Roseola Infantum

by - 9:30:00 AM



Alhamdulillah kesihatan hakimi semakin baik. ruam2 merah di tubuhnya pon dah kurang.. ada kata campak. tapi hati jijah kata bukan campak. naluri seorang ibu kan sentiasa betul :) sebab jijah teringat yang dulu pernah handle baby demam tinggi pastu bila demam turun timbul bintik-bintik merah. search2 jijah dapat penyakit hakimi ni Roseola Infantum. 



ROSEOLA INFANTUM??

Roseola infantum adalah penyakit demam tinggi sekitar 39-40' celsius yang biasanya menimpa pada anak usia 6 hingga 2 tahun. Majoriti kanak-kanak 1 tahun kebawah. Penyakit ini akibat virus herpes tipe 6 dan 7. Sang anak biasanya akan demam tinggi selama kurang lebih 3 hingga 7 hari dan setelah panasnya turun akan diikuti dengan timbulnya bintik-bintik merah pada seluruh tubuhnya. Dan bintik-bintik merah ini akan hilang dengan sendirinya selama lebih kurang dua hari.



Gejala:

1. Demam antara 39'c-40'c. lemah tak bertenaga
2. Ruam kemerahan muncul setelah demam turun. Ruam biasa muncul di seluruh badan atau bahagian tertentu macam sekitar wajah, leher dan dada. Ruam ni tak berubah menjadi nanah atau ada cairan dan tak gatal.

*Bukan campak sebab ruam roseola infant ni timbul bila demam anak turun tetapi campak muncul saat demam sedang tinggi. *

Cara atasi:

1. Turunkan demamnya. Beri ubat demam
2. Spongging/lap-lap dengan air hangat. bukan air sejuk.
3. Beri banyak cairan. kerapkan minum susu, minum air masak
4. Bawa ke hospital. 



p/s: jika anak demam jangan panik dulu. 
kalau bawa ke doktor mesti doktor kata campak, chicken pox, demam denggi la. tak pasal-pasal anak di bagi ubat. kan susah tu. kalau boleh biar kita rawat anak dulu hingga tiga hari tengok perkembangannya.. bila lebih tiga hari masih tak kurang baru bawa jumpa doktor :)


fuh legaa~~


You May Also Like

22 insan comel komen

  1. Alhamdulillah hakimi makin sihat..kadang² penyakit susah nak define kan..

    ReplyDelete
  2. Ooo... itu namanya... ade 2 ke 3 orang kwn sy yg anak die sampai msuk hospital sbb ni.... alhamdulillh. .. semua nya ok... harap hakimi jugak cepat sembuh...

    ReplyDelete
  3. Baby kimi kata "Mama jangan la tunjuk perut abang, abang malu la kawan-kawan mama tengok". Hihihi.

    Alhamdulillah seronok dengar kimi makin sembuh. :DD Akak.. tapi macam orang taman miza, ayah dia lambat bawak g klinik sebab demam panas sekarang terencat. Macam mana tu kak ? Nak bawa jumpa doktor atau rawat dulu ? Risau pula jadinya.

    ReplyDelete
  4. setuju sangat, guts feeling seorang ibu tu memang yang the best!

    ReplyDelete
  5. Kesiannya .Semoga cepat sembuh ya!:)

    ReplyDelete
  6. oh yeke Jijah.. thanx for the info..

    ReplyDelete
  7. salam. bebudak memang selalu akan kena ni..

    ReplyDelete
  8. Salam singgah,

    Anak akak pun pernah kena masa umurnya setahun lebih. Risau jugalah, ingatkan campak. Rupa-rupanya bukan. Moga anak cepat sembuhnya ya!

    ReplyDelete
  9. eh tak boleh lap dgn air sejuk ye..lain nih.. :)

    cepat sembuh kimi..mujur mummy taw..

    ReplyDelete
  10. ingt kan nama bunga td roseola infantum ni..rupanya nama penyakit..hehe..moga hakimi sentiasa sihat n ceria,xbuat mama jijah sedih2 lg..;)

    ReplyDelete
  11. Ayra hritu kna dmm ni rupnya.. Baru tau

    ReplyDelete
  12. Akk pon selalu tak terus bawa ank klinik... rawat sendiri dulu kalau x makin baik baru gi klinik

    ReplyDelete
  13. Owh ada ehh penyakit nama cmtue...ni baru 1st time eyza tau...tq jijah share maklumat...sangat2 berguna utk kami semua.

    ReplyDelete
  14. seb baik mama die nurse .. terer ..hihi
    mmg slalu budak kena penyakit ni ..klu bw pi klinik pun mesti bgtau yg kena demam virus ...

    ReplyDelete
  15. Jijah : baby sy baru je sembuh dari kena ruam macam hakimi jugak. Alhamdulillah cepat baik . Sy sapu bedk kanji pureen botol biru tqoise tu..n jangan bagi badan dia berpeluh.. :)

    ReplyDelete
  16. Belum sempat buat entry lagi pasal dia demam tu..huhu..ibu bz...

    ReplyDelete
  17. Mama hakimi nurse baby..xbyk pasti ad pgalaman.klu ayut pon mau menangis xtau nak bt ap

    ReplyDelete
  18. info yg bagus.
    tak pernah pulak tahu.
    perkongsian yg bagus utk bersama..

    ReplyDelete
  19. Bagus info ni jiejah tq sharing syg :)

    ReplyDelete
  20. akak pun baru tahu..thanks jijah for sharing

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!