Tuesday, October 16, 2012

Elaun Pelatih Jururawat Naik 88 Peratus



Untung lah pelatih jururawat sekarang naik elaun 60-88 peratus mulai tahun depan...

Dulu masa jijah belajar elaun hanya RM621.21 sebulan tapi sekarang menjadi RM1,166.58 untuk peringkat diploma. Bagi peringkat sijil akan menerima RM835 sebulan berbanding RM517 dulu.

"Kenaikan kadar elaun itu yang diumum Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Belanjawan 2013 membuktikan kerajaan sangat prihatin dengan beban kos sara hidup yang ditanggung pelatih," katanya

Kementerian juga akan mewujudkan 12,000 jawatan baharu jururawat bagi tempoh 2012 hingga 2015 untuk meningkatkan perkhidmatan kejururawatan selain menampung keperluan klinik dan hospital baharu.



teringat jijah semasa menjadi pelatih jururawat :)


semoga lebih ramai adik-adik di luar sana menceburi bidang jururawat.. 
minat tak minat lain cerita.. hehehe :p
ini masa depan anda..semuanya terletak di tangan anda :))



21 comments:

  1. tak mampu la nak jadi jururawat ni kak jijah. hehe

    ReplyDelete
  2. untung tu..elokla..toi, bidang cmni yg harus ramai ceburi..

    ReplyDelete
  3. bidang ni skrg ni kerja dah semakin kurang ... byk pengganguran pelajar dr sektor ni ....

    aku dulu dah lepas tapisan pertama ....nk pi jawab peksa je tp tetiba dpt kerja yg skrg ni ... so batalkan hasrat tu ... klu tak skrg ni aku warisi pekerjaan mak aku la ... hihih

    ReplyDelete
  4. hehe..tahniah..elaun naik padan la dgr kerja sbgai nurse kan..akak setuju sgt elaun tu dinaikkan..;)

    ReplyDelete
  5. x minat jd nurse la jijah...takutt~~~ huhu

    ReplyDelete
  6. tu ar amsa belajar dlu memang ambik medic ni.. teringin pula nak masuk latihan jururawat.. tapi belum ada rezeki pulak.. Jijah tau tak macamana cara nak masuk latihan jururawat? share ngan saya la

    ReplyDelete
  7. Untungnyaaa.. bnyk tuhhhhh

    ReplyDelete
  8. wah untung la pelatih pelatih jururawat akan2 dtg

    ReplyDelete
  9. dlu ayah nieyl soh jgk amek jd nurse nie...nieyl xnak..sebab nyer nieyl x leh nak tgk darah yg banyak..mahu 2 3x pengsan..huhu~

    ReplyDelete
  10. untungnye keje kjaan..huhu...sy datang folo sini dari blog mrs valentine..slm knl... =)

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah bagusla dah naik..kos idup pun dah tinggi kan jijah :)

    ReplyDelete
  12. jijah nurse ke.. oo.. patutla.. ehehe..

    ReplyDelete
  13. ayat minat tak minat blkg cite tu payah jugak tu..hahaha..tp pk jangka masa pjg..buatlah kputusan yg bijak..cewahhh ^^

    ReplyDelete
  14. wahhh byknyaaaaaa.. nak tukar course nursing la sbb abang ckp, doktor dah makin byk skrg ni.. takut tak ada kerja 5 tahun akan dtg.. huaaaaaaaaa....

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah syukur.
    Tirana aduka tumpang gembira kerana alaun dah naik. .

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah... tingginya elaun pelatih jururawat ni.

    ReplyDelete
  17. wahhhh bestnya. rezeki tu jijah :)

    ReplyDelete
  18. a'aa betoi tu.. minat xminat lain cite... akak pun, kalu lah ada yg tanya akak bab course apa nak smbung study kan, mesti akan suh sambung yg terus dpt keje cam nurse ni...

    yela, belajar dr pengalaman.. dulu akak sambung akaun sbb minat akaun, walaupun ramai org suruh nurse tp akak xminat.. hihi

    ReplyDelete
  19. @IntaNBerliaN jijah minat akaun.. tp sebab peluang akaun tipis jijah beralih kepada nurse.. even tak minat pon nurse ni sebenarnya..huhuhu

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!