Monday, November 18, 2013

Tips Mendidik Anak Lelaki


TIPS MENDIDIK ANAK LELAKI 


~Sumber: Tanyalah Ustazah. Panel Ustazah Harlina Siraj~

PERANAN BAPA:
1. Balik awal dari tempat kerja, mandikan anak jika masih dibawah 5 tahun
2. Bawa anak bersiar-siar dan spend waktu bersamanya
3. Ajak anak bergasak @ bergumpal. Ini akan create bonding dengan anak lelaki yang memang sukakan aktiviti fizikal
4. Anak lelaki akan anggap bapanya 'role model', maka bapa kena jadi yang terbaik. Apa yang bapa buat akan diikut oleh anak. 
Cth: jika bapa merokok, kebarangkalian untuk anak itu merokok apabila dewasa nanti sangat tinggi berbanding dengan bapa bukan perokok.
5. Dukung anak atas bahu. Ini membolehkan pemandangan anak itu dapat dilihat daripada pemandangan bapanya.
PERANAN IBU:
1. Anak lelaki belajar ilmu MENGASIHI daripada ibu
2. Ajak anak lelaki berbual tentang apa sahaja. Ceritakan padanya apa yang kita buat, aktiviti, serta hal-hal yang boleh dia beri pandangan. Ini akan create bonding antara ibu dengan anak lelaki.
3. Berikan pujian atas usahanya walaupun kecil

semoga anak-anak kita menjadi anak yang soleh.. Amin...


p/s: esok majlis aqiqah hakimi! nervess.. hehee


13 comments:

  1. thanks 4 sharing this jijah..
    kite pon baby boy jugaq, mmg bergunalah info ni, hehe!

    ReplyDelete
  2. nice tips kak :)

    p/s isi tabung nuff :)

    ReplyDelete
  3. semoga hakimi menjadi anak yang soleh ye..jangan nervous sok jijah..mesti kimi tersangat comel esok!

    ReplyDelete
  4. moga kimi membesar sbg anak soleh satu hari nti

    ReplyDelete
  5. salam..aini pun punya dua org hero yg makin membesar..boleh guna tips ni nanti
    jemput singgah page baru aini
    https://www.facebook.com/pages/Tudung-Terkini/474205746007448?fref=ts

    ReplyDelete
  6. nice tips.. semoga dipermudahkan urusan majlis esok :)

    ReplyDelete
  7. tips yang bagus..akak memang suka bagi AyahMal mandikan AniqFiras.riuh rendah bilik mandi jadinya.

    ReplyDelete
  8. semua tu ape yg aku buat jugak kat rumah ... fahim aku tu kompom akan ceritakan ape yg berlaku kat skool die ,... haaaaaa kantoi cekgu conteng muka budak sbb lmbt pi baca buku ..,.kejam

    ReplyDelete
  9. nice sharing jijah.
    kimi semakin bambam/ mommy dia kecik je
    besok majlis aqiqah dia ye. first time ni kite tahu buat masa weekdays~

    ReplyDelete
  10. bagus tips kak jijah ni.. hehe..

    ReplyDelete
  11. mak bapak sama2 main peranan kan... skang byk juga, bukan semua, mk bpk lepas tangn je...

    ReplyDelete
  12. good info
    tq for sharing
    salam perkenalan dari ida
    jemput singgah blog id ye
    umielman.blogspot.com
    dah follow blog ni ye

    ReplyDelete
  13. moga2 adik Alisha & Aqilah pasni lelaki... tingin nak anak lelaki comel cam hakimi ni :-)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!