Saturday, June 29, 2013

Bonet Depan My Persona Elegance Kena Langgar


sedih sangat my PE kena langgar bonet depan...huhuhu
setiap kali suami belayar pasti ada je yang tak kena..
kesiann dia risau daku sorang sorang kat sini bila ada masalah camni...

actually kena langgar masa jijah takde..
maybe driver tu nak revers kereta dia terlanggar kereta jijah... huhuhu




tengok la bonet depan tu langsung tak leh tutup dah..
nak kena ketuk la nampaknya ni... kalau ketuk pasti bertompok my PE nanti tu...
buruk lah kereta jijah nanti...huuuuuuu :(

suami suruh tunggu bila dia balik belayar..
tapi jijah risau dia marah bila nampak nanti..
hari tu pon dah bising bila jijah bagitahu.. risauu pula jijah.. wuaaaa T___T

kat mane nak hantar baiki kat sabah ni... susah nak cari workshop!!




Thursday, June 27, 2013

Apabila Janin Bersenam :)




Janin di dalam kandungan juga sensitif terhadap persekitaran ibunya. Sentuhan lembut tangan ibu pada bahagian perut boleh membuatkan janin bertindak balas terhadap rangsangan yang diberikan. Hal ini berlaku kerana, janin di dalam kantung rahim sebenarnya bergerak.

Gerakan pada janin ini selalunya dapat dikesan antara minggu ke-18 hingga minggu ke-22. Sudah tentu ibu begitu terharu malah gembira setiap kali merasai gerakan janin.

Secara umumnya, janin akan bergerak pada kiraan normal sebanyak 10 kali dalam satu hari atau sekali dalam satu jam. Gerakannya akan menjadi lebih aktif pada sebelah malam. Keadaan itu sebenarnya dipengaruhi oleh hormon di dalam tubuh ibu yang bertindak lebih aktif pada malam hari. Begitu juga dengan keaktifan gerakan janin juga berbeza antara satu sama lain. Sebab itulah, ibu tidak perlu membandingkan gerakan janin dengan ibu-ibu yang lainnya. Sememangnya gerakan janin itu cukup unik sifatnya.

1. Menggeliat
Setiap kali anda bangun daripada tidur, anda akan menggeliat terlebih dahulu. Janin juga begitu. Dia akan mengalami keadaan lenguh selepas beberapa jam tidur bersama ibunya. Gerakan meregangkan otot tubuh itu dilakukan beberapa kali dalam sehari. Perlu diketahui juga, janin yang mengeliat di pagi hari mampu untuk membangunkan anda dari tempat tidur. Aksi janin anda akan lebih dirasai jika ibu berbaring dalam keadaan terlentang.
2. Janin Juga Melakukan Senaman
Bagaimana bentuk senaman janin? Janin akan membuat gerakan meluruskan kaki kanan ke hadapan, diikuti kaki kirinya. Ia juga akan meluruskan tangan ke depan, diikuti tangan kirinya. Ibu pula merasai seolah-olah janin membuat gerakan menendang dan menyiku, walhal janin sedang melatih otot tubuhnya untuk meregang.
3. Menghisap Ibu Jari
Gerakan ini bukan sahaja dilakukan oleh bayi atau kanak-kanak, janin di dalam kandungan juga boleh melakukan aksi sebegini. Selalunya janin akan memasukkan ibu jarinya ke dalam mulut apabila ibunya menikmati makanan yang enak. Janin akan menunggu turunnya zat-zat pemakanan yang diambil ibunya untuk sampai ke aliran darahnya melalui plasenta. Indah bukan fakta ini.
4. Berpusing
Ketika anda sedang sibuk bekerja, janin juga mahu menikmatinya. Ketika itulah ia sibuk menggerakkan kedua-dua tangan. Apatah lagi, apabila ia menganggap tali pusat yang menghubungkan janin dengan ibunya adalah sesuatu benda yang menarik. Ia akan memusing-musingkan tali pusat dan menggunakannya untuk berpindah dari satu posisi ke posisi yang lain.
5. Mengetuk Janin
Keadaan ini boleh dikesan atau menerima tindak balas daripada janin apabila ia telah memasuki usia 24 minggu. Lagi pula, dalam usia ini janin sudah boleh memberi tindak balas kepada usapan tangan kerana sistem saraf pusat di seluruh tubuhnya sudah membesar sehingga ia mampu bertindak balas terhadap rangsangan sentuhan yang sedikit menekan. Tindak balas itu menandakan janin kembali menyapa salam dari ibunya.
6. Gerakan Di Tulang Rusuk
Apabila anda cuba berehat ataupun tidur, janin tidak mahu mengikut. Seolah-olah ia masih mahu bergerak dan bermain dengan cecair hangat ketuban. Gerakan itu adakalanya anda dapat rasai sampai ke bahagian tulang rusuk. Itu bermakna, janin sedang meminta ibunya memberi tindak balas agar membelai dan mengusap tubuhnya dari luar sehingga ia tertidur.
7. Aksi ‘Hormat’
Cuaca hangat di luar juga turut dirasai janin. Misalnya ketika berada di pantai yang terdedah dengan bahang mentari dengan mengenakan pakaian yang nipis dan jarang, janin akan melakukan aksi ‘hormat’ iaitu menutup mata atau kepalanya kerana silau tatkala melihat cahaya yang tembus ke dalam perut.

Fahami Kaedah Membaca Gerakan Janin

Waktu terbaik untuk anda mengamati gerakan janin adalah pada sebelah malam iaitu ketika anda sedang berehat di rumah. Apabila kandungan telah memasuki trimester tiga, bacaan yang sesuai adalah bermula daripada sebelah pagi.

Sekiranya anda merasa gerakan janin, sama ada kuat atau perlahan, bermakna janin anda dalam keadaan baik. Apabila janin anda tidak aktif seperti biasa, kemungkinan ia dalam keadaan malas. Seharusnya ibu menggerakkannya dengan mengusap perut untuk beberapa ketika. Jika janin tidak memberi tindak balas terhadap rangsangan anda dan ia berlanjutan sehingga sehari, segerakan ke hospital untuk memantau keadaannya. Kenali gerakan janin sesuai dengan usia mereka.


sumber Pama.com




Wednesday, June 26, 2013

Checklist Barang Keperluan Baby Ke Hospital


Sudah nak masuk 8bulan usia kandungan anakanda.. haruslah jijah siap sedia barang keperluan ke hospital. bila ada hal kecemasan senang beg sudah siap dalam kereta. kalau keluar jalan-jalan tak la risau sebab dah ada persiapan awal...hehehe

Beg simple dimple untuk letak segala barang keperluan anakanda nanti.. Jadi apa yang jijah bawa adalah:

Checklist barang keperluan BABY ke hospital



Baby diapers x5 [pakai pek sample punya huggies]
baju baby 3pasang
wet tissue x2pek
tuala mandi x1helai
mitten & booties x3set
barut x2
selimut with hooded
minyak yuyee [bebas unsur babi yer link]
napkin



Siap! siap simpan dalam kereta.. nanti nak naik flight bawa keluar balik untuk di bawa balik ke semenanjung.. kot incase terberanak dalam flight.. Nauzubillah.. mudah-mudahan di jauhkan... Amin...

untuk beg mamanya je belum siap packing lagi..hahaha tah bila nak siap pon tak tahu lah... ngeee~~


*update


Tuesday, June 25, 2013

Perkembangan Bayi Minggu ke 30



25/6/13= 30weeks


Kadangkala sukar untuk percaya yang anda kini tinggal lagi 10 minggu untuk kelahiran bayi anda. Terdapat sikit lagi perkembangan di dalam saiz fetus, plasenta, uterus dan cecair amnion yang akan meningkatkan dari segi saiz dan jumlah.

Tumbesaran bayi telah lengkap.Pegerakan atau “tendangannya” agak kuat dan dapat dilihat dari luar. Kulitnya tidak berkedut lagi. Biasanya bayi berada dalam posisi kepalanya ke bawah supaya kepala keluar dulu ketika proses bersalin nanti. 

Apa yang berlaku pada bayi anda?

Bayi sudah boleh mula membuka kelopak matanya. Bulu matanya dan keningnya sudah terbentuk dengan baik. Beratnya kini mencecah 3 paun atau 1.4kg dan panjangnya adalah 17 inci bersamaan dengan 38cm. Dua per tiga daripada saiznya yang bakal dilahirkan. Tahap antibodi bayi kini bersamaan dengan ibunya. Jika dilahirkan, bayi akan dapat bertahan tetapi masih dalam kerumitan. Berita baiknya, jika bayi dilahirkan pada saat ini, 85% bayi berpeluang cerah untuk terus hidup dan peluang hidup terus meningkat jika bayi dilahirkan pada 35 minggu ke atas.

Paru-paru bayi anda dan saluran penghadaman hampir matang sepenuhnya. Walaupun bayi anda mungkin lebih perlahan dalam menambahkan ukuran panjangnya dari sekarang (dia berukuran 15.7 inci / 40 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki sekarang), dia akan terus menambahkan beratnya sampai masa dia dilahirkan. 

Pada minggu ini, bayi anda terus menerus membuka dan menutup matanya. Dia sudah boleh melihat apa yang sedang berlaku dalam rahim, membezakan cerah dari gelap dan boleh juga mencari punca cahaya. 

Jika anda memancarkan lampu suluh ke atas perut anda, bayi akan menoleh kepala untuk mengikuti cahaya itu atau menghulurkan tangan untuk menyentuh cahaya yang bergerak itu. Beberapa penyelidik berpendapat bahawa mendedahkan perut anda kepada cahaya merangsang perkembangan visual. Namun, jangan pula mengharapkan penglihatan 20/20 di masa bayi dilahirkan - bayi baru lahir hanya boleh melihat setakat jarak lebih kurang 8 hingga 12 inci / 20 hingga 30 sentimeter.

Apabila anda dan bayi anda menjadi semakin besar, janganlah merasa takut pula jika anda merasakan sesak nafas, atau merasakan seakan-akan anda tidak mendapat udara yang mencukup, ia hanya uterus anda menekan diafragma anda. Di 34 minggu kehamila kepala bayi anda akan bergerak turun memasuki pelvis anda dan terus mengambil posisi yang sesuai untuk kelahiran. Ini akan melegakan pernafasan dan pemakanan anda.



Doa Ibu Mengandung
Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.
Aminn..


Monday, June 24, 2013

Third Trimester!


Yes! I'm Officially In Third Trimester!
syukur Alhamdulilah :)


Mudah mudahan third trimester ni berlalu dengan baik dan anakanda membesar dengan sempurna..
tak lama lagi nak puasa.. harap-harap sangat badan ni fit dapat berpuasa penuh tahun ni..
itu yang jijah harapkan..
pastu dapat beraya dengan perut memboyot 9 bulan..phewww comel ^___^

anakanda keluar lepas raya masa merdeka yer.. boleh mama makan ketupat rendang banyak-banyak. 
mama makan anakanda pun merasa apa.. muahahaha :p

Tendangan baby pon makin lama makin kuat.
rupa rupanya kepala anakanda dah turun bawah. harap2 sampai bersalin nanti anakanda tak songsang yer :)
tu pasal la kadang2 bila anakanda menggeliat terasa dia meluruskan kaki dengan tangannya...
dan memang terasa sakit bila anakanda berpindah dari satu posisi ke posisi lain..
kadang2 menendang kadang2 menyiku..itu yang terasa nyilu...
At least mama tau anakanda sihat kat dalam...

momen yang paling indah.. Alhamdulilah..
InsyaAllah tinggal lagi 10minggu atau mungkin lagi kurang dari itu.. nerves pulak mama oitt..~~
doakan jijah dan anakanda sihat dan selamat yer :)



Friday, June 21, 2013

Thursday, June 20, 2013

Doa Dari Hati Ibu









Bismillahirrahmanirrahim..

Ya Allah, jadikanlah aku menjadi ibu yang terbaik & suamiku menjadi ayah yang terbaik untuk anak-anak kami di dunia & akhirat..
Izinkanlah kami membesarkan anak-anak kami dengan syariat agama Islam & memberi makan-minum kepada anak-anak kami dengan rezeki yang halal..
Izinkan kami nikmati indahnya memberikan kasih sayang kami kepada anak-anak kami..
Kurniakanlah kami keturunan yang menyejukkan hati..

Ya Allah, aku cumalah wanita biasa..
Wanita yang dicipta untuk suamiku & anak-anakku..
Jadikanlah aku sebagai ibu & jadikanlah suamiku sebagai ayah yang mampu mendidik anugerah-Mu ini dengan sebaik-baiknya..

Ya Allah, kuatkanlah kesabaran kami..kuatkanlah kudrat kami..kuatkanlah keimanan kami..
Anak-anakku..jika kalian mengerti..ibu & ayah sangat menyayangimu..

Ya Allah, hanya Engkaulah tempat kami memohon pertolongan..
Amin...



Wednesday, June 19, 2013

Papa Yang Teruja! Hahaha


Sekarang ni suami jijah tak belayar selama 2minggu sampai hujung bulan ni.. syukur Alhamdulilah..
dapat meluangkan lebih masa bersama beliau... hehehe seronokk!! :)




anakanda sekarang pun sangat-sangat aktif menendang... bila jijah mengadu sakit di tendang. suami pun letak tangan dia kat perut.. sekali baby tendang terkejut dia.. hehee
sekarang pun mesti suami akan tanya baby ada tendang tak.. pastu dia pun teruja la nak pegang perut.. hehehe

start malam je anakanda asyik la menendang tak henti henti.. sampai nak tidur pun susah. kadang-kadang jam 3-5pagi pun dia aktif bermain dalam perut ni. tak kenal penat betul anak teruna mama sorang ni. hehe

dialog suami:

"amboi... aktifnya dia tendang mama malam-malam.. nanti dah keluar jangan pula berjaga malam-malam"
"takpe.. nanti suruh papa bangun buat susu" hehehe
"kalau papa tak tidur lagi boleh la.. tapi kalau papa dah tidur memang tak sedar diri..."
"ekkk??

tapi pelik juga dalam 10minit camtu dia tendang..pastu berhenti pastu sambung menendang balik... sampaikan tak larat jijah nak melayannya... hehehe

tapi serius ni pengalaman pertama yang mengujakan! precious moment! teruja bermain-main dengan perut sendiri.. hehehe :)

syukur Alhamdulilahh ^__________^



Checkup 29 Minggu


Whoohh... anakanda kesayangan mama ni sudah berusia 29minggu.. cepatnya.. rasa macam tak percaya je dia membesar bak juara.. dulu punya lah risau perut kecik last-last sekarang perut hampir meletup sudah... hahahaha 

semalam checkup.. nurse tekan perut nak cari kepala anakanda. Alhamdulilah kepala anakanda dah engage means tak songsang lah.. then nurse letak benda nak dengar heartbeat tu, anakanda terus respon pastu mula bergerak aktif dalam perot ni hingga nurse susah nak dengar. hehehe

hasil checkup 18/6/2013
:
:
v

tempoh hamil: 29/52
tekanan darah: 90/60
urin: Normal
hb: 10.6
berat badan: 50.5kg
kedudukan: cephalic
tinggi rahim: 29cm =30minggu
next checkup: 3/7/2013
ATT : 2nd dose


bulan lepas baru je naik hb 11.8.. kali ni turun lagi 10.6. tak pasal-pasal kena pen merah.. hissshh tak pandai naik betul la darah ni..hohoho 

tak mengapalah.. janji mama tahu anakanda sihat, aktif dan bertenaga dalam perut mama. bergoncang tak kira masa.. sampai senget benget perut mama ni ha.. hahahaha



Tuesday, June 18, 2013

Perkembangan Bayi Minggu Ke 29


Third Trimester



29minggu= 18/6/13


Anda kini sudah berada ¾ masa kehamilan dan hanya tinggal 11 minggu sebelum anda bertemu bayi anda.

Apa yang berlaku pada bayi anda?

Pada ketika ini, bayi anda sudah mempunyai deria pendengaran yang tajam. Bayi mungkin terkejut dengan bunyi-bunyi yang kuat (walaupun kadangkala reaksi bayi anda lambat daripada bunyi bising dengan tindak balas bayi). Sesetengah bunyi, bayi anda sudah dapat mengecamnya (Jika ia sudah biasa didengarkan kepadanya) dan sudah tentunya degupan jantung anda, sistem penghadaman anda serta bunyi aliran darah anda sudah sebati dengan bayi. 

Berat janin kini sudah mencapai sekitar 1.15kg dan panjang tubuhnya kira-kira mencapai 37 cm. Otot-ototnya dan parunya terus berkembang mematangkan diri, tengkorak kepalanya juga bertambah besar sebagai persiapan untuk berkembangnya otak yang terus terjadi.


Apa yang terjadi pada ibu?

Janin sekarang sangat aktif. Doktor mungkin akan meminta anda menghitung, berapa kali dalam sehari janin melakukan gerakan menendang. Keluhan-keluhan seperti sembelit dan ‘heartburn’ mungkin akan muncul lagi saat ini. Pada beberapa ibu hamil, ada juga yang mengalami gangguan seperti buasir. Ini terjadi kerana (sebab pengaruh hormon) pembuluh darah di sektar anus melemah. Ini gangguan yang umum terjadi dan biasanya akan hilang setelah ibu hamil melahirkan. Untuk mencegah sembelit, makanlah makanan yang kaya serat, cukup minum air dan olahraga teratur. Beberapa ibu hamil mungkin mengalami juga ‘supine hypotensive syndrome’ atau ‘sindroma terlentang'. Ini keluhan pusing yang muncul ketika anda mengubah posisi saat tidur terlentang. Tekanan pada jantung menyebabkan perubahan tekanan darah. Cubalah anda tidur mengiring daripada terlentang, dan bangunlah dengan perlahan (tidak tiba-tiba).




Doa Ibu Mengandung
Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.
Aminn..



Monday, June 17, 2013

Simple Dimple Shield Bacpack Diaper Bag With Changing Mat


Yeyy!  selamat dah membeli beg ini... excited :) actually jijah dah lama aim beg ni. menarik sangat-sangat tau. Jijah beli sebab nak letak semua barang-barang baby dalam beg ini. tak suka beg diapers baby yang biasa-biasa tu. suami pun malu nak bawak. haiyaaaa -_-"




lagipun tak nampak sangat beg ni beg diapers tau. macam beg laptop kan. boleh 2 in 1 letak barang-barang baby dan laptop.. tu pasal suami jijah suka :) dan dia tak teragak nak bawa beg ni jalan- jalan. hehehe 

beg ni kulit tebal macam cengkerang. di bawah tu changing mat untuk tukar napkin baby. 

dan paling suka compartment beg ni memang menarik dan banyak! boleh buka sehingga 90 darjah dan juga boleh di gantung kat stroller :)




jadi sekarang jijah nak packing barang-barang baby masuk dalam beg ni. nanti nak balik semenanjung suami jijah galas beg ni dalam flight. wakakaka :p

update*




jijah beli online je dekat fb dirazmomstore



Friday, June 14, 2013

It's a Boy.. :)


Phewww dah masuk third trimester ni.. berdebar-debar pula..hehehehe
Baru-baru ni checkup dan scan dengan doc untuk 7 bulan..
Alhamdulilah anakanda makin sihat dalam my tummy :)

Doktor scan terangkan satu persatu..
Alhamdulilah doktor cakap kepala anakanda dah turun bawah.. means tak songsang lah..
tapi takut juga kalau dia berpusing lagi.. harap-harap anakanda pusing dan turun kembali sampai bersalin nanti yer sayang... :)



sumber: google


Doktor cakap kedudukan anakanda macam kat atas ni. kedudukan meringkuk..
patutlah mama selalu rasa anakanda tendang-tendang perut mama belah kanan. rupanya kaki dia kat situ.. weee~~

Bila scan anakanda sangat lah baik hati siap kangkang lagi...
memang nampak la bebird dia...
Soo memang confirm BABY BOY! 
Memang plan untuk first ni baby lelaki. sebab nanti dia boleh jaga keturunan kami.. Syukur Alhamdulilah rezeki Allah kasi :)

Pasal nama InsyaAllah nama anakanda kami akan bermula dari Zul_ _ _ Bin Zulkhairi Syafiq Bin Zulkpli. 
nampak tak.. nampak tak... meriahnya nama ZUL dalam keturunan encik suami. hehehe


So far sekarag ni, semuanya NORMAL. Alhamdullillah :)
Moga anakanda pun sihat selamat di dalam sana.. Amin....



p/s:
ada idea nama lelaki bermula dari Zul??



Wednesday, June 12, 2013

Perkembangan Bayi Minggu ke 28




28minggu= 11/6/2013


Pertumbuhan bayi anda kini lebih cepat setara dengan kenaikan badan anda. Perkara-perkara yang perlu dilakukan pada trimester ketiga ini sudah mula difikirkan.

Apa yang berlaku pada bayi anda?

Paru-paru bayi anda telah mula menghasilkan satu bahan pada permukaannya dimana satu detergen seperti bahan mencegah paru-paru daripada menutupi dan sebaliknya membenarkan pengembangan untuk menghisap udara. Jika bayi dilahirkan pada waktu ini, ada peluang untuk hidup walaupun risikonya tinggi. Kemungkinan untuk paru-paru berfungsi dengan lebih baik diluar rahim juga meningkat. Bayi anda panjangnya kini mencecah lebih kurang 14-16 inci iaitu 35-38cm panjang dan beratnya pula 2.5 paun bersamaan 1.1kg. Puncak rahim kira-kira 8cm di atas pusar. Otaknya sedang lancar dan rambut dikepalanya lebih panjang dan badannya sudah berisi. Alis dan kelopak matanya pun terbentuk Testis bayi laki-laki akan turun ke kantung skrotum. Jaringan otak berkembang. Sekarang janin anda dapat bermimpi. Gerakan janin makin kuat sementara denyut jantungnya pun kian mudah didengar.

Doa Ibu Mengandung
Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.
Aminn.. 



Tuesday, June 11, 2013

Minum Air Gula MOGTT


Sekarang usia kandungan sudah 28minggu bersamaan 7 bulan.. Semalam jijah minum air gula walaupun takde sejarah ibubapa diabetis/kencing manis tapi kena minum juga apabila usia ibu >25tahun..

Ujian air gula atau nama lainnya Modified Glucose Tolerance Test (MOGTT) dijalankan untuk mengenal pasti sama ada seseorang ibu mengandung tu menghidap diabetes@kencing manis semasa mengandung. Ujian ni selalu dibuat kepada golongan2 ibu mengandung yang berisiko seperti:

- sejarah keluarga yang menghidap diabetes (terutamanya ayah & ibu)
- kenaikan berat berlebihan bagi ibu mengandung
- kehamilan pada usia yang lanjut 

Sekarang dah memang prosedur semua ibu mengandung kena minum air gula kan..huhuhu
Sebelum kena minum air gula ni, malam sebelumnya ibu mengandung kena berpuasa dari jam 10 malam dan keesokan kena datang klinik ambil darah.


Macam jijah, awal-awal pagi jijah suruh member ambil darah pre MOGTT di bahagian lengan dan minum air gula kat wad.  Air gula tu ambil kat wad bersalin. punya banyak 1pek 75gm gula dan bancuh dalam botol 250ml air.. sendiri yang bancuh.. :) minum sendiri2 sebab bukan ada nurse nak pantau. nak tipu pun boleh tapi tu antara kita dengan Allah kan :)

Boleh tahan sedap juga air gula ni.. jijah tak rasa manis sangat pun.. hehehe Alhamdulilah minum dalam 2 teguk berjaya habiskan. Lepas 2 jam minum air gula, kena ambil lagi darah untuk post MOGTT pula..

Alhamdullilah... keputusannya normal iaitu kadar gula dalam darah masa puasa 4.4mmol , selepas minum air gula 3.1mmol... rendah pulak tu..



Aras glukosa (mmol/l)
Puasa2 jam selepas glukosa diambil
Normal<6<8
Tolerans glukosa yang terganggu6-88-11
Diabetes>8>11




makanya jijah bebas dari kencing manis semasa mengandung... weeee~~
moga anakanda sihat-sihat je dalam perut mama :)
makin aktif beralun alun perut mama ni ha...
12 minggu lagi kita jumpa yer.. sayang anakanda mama ^_____^


p/s: 
malas nak buat kat klinik kesihatan.. lambat dan ramai orang.. grrr!!
hari ni scan anakanda.. weeee~~




Baby Stuff: Baby Gear


Kali ni nak sambung cerita kelengkapan baby gear untuk anakanda. bila beli baju baju ni baru perasaan bercampur saiz baju baby. jijah beli sampai 6-12months.. senang kang baby keluar terbesar ada backup..hehe tapi nanti bila dah basuh dan lipat baru asingkan saiz baju dan pack untuk bawa balik kampung! hehee

Baby Gear

Baju & seluar lengan pendek
untuk pakai siang



Baju lengan pendek & seluar panjang


Baju & seluar lengan panjang
untuk pakai malam


Romper


rompers atas ni beli kat FOS
                             

pack rompers ni beli kat City Mall Sabah.. beli sebab comel nak tengok anakanda pakai nanti. hehe


dalam pack ni ada 4 helai rompers dan 6 helai sapu tangan..
ambil warna yang unisex. jadi anak lelaki/ perempuan masih boleh pakai lagi :)
harga 1 set RM39.90

bodysuit


saja beli.. saiz 3-6months RM22 mesti comel anakanda mama pakai nanti. hehe

 Mittens & bootees & bonnet


combo set mittens,bootees dan bonnet beli 4 pasang RM17 setiap pek
ada yang sama dengan baju. hehehe :)
1 pek beli mitten dan booties saja RM6.90
1 pek 3pasang stokin RM11.90


suka jenis kain kait ni. comel..
RM19.90

Tuala


tuala satu beli yang ada hooded RM21.90, satu lagi 2helai RM19.90. terlebih cukup dah ni.. marah la mak nanti..huhuhu

Selimut, Barut


selimut dah beli 1 RM26.90, 
barut ada 3helai RM18.80. cukup la sebab mak kata nak buatkan barut..tapi gatal nak beli jugak.. heee

baju tu nampak sikit tapi nanti balik semenanjung kumpul dengan barang baby yang mak dah belikan. manja kan jijah ni.. hahaha :p

ehh walaupun nampak je sikit camni tapi harga keseluruhan beratus-ratus tau.. huhuhu  tapi seronokk!!
tak sabar nak lihat anakanda mama keluar... ngeee~~ :P



p/s:
lepas ni sesi mendobi dan packing balik semenanjung bulan 7 ni! yeahh lagi sebulan~~



Saturday, June 8, 2013

CPUV 2 TM Mencari Ramli 2 Metered


Terima kasih TM Mencari Ramli 2 sanggup bertapak iklannya dalam blog jijah sementara waktu.. 
Dan buat sementara itu juga TM Mencari Ramli 2 dah selamat meMETEREDkan dirinya.. 





Walau earning tak sampai RM50 lagi tapi Alhamdulilah rezeki :)
Kini tinggal Digi WWWOW 2013 yang masih berlegar-legar dalam blog ini..

Tq nuffnang ^___^
Tq korang yang tak putus putus singgah ke blog ini even jarang jijah update entry sekarang ni.. huuuuuu -_-"


Friday, June 7, 2013

Untuk Kaum Adam Yang Bergelar Suami


1. Hargai isterimu sebagaimana engkau menghargai ibumu, sebab isterimu juga seorang ibu dari anak-anakmu.

2. Jika marah boleh tidak berbicara dengan isterimu, tapi jangan bertengkar dengannya (membentaknya, mengatainya, memukulnya)

3. Jantung rumah adalah seorang Isteri. Jika hatinya tidak bahagia maka seisi rumah akan tampak seperti neraka (tidak ada gurau tawa, manja, perhatian). Maka sayangi isterimu agar dia bahagia & kau akan merasa seperti di syurga.

4. Besar atau kecil gajimu, seorang isteri tetap ingin perhatian. Dengan begitu maka isterimu akan selalu menyambutmu pulang dengan kasih sayang.

5. 2 org yg tinggal 1 bumbung (menikah) tidak perlu berdebat, bertingkah, siapa menang siapa kalah. Kerana keduanya bukan untuk bertanding melainkan teman hidup selamanya.

6. Di luar banyak wanita idaman melebihi isterimu. Namun mereka mencintaimu atas dasar apa yang kamu punya sekarang, bukan apa adanya dirimu. Saat kamu menemukan masa sulit, maka wanita tersebut akan meninggalkan mu dan punya lelaki idaman lain di belakangmu...ttp tidak isterimu.

7. Banyak isteri yang baik. Tapi di luar sana terlalu ramai lelaki yang ingin mempunyai isteri yang baik dan mereka tidak mendapatkannya. Mereka akan menawarkan perlindungan n PERHATIAN terhadap isterimu. Maka jangan biarkan isterimu meninggalkan rumah kerana kesedihan n kecewa, sebab dia akan sulit sekali untuk kembali..





^________^



Thursday, June 6, 2013

Salam Israk Mikraj 27 Rejab 1434H





Sepertimana sabda Rasulullah SAW: 
'Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat'. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama:

1.Sedekah/amal jariahnya,

2.Doa anak-anaknya yang soleh dan

3.Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain


Bukan sekadar perjalanan tapi pengajaran dan tanda kekuasaan-Nya...





Set Berpantang : Apa yang terbaik??


Alhamdulilah setakat ni barang-barang untuk anakanda hampir siap.. kalau ada yang pending pun tu sebab nak cari kat semenanjung..heee
eksited beli barang baby sampai barang mamanya je tak beli beli lagi. huhuhu

Dah balik semenanjung nanti baru boleh pikir nak beli online..cepat sampai barang di order.. hehehe :)
marah mak aku... ampun makk! anak sulung jijah..cucu mak jugak..hehehe

sekarang ni tengah fikir-fikir set berpantang yang mane yang sesuai..
actually banyak pilihan set berpantang ni dan semuanya okay kan..


Set Bersalin Herbanika Nona Roguy


Set Herbanika Bersalin Nona Roguy (NR)

Kandungan Set:

* PhytoNatal - dalam bentuk tablet untuk dimakan (90 biji)
* Akar Herbanika - dalam bentuk paket dan perlu dicampur air untuk diminum (10 paket)
* Minyak Herbanika - minyak sapuan pada perut, pinggang dan badan (100 ml)
* Herbanika barut - sapuan pada perut dan pinggang (krim - 60gm)
* Uncang Cuci Herbanika - untuk jagaan kebersihan dan kesegaran wanita (10 paket)
* Herbanika Lulur - untuk menyental kulit, kehalusan dan kebersihan kulit (100gm)

Nota: Set Bersalin ini adalah untuk kegunaan 1 bulan (kecuali Phytonatal cukup untuk 44 hari

Set Bersalin Shaklee 



Shaklee ni pilihan ibu mengandung masa kini.. kat facebook ramai yang berniaga.. laku macam pisang goreng.. hehe rasanya produk dalam shaklee ni terdiri dari vitamin semulajadi .. tapi lebih kepada vitamin.. rasanya macam bengkung,pilis tu takde pulak.. kena beli lain agaknya yer?

Produk-produk yang terkandung di dalam Set Bersalin Shaklee adalah: 

Vitalea Iron Formula 
B-Complex 
Vitamin C 
Zinc Complex 

Untuk satu set di atas harganya dalam RM100 (untuk 40-44 hari) 

Tanamera Postnatal Care Set 

Set tanamera sesuai untuk bersalin normal mahupun caesarean.. Ia 100% daripada bahan semula jadi..produknya adalah mesra alam berasaskan tumbuhan dan menekankan penggunaan herba tropika dan pati minyak. 

Produk ini dapat digunakan sekurang-kurangnya 14 hari bermula dari hari kelima selepas kelahiran normal.

Senarai produk-produk dalam Set Bersalin TANAMERA:

1.Minyak Kelapa Dara x 2
2.Sabun Scrub
3.Herba Pembersih Wanita
4.Herba Mandian
5.Minyak Urut Herba
6.Tapel
7.Bengkung
8.Pilis
9.Teh Herba
10.Lulur Badan Herba
11.Air Bunga Lavender


Harga Set Bersalin TANAMERA ialah RM360 Semenanjung / RM380 Sabah Sarawak, termasuk harga pos.


So u ollss.... apa set berpantang yang korang dah guna dan rasa itu terbaik??



Wednesday, June 5, 2013

Risiko Hemoglobin Rendah


Sejak-sejak tahu hb rendah ni...
makin takut pula jijah... takut beri kesan pada anak dalam kandungan ni... huhuhu

RISIKO HEMOGLOBIN RENDAH (bawah bacaan 10)

Kesan kepada ibu
· Mengalami kegagalan jantung
· Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan
· Mengalami keguguran
· Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
· Risiko alami penyakit berjangkit

Kesan kepada bayi dalam kandungan
· Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut
· Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan
· Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
· Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia
· Mati ketika dilahirkan atau stillbirth

KESAN HB LOW KETIKA HAMIL:-

KANDUNGAN KURANG DARI 5 BULAN

Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis (pembentukan organ-organ seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak dan anggota-anggota lain). 
Jika darah kurang daripada 11g, jika jantung tidak terbentuk dengan sempurna, bayi akan gugur. 
Jika jantung dapat dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat (tiada kaki dan tangan yang sempurna). 
Manakala jika bayi sempurna sifat tetapi darah terlampau cair akan melambatkan proses pembentukan otak bayi , iaitu mungkin bayi akan selamat dilahirkan tetapi kurang pandai.

~Ya Allah..mintak-mintak jauhkanlah anak jijah dari perkembangan tak sempurna ni.. Amin Amin...~


KANDUNGAN 5 BULAN KE 7 BULAN

Ketika bayi kita telah sempurna pembentukan sifat anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya boleh mati dalam kandungan ibu.


KANDUNGAN 7 BULAN KE ATAS

Sifat bayi telah sempurna dalam usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung kepada kepekatan darah Hb. Jika Hb terlalu cair atau rendah iaitu kurang daripada 9g, jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain sedikit dimana bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.


~Maka, jika seseorang wanita hamil itu mempunyai paras hb yang rendah, jangan ambil mudah ya~


PASTIKAN BERUSAHA UNTUK TINGKATKAN PARAS HB!!

Makanan yang boleh meningkatkan paras hb berdasarkan pesanan doktor, pengetahuan pembacaan dan nasihat/pengalaman dari rakan-rakan antaranya ialah

1) kurma (buah yang paling berkhasiat, banyak disebut dalam al-quran)
2) madu
3) hati ayam (tidak elok makan selalu sebab organ dalaman kan)
4) kerang
5) air horlick (bagus juga untuk memperbanyakkan susu badan)
6) sayur bayam
7) ikan bilis
8) daging


p/s:
mudah-mudahan Hb jijah naik lah pasni... takutnya perkembangan baby tak membesar dalam kandungan ni...minta di jauhkan.. Nauzubillah...



Tuesday, June 4, 2013

Perkembangan Bayi Minggu ke 27




27minggu= 4/6/13


Minggu ini adalah minggu berakhirnya trimester ke-dua dimana anda akan melangkah ke trimester ke-tiga pada minggu hadapan. Dengan itu kelahiran bayi adalah menjadi focus utama anda pada waktu ini.

Apa yang berlaku pada bayi anda?

Pada umur ini, fetus mampu membezakan antara terang dan gelap. Penyelidikan menunjukkan bayi di dalam rahim mampu berpaling ke arah lain jika ada satu cahaya yang terang menyuluh pada perut ibu. Bayi kini beratnya dalam 1kg dan panjangnya 15 inci atau 34cm dari kepala ke jari kaki. Matanya membuka dan menutup, dan dia tidur dan berjaga mengikut jarak masa yang teratur dan mungkin menghisap jari dan ibu jari. 

Apa yang menyebabkan pergerakan beritma yang anda rasakan sebenarnya ialah sedu-sedan bayi anda, dan ia kerap berlaku pada minggu ini dan sepanjang kehamilan. Bayi anda mengalaminya tetapi menyedut cecair amnion, bukan udara. Sesuatu episod tersedu itu hanya berlanjutan untuk sekejap masa sahaja. 

Oleh sebab uterus anda sekarang sudah naik dan berdekatan dengan sangkar rusuk anda, anda mungkin merasakan susah bernafas atau anda sudah merasakan kesesakan ini lebih awal lagi. Bermula sekarang dan sepanjang tiga bulan terakhir kehamilan, anda mungkin dilanda kejang betis, hemoroid, vena varikos dan gatal-gatal abdomen. 

Doa Ibu Mengandung

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.

Aminn.. 



Monday, June 3, 2013

Shopping Barang Baby


Yeyy!! Barang baby dah beli sikit-sikit kat sabah... ingatkan nak beli bila balik semenanjung nanti tapi memandangkan time tu bulan puasa nak-nak dah 8bulan usia kandungan rasanya memang tak larat tu nak berjalan-jalan.. huhuhu

mula-mula blur gak nak start beli dari mane.. rambang mata woo.. tapi bila berpandukan dengan checklist hari tu.. baru boleh beli ikut keperluan.. barang-barang kat sini jangan cakap la..mahal. lebih RM2 dari kat semenanjung...tapi nak buat camner untuk anak sendiri jugak kan.. anakanda kena hargai pengorbanan mama dan papa tau! hiksss~~ :p

meh tengok hasil rembatan jijah n suami beli untuk anakanda mama ni.. :)
::
::
::
::
v




jom kita tengok satu persatu...


changing mat jijah beli yang biasa warna biru saiz medium harga RM16.10

clothes hanger untuk sidai barang-barang comel baby macam sarung kaki tangan harga tak ingat. 

detergent Pureen A-B-D 1000ml kat sabah harganya RM18.90.. kat PD masa jijah balik kampung dulu RM17.90




baby wipes 2pek Anakku beli time warehouse kat 1Borneo 80pieces= RM9.50.. satu lagi beli jenama Fiffy siap ada re-fill pack berharga RM13.90



Baby Care & Grooming
cotton bud RM5.90, cooton ball RM4.90, nasal aspirator RM6.90, manicure set RM9.90, pin RM5.90 dan container bedak RM7.90
*bedak, travelling kit, minyak baby, minyak telon beli balik semenanjung nanti :)*



Feeding
nursing pad washable 1pasang RM10.40, nursing pad disposable Pureen 84keping RM44.60
*belum beli lagi maternity pad, nipple cream, nursing bra, botol dan puting susu*


Diapering
Sample Huggies untuk newborn ni dapat free time beli barang baby. dapat 2set dalamnya ada 4keping pampers.. Tapi pampers tak beli lagi.. balik semenanjung nanti baru beli tapi tak tahu jenama apa.. any idea mommies??
*napkin ada kat kampung. pakai lama punya. tinggal nak basuh jer..*


so far ni je barang-barang yang dapat jijah beli kat sabah. untuk baby gear macam baju, sarung kaki, tangan jijah update kemudian. 


next entry :)


bila kira-kira balik banyak kan duit keluar. kan dah cakap barang baby sekarang bukannya murah. ni beli dah berhabis jimat la ni. hehe 

apa pun mama sanggup demi anakanda.. hehehe :)  


p/s: 
beli terus letak dalam kotak nak bawak balik semenanjung bulan 7 ni..ngeee~~



Saturday, June 1, 2013

Tips Kehamilan Trimester Kedua




* Jangan mengambil barang dengan cara membongkok. 
* Hindari aktiviti yang berat, seperti mengangkat beban berat, menarik secara berlebihan, mendorong berat, memanjat, jogging dalam waktu lama.
* Jangan melakukan perubahan aktiviti secara mendadak, misal memutar tubuh dengan cepat atau meloncat-loncat, kerana akan membahayakan janin dan ibu hamil akan mengalami kram otot.
* Perbanyaklah istirehat kerana beberapa organ vital di dalam tubuh ibu hamil seperti jantung, hati, ginjal, dan paru-paru bekerja lebih keras
* Mulailah merawat payudara agar produksi ASI berlimpah. Selalu bersihkan puting susu dan pijit-pijitlah daerah sekitar payudara dengan baby oil atau krim khusus payudara agar pembengkakan atau peradangan saat menyusui bayi dapat dihindari.
* Gunakan Bra yang mampu menyokong payudara dengan nyaman, menyerap keringat, dan tidak menimbulkan rasa sakit.
* Biasakan mandi dengan air hangat agar otot-otot rileks dan ibu hamil dapat cepat tertidur atau beristirehat.
* Bila ibu hamil hendak beristirehat, duduk atau tidur, sebaiknya posisi kaki lebih tinggi dibanding tubuh agar peredaran darah dalam tubuh tidak hanya mengumpul di daerah kaki sehingga pembengkakan atau varises dapat terhindar.
* Gunakan sepatu bertumit datar.
* Hindari makanan yang digoreng atau pedas.
* Perhatikan posisi tidur ibu hamil. Sebaiknya posisi tidur ibu hamil tidur dengan posisi miring ke sebelah kiri dengan posisi pinggang dilapik dengan bantal.
* Perhatikan sikap tubuh. sikap tubuh calon ibu saat berdiri, berjalan, duduk, dan tidur yang baik adalah tidak condong ke belakang kerana dapat menyebabkan tulang punggung melengkung sehingga tulang belakang sakit
* Sebaiknya ibu hamil makan dalam kuantiti kecil namun kerap.
* jangan tidur setelah makan, kerana menyebabkan perut menjadi panas sehingga daya kerja perut menurun dalam menyerap makanan
* Sebaiknya ibu hamil jangan berdiri terlalu lama (> 1 jam) kerana dikhuwatirkan mengalami pembengkakan yang cukup signifikan di daerah kaki atau pengsan.
* Selalu berpikir positif selama menjalani masa-masa kehamilan dan hindari depresi atau stress.