecik..yg lain dah ok dah..

    ReplyDelete
  17. jijah bwk yg betul2 penting ajek cam peti aiis,mesin basuh dapur..yg lain2 beli sana ajek..nnt senang nk pindah balik..heve a nice story n moment bila d sabah nnt ek..;)

    ReplyDelete
  18. jijah jauhnya kalau kat telipok ria..sebab kat situ mmg kawasan jem..jem kat telipok..pas tue jem kat Ua yg kat pic akak..tp kalau jijah keja yg syif mungkin tak rasa kot..tp nape x cr area taman kuala menggatal

    ReplyDelete
  19. @Azzah tikar baru masukkan..hehe tv kecik emm tak pyh kot sebab jijah jrg tgk tv..suka main laptop lagi..hehe

    ReplyDelete
  20. @Nens Collection hehe baik kak... mmg yg tu je jijah bawak..hehe

    ReplyDelete
  21. @Mrs Velentine entah la kak.. suami jijah yg cari tu sebab rumah tu rumah sewa kawan dia jugak..jijah tak tgk pon lagi rumah tu..huhuhu

    ReplyDelete
  22. duduk sbh tu jgn tak melawat. hehe banyak tempat menarik kat sabah... sabah mana duduk tu? cuba test bermalam kat ranau especially kundasang dan rasa la 12 drjh tu mcm mana hehe

    ReplyDelete
  23. @Wen jijah dah g kundasang dulu.. peh sejuk giler air paip!hehe jijah duk area tuaran...

    ReplyDelete
  24. bestnye dah dpt duk dgn husband..rak tv, tv dah ade ke jijah. nnti bosan pulak..hihi..Oh, kejap je ye jijah kat sane.Linda ingt jijah menetap kat sane lame :)

    **nnti blik Nilai, kite jupe jom..hihi

    ReplyDelete
  25. @cik chinta adoi....takut pulak dengar..hehee tak mo lama2.. nak balik semenanjung..heeee

    ReplyDelete
  26. yeke? wahahaha.. best kan. sejuk semulajadi. bukan akon. air pain best tu... haha

    ReplyDelete
  27. @LiNda tak la..suami jijah duk sana pon tak lama agaknya...hee tv jijah tak tgk sgt yang... tapi tgk la kalau nak beli kat sana nanti..hehe

    ReplyDelete
  28. @Wen wahaha jijah tak tahan sejukk wooo~ nanti nak g kundasang lagi kena bawak baju sejuk tebal2...hehehe

    ReplyDelete
  29. nanti duk sabah, boleh kot beli keperluan lain pula.. ^_^

    ReplyDelete
  30. @miz ruha betul... beli sikit2 dulu kan...

    ReplyDelete
  31. blender.. wajib tu kalau rajin masak kekekke...

    apapun pelan2.. yang penting masuk dulu... kadang2 kita tak perasan sebenarnya ada benda yg kita amat perlukan tapi tertinggal dalam list :)

    ReplyDelete
  32. almari buku/baju dan mesin basuh.hehe

    ReplyDelete
  33. kalau akak, brg2 utk msklah pulak.. mcm lesung batu nak tumbuk sambal belacan... hihii

    baru2 kawen n baru nak duduk serumah mmg byk nk kne pakai duit...

    ReplyDelete
  34. jijah,yg penting ada karpet then letak kusyen2 besar,xpayah ada kerusi/sofa pun xpe...meja makan,bli yg 4/6 kerusi je ok dah...peti ais n msin basuh ok dah..xpyah bli brg byk2 nnti susah nak pindah..;)

    ReplyDelete
  35. Wahhh jijah siap buat list :)

    Moga dipermudahkan urusan nanti ye Jijah :D

    ReplyDelete
  36. kak jijah, jangan lupe letak tikar ke, karpet ke, takpun tikar getah kat rumah sewa ea :)

    ReplyDelete
  37. tu ar. ktorang pun nak pindah rumah baru ni nak kena budget cukup2 nak beli apa kan.. beli yang penting2 dulu.. (^_^)

    ReplyDelete
  38. ok dah tu .. tak perlu yg lain ... nanti dah dok rasa kurang beli lagi ... utk permulaan dah lengkap dah tu

    ReplyDelete
  39. jijah, beli keperluan yg penting dulu.. setiap bulan set nak beli apa.. so, dlm tempoh setahun, mesti lengkap rumah tu sebab ada jer yg dibeli setiap bulan..

    bila beli 1 barang setiap bulan, kurang cikit rasa bebannya kalau nak dibandingkan beli semua sekali..

    perancangan kewangan sgt penting ok!! x mo membazir & x mo beli hutang..

    ReplyDelete
  40. untuk masa depan cik tikah ni jijah. hehee...

    ReplyDelete
  41. @syiela lupa la blender takde dlm senarai...hehe nnt jijah beli kat sabah..hehe

    ReplyDelete
  42. @Hnahdy almari baju pakai almari baju plastik tu saja boleh kan..

    ReplyDelete
  43. @IntaNBerliaN tu la pasal kak.. nasib mak bagi sikit2 ni...

    ReplyDelete
  44. @nasha tu la pasal.. dah la askar pindah randah..huhuhu

    ReplyDelete
  45. @Myra Jay tq kak yer :) mesti ada kalau tak semua nak beli...hehehe

    ReplyDelete
  46. @Riena Haiqal tu la pasal.. rasa macam semua penting..hehe

    ReplyDelete
  47. @eimaok2.. stop dah brg2 lain..hehe

    ReplyDelete
  48. @Zana Adieyza ok! take noted! tq kak.. sgt2 berguna...

    ReplyDelete
  49. byk tu list...hehe. kopak arr wallet pasni. hikss :P

    ReplyDelete
  50. almari jijah.. jangan beli yang plastik.. macam sy, tak sampai setengah tahun, roboh.. haha, baju makin bertambah..

    ReplyDelete
  51. @shizansyafik oh yeker.. takpelah kat sana jijah cari yg murah2...hehehe

    ReplyDelete
  52. Ena pernah dengar mak ena ckp kat kakak and abang2 ena yang dah kahwin. Mom cakap, buat sementara ni, belilah peti ais, mesin basuh, dapur dan barangan untuk bawa tidur.. After that slow2 beli yang lain...

    ReplyDelete
  53. akak sewa rumah kosong takde perabot ke kak? beli2 yg penting2 dah la kak.. hehe

    ReplyDelete
  54. @✿Lady Ainaa✿ baik.. yg tu yg akak beli sekarang...hehee

    ReplyDelete
  55. @aisya akak tak tahu lagi rumah tu..rasanya kosong... tu yg kena beli sikit2...huhuhu

    ReplyDelete
  56. benda wajib semua dah ada dlm lis jijah.. untuk hiburan TV lah kan....

    ReplyDelete
  57. sewa umah kt sabah???mhl tu..hsbnd xdpt kuaaters ke???ermmm...pe ag ek??tv kot...hik3..xpe,beli skit2..tiap2bln msti da je brg umh nk beli.. :)

    ReplyDelete
  58. @Zie tv nanti2 kot kan... alang2 beli tv beli yg bagus sikit...hehee kena simpan lagi...

    ReplyDelete
  59. @Nor Suhaiza emm susah nak dapat kuaters la yang..banyak kali apply..huhuhu tv eh..akan di pikirkan..hhee

    ReplyDelete
  60. blender... ehehe.. ^_^

    lama x komen sini.. ^_^

    ReplyDelete
  61. salam sis.

    Jam dinding?

    Tarmos air panas.?

    ReplyDelete
  62. Tak pe jijah beli sikit2.. beli mana yg perlu sesangat.. yg tak perlu tu boleh next shopping pulak :) bestnye lepas nie duduk dengan hubby..

    ReplyDelete
  63. @cci tu la blender.. lupa nak list..heeeee

    ReplyDelete
  64. @TiranaAduka termos ada dah.. jam beli kedai rm2 jer..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kisah jam rm2. Kalau mintak pun x dapat kan sis

      Delete
  65. @Aida Omar tak la duduk sgt..dia kdg2 belayar..huhuhu

    ReplyDelete
  66. Yunk.. cewat pos mengenai sistem pos kete ngn mcm ne jijah bwk dapur gas dari semenanjung ke sana?

    ReplyDelete
  67. peralatan semua di atas memg sgt2 penting....nak2 yang bru mendirikan rumah tangga..

    ReplyDelete
  68. pening kan.hehehe.....beli sikit2 je dlu.yg mana penting,xpenting xpe.hahaha

    ReplyDelete
  69. saya tetap mahu peti sejuk jugak..hihihi..pinggan mkn jgn lupa. :P

    ReplyDelete
  70. @::Misz sunsWeetz:: jijah masukkan dapur gas tu dalam kereta...hehee poskan sekali

    ReplyDelete
  71. @PinkUmmi kan kak... bagus list jijah ni..hehe

    ReplyDelete
  72. @Eca Dwinky Asha haha kena eca temankan jijah beli brg2 dapur..hehe

    ReplyDelete
  73. @ayutpeti sejuk akan ku beli di sana bah..

    ReplyDelete
  74. ari tu kwn beli 2nd peti ais....nnti klu ada,eca ckp kt akak ye :)

    da ada keta,senang je..kwn duk UA,akan selalu lepak sana..nnti leh jalan2 1B eh :P

    ReplyDelete
  75. @Eca Dwinky Asha boleh.. nnt kalau lepak2 1B kasi tahu akak ok :)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!