Roseola Infantum

9:30:00 AM 22 Comments A+ a-



Alhamdulillah kesihatan hakimi semakin baik. ruam2 merah di tubuhnya pon dah kurang.. ada kata campak. tapi hati jijah kata bukan campak. naluri seorang ibu kan sentiasa betul :) sebab jijah teringat yang dulu pernah handle baby demam tinggi pastu bila demam turun timbul bintik-bintik merah. search2 jijah dapat penyakit hakimi ni Roseola Infantum. 



ROSEOLA INFANTUM??

Roseola infantum adalah penyakit demam tinggi sekitar 39-40' celsius yang biasanya menimpa pada anak usia 6 hingga 2 tahun. Majoriti kanak-kanak 1 tahun kebawah. Penyakit ini akibat virus herpes tipe 6 dan 7. Sang anak biasanya akan demam tinggi selama kurang lebih 3 hingga 7 hari dan setelah panasnya turun akan diikuti dengan timbulnya bintik-bintik merah pada seluruh tubuhnya. Dan bintik-bintik merah ini akan hilang dengan sendirinya selama lebih kurang dua hari.



Gejala:

1. Demam antara 39'c-40'c. lemah tak bertenaga
2. Ruam kemerahan muncul setelah demam turun. Ruam biasa muncul di seluruh badan atau bahagian tertentu macam sekitar wajah, leher dan dada. Ruam ni tak berubah menjadi nanah atau ada cairan dan tak gatal.

*Bukan campak sebab ruam roseola infant ni timbul bila demam anak turun tetapi campak muncul saat demam sedang tinggi. *

Cara atasi:

1. Turunkan demamnya. Beri ubat demam
2. Spongging/lap-lap dengan air hangat. bukan air sejuk.
3. Beri banyak cairan. kerapkan minum susu, minum air masak
4. Bawa ke hospital. 



p/s: jika anak demam jangan panik dulu. 
kalau bawa ke doktor mesti doktor kata campak, chicken pox, demam denggi la. tak pasal-pasal anak di bagi ubat. kan susah tu. kalau boleh biar kita rawat anak dulu hingga tiga hari tengok perkembangannya.. bila lebih tiga hari masih tak kurang baru bawa jumpa doktor :)


fuh legaa~~


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

22 insan comel komen

Write insan comel komen
6/04/2014 9:59 AM delete

Alhamdulillah hakimi makin sihat..kadang² penyakit susah nak define kan..

Reply
avatar
Ayu azmir
AUTHOR
6/04/2014 10:09 AM delete

Ooo... itu namanya... ade 2 ke 3 orang kwn sy yg anak die sampai msuk hospital sbb ni.... alhamdulillh. .. semua nya ok... harap hakimi jugak cepat sembuh...

Reply
avatar
Miza Idgihat
AUTHOR
6/04/2014 10:38 AM delete

Baby kimi kata "Mama jangan la tunjuk perut abang, abang malu la kawan-kawan mama tengok". Hihihi.

Alhamdulillah seronok dengar kimi makin sembuh. :DD Akak.. tapi macam orang taman miza, ayah dia lambat bawak g klinik sebab demam panas sekarang terencat. Macam mana tu kak ? Nak bawa jumpa doktor atau rawat dulu ? Risau pula jadinya.

Reply
avatar
eray ayang
AUTHOR
6/04/2014 11:11 AM delete

setuju sangat, guts feeling seorang ibu tu memang yang the best!

Reply
avatar
Adam Faiz
AUTHOR
6/04/2014 11:27 AM delete

Kesiannya .Semoga cepat sembuh ya!:)

Reply
avatar
Maria Firdz
AUTHOR
6/04/2014 11:32 AM delete

moga cepat sembuh...

Reply
avatar
ros_reeza
AUTHOR
6/04/2014 11:49 AM delete

oh yeke Jijah.. thanx for the info..

Reply
avatar
Cik Itah@RRP
AUTHOR
6/04/2014 2:31 PM delete

salam. bebudak memang selalu akan kena ni..

Reply
avatar
Mummydearie
AUTHOR
6/04/2014 3:22 PM delete

Salam singgah,

Anak akak pun pernah kena masa umurnya setahun lebih. Risau jugalah, ingatkan campak. Rupa-rupanya bukan. Moga anak cepat sembuhnya ya!

Reply
avatar
husna zahidi
AUTHOR
6/04/2014 3:33 PM delete

eh tak boleh lap dgn air sejuk ye..lain nih.. :)

cepat sembuh kimi..mujur mummy taw..

Reply
avatar
natasha
AUTHOR
6/04/2014 4:03 PM delete

ingt kan nama bunga td roseola infantum ni..rupanya nama penyakit..hehe..moga hakimi sentiasa sihat n ceria,xbuat mama jijah sedih2 lg..;)

Reply
avatar
Shizan Syafik
AUTHOR
6/05/2014 11:59 AM delete

Ayra hritu kna dmm ni rupnya.. Baru tau

Reply
avatar
6/05/2014 12:33 PM delete

Akk pon selalu tak terus bawa ank klinik... rawat sendiri dulu kalau x makin baik baru gi klinik

Reply
avatar
mrs eyza
AUTHOR
6/05/2014 2:13 PM delete

Owh ada ehh penyakit nama cmtue...ni baru 1st time eyza tau...tq jijah share maklumat...sangat2 berguna utk kami semua.

Reply
avatar
eima
AUTHOR
6/06/2014 4:30 PM delete

seb baik mama die nurse .. terer ..hihi
mmg slalu budak kena penyakit ni ..klu bw pi klinik pun mesti bgtau yg kena demam virus ...

Reply
avatar
eamy milea
AUTHOR
6/11/2014 10:46 PM delete

Jijah : baby sy baru je sembuh dari kena ruam macam hakimi jugak. Alhamdulillah cepat baik . Sy sapu bedk kanji pureen botol biru tqoise tu..n jangan bagi badan dia berpeluh.. :)

Reply
avatar
eamy milea
AUTHOR
6/11/2014 10:47 PM delete

Belum sempat buat entry lagi pasal dia demam tu..huhu..ibu bz...

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
6/14/2014 12:09 PM delete

Mama hakimi nurse baby..xbyk pasti ad pgalaman.klu ayut pon mau menangis xtau nak bt ap

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
6/15/2014 10:08 AM delete

info yg bagus.
tak pernah pulak tahu.
perkongsian yg bagus utk bersama..

Reply
avatar
Shida Radzuan
AUTHOR
6/15/2014 11:49 AM delete

Bagus info ni jiejah tq sharing syg :)

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
7/01/2014 10:49 AM delete

akak pun baru tahu..thanks jijah for sharing

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!