Peralatan Yang Perlu Ada Di Rumah Baru

8:30:00 AM 81 Comments A+ a-


Wah.. tajuk bukan main panjang lagi yer.. peralatan yang perlu ada di rumah baru selepas kahwin? 

google


Since jijah dapat tahu yang jijah dah dapat transfer sabah, so jijah kena buat persiapan untuk kelengkapan rumah..

Berikut adalah list peralatan yang perlu ada dalam rumah itu nanti..

1. Rumah Sewa!
Benda pertama ialah mencari rumah sewa! Alhamdulilah suami jijah dah dapat rumah yang berdekatan dengan tempat kerja dia dan mungkin tempat kerja jijah. 

2. Peti Sejuk [akan beli di Sabah nanti]
3. Mesin Basuh [mesin basuh jijah bawa dari semenanjung sekali dengan pos kereta]
4. Katil [tilam saja pun boleh kan :p]
5. Rak Pinggan Mangkuk
6. Tempat Penyidai Baju
7. Dapur Gas [ibu mertua kasi hadiah]
8. Kabinet Dapur [tempat letak dapur gas]
9. Langsir 
10. Pinggan mangkuk cawan gelas [bawa dari rumah melalui kereta]
11. Kuali,Periuk,Sudip
12. Penyapu,mop,baldi,gayung


Bila tengok list ni banyak juga duit perlu di keluarkan kan. nasib jijah bawa sikit-skit dari semenanjung macam langsir,mesin basuh,pinggan mangkuk, kuali, periuk, penyapu... hahaha pasni berjimat beli peti sejuk pulak...

oh yer...pada pendapat korang apakah peralatan yang perlu ada di rumah selepas kahwin? kira nak duduk rumah sewa ni tapi kosong. takde list barang barang lagi.. tapi jijah duduk Sabah 3-4tahun saja.. so peralatan rumah yang biasa2 jelah.. jom kongsi idea. *blur*.



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

81 insan comel komen

Write insan comel komen
Mrs Velentine
AUTHOR
10/15/2012 8:39 AM delete

jijah sewa kat mana??

Reply
avatar
10/15/2012 8:44 AM delete

apa lg ea.. kerusi skit2 ke.. tp tu tak brape pntg sgt sbnrnya..hihi..

Reply
avatar
Wen
AUTHOR
10/15/2012 8:46 AM delete

beli yg penting je la. bukannya nak duduk lama pun. tp sewa umah kat sabah memang mahal darpd semenanjung ni. :) selamat dtg ke negeri ku... :)

Reply
avatar
mOoN
AUTHOR
10/15/2012 8:49 AM delete

bestnya dah dapat pindah dekat ngan suami.. sy dah setahun lebih mohon pun x dapat2 gak.. sedih.. hampa and macam2 perasaan ada.. sian kat baby coz jauh ngan ayah dia.. hope pas ni ALLAH permudahkan perjalanan hidup kami.. insyaALLAH..

jijah doakan sy agar dapat pindah cepat ea.. huhu..

Reply
avatar
10/15/2012 8:49 AM delete

nanti jijah dah msuk umh sewa,baru tahu apa yg perlu ditambah.xpe beli sikit2.3-4thn lama gak tu,msti nak selesakan diri gak dgn perabot2 lain nti...:)

Reply
avatar
Nieyl
AUTHOR
10/15/2012 8:53 AM delete

wah~nasib baik byk x beli lg kan...dah dok kat sabah..beli kan sane je kan...:) x sabar nak tgk dekorasi umah akak nie...:)

Reply
avatar
10/15/2012 8:53 AM delete

Blender / lesung, hihi...dulu, barang wajib tu kena ada sebab asben akak hantu sambal belacan...ekekeke...
wahh, jijah dah nak pindah ke Sabah?seronok la kan, suami ada selalu di sisi. Kat Sabah, barang runcit memang mahal, tapi barang2 basah, like Ikan especially seafood sangatt murah, sayur pun murah!Jijah kena rerajin masak kat situ, sebab makan luar, agak mahal..:) semoga berbahagia la nanti stay kat Sabah ya!:D

Reply
avatar
S.U.R.I.A.
AUTHOR
10/15/2012 9:02 AM delete

eh.baru tau snr b2b dpt pindah dkt suami..syukur2....
suma yg disenaraikn dh molek dh..jz topup lain2...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 9:14 AM delete

@Mrs Velentine jijah sewa kat telipok ria kak..

Reply
avatar
cik chinta
AUTHOR
10/15/2012 9:15 AM delete

Isk, jgn ckp 3-4 thun tu, tkot tlebih plk, sy dr awl posting duk sni, da msk thun 5 xdpt pindh lg, ruma sewa da mcm ruma sinri jd nye

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 9:15 AM delete

@nuyui a.k.a miss YUI kerusi tak payah kot yui..macam leceh jer.hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 9:16 AM delete

@Wen memang mahal... huhuhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 9:17 AM delete

@mOoNInsyaAllah semoga Allah buka pintu rezeki kamu yang... sabar yer...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 9:18 AM delete

@Aishah Jahirah hehe baik.. kena masuk rumah dulu baru tahu kan nak beli ape..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 9:18 AM delete

@Nieyl takde dekorasi sgt pon...hahaha

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 9:19 AM delete

@YaYaNsMuM a.k.a YM oh yelah takde dalam senarai lagi tu..hehe blender cari kat sabah la..hehe InsyaAllah memang nak masak takut pulak nak makan luar..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 9:20 AM delete

@S.U.R.I.A. tu la nanti dah ada kat rumah tu baru tahu nak topup ape.hehe

Reply
avatar
Azzah
AUTHOR
10/15/2012 9:41 AM delete

tikar,tv kecik..yg lain dah ok dah..

Reply
avatar
10/15/2012 9:49 AM delete

jijah bwk yg betul2 penting ajek cam peti aiis,mesin basuh dapur..yg lain2 beli sana ajek..nnt senang nk pindah balik..heve a nice story n moment bila d sabah nnt ek..;)

Reply
avatar
Mrs Velentine
AUTHOR
10/15/2012 9:55 AM delete

jijah jauhnya kalau kat telipok ria..sebab kat situ mmg kawasan jem..jem kat telipok..pas tue jem kat Ua yg kat pic akak..tp kalau jijah keja yg syif mungkin tak rasa kot..tp nape x cr area taman kuala menggatal

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 10:00 AM delete

@Azzah tikar baru masukkan..hehe tv kecik emm tak pyh kot sebab jijah jrg tgk tv..suka main laptop lagi..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 10:00 AM delete

@Nens Collection hehe baik kak... mmg yg tu je jijah bawak..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 10:02 AM delete

@Mrs Velentine entah la kak.. suami jijah yg cari tu sebab rumah tu rumah sewa kawan dia jugak..jijah tak tgk pon lagi rumah tu..huhuhu

Reply
avatar
Wen
AUTHOR
10/15/2012 10:05 AM delete

duduk sbh tu jgn tak melawat. hehe banyak tempat menarik kat sabah... sabah mana duduk tu? cuba test bermalam kat ranau especially kundasang dan rasa la 12 drjh tu mcm mana hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 10:07 AM delete

@Wen jijah dah g kundasang dulu.. peh sejuk giler air paip!hehe jijah duk area tuaran...

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
10/15/2012 10:09 AM delete

bestnye dah dpt duk dgn husband..rak tv, tv dah ade ke jijah. nnti bosan pulak..hihi..Oh, kejap je ye jijah kat sane.Linda ingt jijah menetap kat sane lame :)

**nnti blik Nilai, kite jupe jom..hihi

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 10:09 AM delete

@cik chinta adoi....takut pulak dengar..hehee tak mo lama2.. nak balik semenanjung..heeee

Reply
avatar
Wen
AUTHOR
10/15/2012 10:13 AM delete

yeke? wahahaha.. best kan. sejuk semulajadi. bukan akon. air pain best tu... haha

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 10:13 AM delete

@LiNda tak la..suami jijah duk sana pon tak lama agaknya...hee tv jijah tak tgk sgt yang... tapi tgk la kalau nak beli kat sana nanti..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 10:15 AM delete

@Wen wahaha jijah tak tahan sejukk wooo~ nanti nak g kundasang lagi kena bawak baju sejuk tebal2...hehehe

Reply
avatar
miz ruha
AUTHOR
10/15/2012 10:17 AM delete

nanti duk sabah, boleh kot beli keperluan lain pula.. ^_^

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 10:19 AM delete

@miz ruha betul... beli sikit2 dulu kan...

Reply
avatar
syiela
AUTHOR
10/15/2012 10:28 AM delete

blender.. wajib tu kalau rajin masak kekekke...

apapun pelan2.. yang penting masuk dulu... kadang2 kita tak perasan sebenarnya ada benda yg kita amat perlukan tapi tertinggal dalam list :)

Reply
avatar
Hnahdy
AUTHOR
10/15/2012 10:35 AM delete

almari buku/baju dan mesin basuh.hehe

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
10/15/2012 10:54 AM delete

kalau akak, brg2 utk msklah pulak.. mcm lesung batu nak tumbuk sambal belacan... hihii

baru2 kawen n baru nak duduk serumah mmg byk nk kne pakai duit...

Reply
avatar
nasha
AUTHOR
10/15/2012 11:17 AM delete

jijah,yg penting ada karpet then letak kusyen2 besar,xpayah ada kerusi/sofa pun xpe...meja makan,bli yg 4/6 kerusi je ok dah...peti ais n msin basuh ok dah..xpyah bli brg byk2 nnti susah nak pindah..;)

Reply
avatar
Myra Jay
AUTHOR
10/15/2012 11:30 AM delete

Wahhh jijah siap buat list :)

Moga dipermudahkan urusan nanti ye Jijah :D

Reply
avatar
Izzah Azizah
AUTHOR
10/15/2012 11:38 AM delete

kak jijah, jangan lupe letak tikar ke, karpet ke, takpun tikar getah kat rumah sewa ea :)

Reply
avatar
Riena Haiqal
AUTHOR
10/15/2012 11:40 AM delete

tu ar. ktorang pun nak pindah rumah baru ni nak kena budget cukup2 nak beli apa kan.. beli yang penting2 dulu.. (^_^)

Reply
avatar
eima
AUTHOR
10/15/2012 11:55 AM delete

ok dah tu .. tak perlu yg lain ... nanti dah dok rasa kurang beli lagi ... utk permulaan dah lengkap dah tu

Reply
avatar
Zana Adieyza
AUTHOR
10/15/2012 12:17 PM delete

jijah, beli keperluan yg penting dulu.. setiap bulan set nak beli apa.. so, dlm tempoh setahun, mesti lengkap rumah tu sebab ada jer yg dibeli setiap bulan..

bila beli 1 barang setiap bulan, kurang cikit rasa bebannya kalau nak dibandingkan beli semua sekali..

perancangan kewangan sgt penting ok!! x mo membazir & x mo beli hutang..

Reply
avatar
Cik tikah
AUTHOR
10/15/2012 1:17 PM delete

untuk masa depan cik tikah ni jijah. hehee...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 1:28 PM delete

@syiela lupa la blender takde dlm senarai...hehe nnt jijah beli kat sabah..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 1:28 PM delete

@Hnahdy almari baju pakai almari baju plastik tu saja boleh kan..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 1:29 PM delete

@IntaNBerliaN tu la pasal kak.. nasib mak bagi sikit2 ni...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 1:32 PM delete

@nasha tu la pasal.. dah la askar pindah randah..huhuhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 1:33 PM delete

@Myra Jay tq kak yer :) mesti ada kalau tak semua nak beli...hehehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 1:36 PM delete

@Riena Haiqal tu la pasal.. rasa macam semua penting..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 1:37 PM delete

@eimaok2.. stop dah brg2 lain..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 1:37 PM delete

@Zana Adieyza ok! take noted! tq kak.. sgt2 berguna...

Reply
avatar
Zie Madini
AUTHOR
10/15/2012 3:33 PM delete

byk tu list...hehe. kopak arr wallet pasni. hikss :P

Reply
avatar
shizansyafik
AUTHOR
10/15/2012 3:35 PM delete

almari jijah.. jangan beli yang plastik.. macam sy, tak sampai setengah tahun, roboh.. haha, baju makin bertambah..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 4:44 PM delete

@Zie Madini memang kopak dah ni..heeee :p

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 4:45 PM delete

@shizansyafik oh yeker.. takpelah kat sana jijah cari yg murah2...hehehe

Reply
avatar
10/15/2012 4:49 PM delete

Ena pernah dengar mak ena ckp kat kakak and abang2 ena yang dah kahwin. Mom cakap, buat sementara ni, belilah peti ais, mesin basuh, dapur dan barangan untuk bawa tidur.. After that slow2 beli yang lain...

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
10/15/2012 4:55 PM delete

akak sewa rumah kosong takde perabot ke kak? beli2 yg penting2 dah la kak.. hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 5:37 PM delete

@✿Lady Ainaa✿ baik.. yg tu yg akak beli sekarang...hehee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 5:37 PM delete

@aisya akak tak tahu lagi rumah tu..rasanya kosong... tu yg kena beli sikit2...huhuhu

Reply
avatar
Zie
AUTHOR
10/15/2012 6:16 PM delete

benda wajib semua dah ada dlm lis jijah.. untuk hiburan TV lah kan....

Reply
avatar
Nor Suhaiza
AUTHOR
10/15/2012 6:26 PM delete

sewa umah kt sabah???mhl tu..hsbnd xdpt kuaaters ke???ermmm...pe ag ek??tv kot...hik3..xpe,beli skit2..tiap2bln msti da je brg umh nk beli.. :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 6:26 PM delete

@Zie tv nanti2 kot kan... alang2 beli tv beli yg bagus sikit...hehee kena simpan lagi...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/15/2012 6:42 PM delete

@Nor Suhaiza emm susah nak dapat kuaters la yang..banyak kali apply..huhuhu tv eh..akan di pikirkan..hhee

Reply
avatar
cci
AUTHOR
10/15/2012 8:11 PM delete

blender... ehehe.. ^_^

lama x komen sini.. ^_^

Reply
avatar
TiranaAduka
AUTHOR
10/15/2012 11:34 PM delete

salam sis.

Jam dinding?

Tarmos air panas.?

Reply
avatar
Aida Omar
AUTHOR
10/16/2012 12:10 AM delete

Tak pe jijah beli sikit2.. beli mana yg perlu sesangat.. yg tak perlu tu boleh next shopping pulak :) bestnye lepas nie duduk dengan hubby..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 7:48 AM delete

@cci tu la blender.. lupa nak list..heeeee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 7:48 AM delete

@TiranaAduka termos ada dah.. jam beli kedai rm2 jer..hehee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 7:49 AM delete

@Aida Omar tak la duduk sgt..dia kdg2 belayar..huhuhu

Reply
avatar
10/16/2012 9:17 AM delete

Yunk.. cewat pos mengenai sistem pos kete ngn mcm ne jijah bwk dapur gas dari semenanjung ke sana?

Reply
avatar
PinkUmmi
AUTHOR
10/16/2012 10:35 AM delete

peralatan semua di atas memg sgt2 penting....nak2 yang bru mendirikan rumah tangga..

Reply
avatar
10/16/2012 12:44 PM delete

pening kan.hehehe.....beli sikit2 je dlu.yg mana penting,xpenting xpe.hahaha

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
10/16/2012 2:27 PM delete

saya tetap mahu peti sejuk jugak..hihihi..pinggan mkn jgn lupa. :P

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 3:04 PM delete

@::Misz sunsWeetz:: jijah masukkan dapur gas tu dalam kereta...hehee poskan sekali

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 3:04 PM delete

@PinkUmmi kan kak... bagus list jijah ni..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 3:05 PM delete

@Eca Dwinky Asha haha kena eca temankan jijah beli brg2 dapur..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 3:05 PM delete

@ayutpeti sejuk akan ku beli di sana bah..

Reply
avatar
TiranaAduka
AUTHOR
10/17/2012 4:46 AM delete

tak kisah jam rm2. Kalau mintak pun x dapat kan sis

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/17/2012 7:56 AM delete

@TiranaAduka hehe betul tu..sokong!

Reply
avatar
12/25/2012 6:22 PM delete

ari tu kwn beli 2nd peti ais....nnti klu ada,eca ckp kt akak ye :)

da ada keta,senang je..kwn duk UA,akan selalu lepak sana..nnti leh jalan2 1B eh :P

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/26/2012 4:25 PM delete

@Eca Dwinky Asha boleh.. nnt kalau lepak2 1B kasi tahu akak ok :)

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!