Monday, June 30, 2014

Tips Berpuasa: Cara Minum Air Masak Di Bulan Ramadhan


Meminum air masak/kosong adalah sangat-sangat baik untuk kesihatan sebab ia membantu kita melancarkan sistem perkumuhan & membuang toksin di dalam badan. Apabila toksin sudah dibuang, barulah badan kita boleh menyerap segala nutrien dari makanan & supplemen yang kita ambil setiap hari!

Tapi bila bulan Ramadhan ni agak sukar rasanya untuk minum air kosong banyak-banyak kan.. Ye lah, sebab waktu siang yang panjang tu kita berpuasa kan..

Jom kita share beberapa tips mudah utk habiskan 2/3/4 liter air masak semasa berpuasa di bulan Ramadhan. lebih-lebih lagi untuk ibu menyusu badan..


1. Semasa berbuka, mulakan dengan minum segelas air kosong suam.
2. Elakkan minum air berperisa dan berais lebih dari 1 gelas. Lebih banyak air berperisa dan berais anda minum, semakin kuranglah anda meminum air kosong
3. Semasa solat tarawih, bawalah sebotol air kosong : 500 ml atau 1 liter dan teguklah antara salam / dua rakaat.
4. Semasa tidur, amalkan membawa botol air kosong dan diletakkan di meja sisi katil anda...teguklah apabila terjaga malam.
5. Semasa bangun sahur...jika anda berazam untuk beramal di sepertiga malam, amalkan seperti anda bertarawih. Letakkan botol air di sisi anda.
6. Minumlah air kosong dengan tertib. Iaitu dengan cara, teguklah air sebanyak 3 teguk dan berhenti seketika. Bernafaslah dengan teratur 3 kali dan ulanglah semula..


Mari kita amalkan.. dapatlah kita minum air masak banyak di bulan ramadhan.. lebih cergas melalukan aktiviti harian..


18 comments:

  1. memang kena banyak minum air masak bulan puasa ni tambahan pulak musim panas kan.

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing, good info..salam Ramadhan :)

    ReplyDelete
  3. terima kasih kongsi..acik memang susah nak minum air kosong banyak2 masa puasa..masa terawikh memang tak boleh..nanti nak buang air..acik tak rajin nak ke toilet masa antara solat terawikh tu...balik baru minum..

    ReplyDelete
  4. jarang jumpa tips macam ni, such a new info, thanks for sharing! =)

    ReplyDelete
  5. kena gigih hbskan..

    selalu buat siang je..huhu

    ReplyDelete
  6. nice sharing!sy jnis yg ssh nak minum air ksong ni=(

    ReplyDelete
  7. ok set..boleh mula malam nie..:)

    ReplyDelete
  8. tq jijah untuk perkongsian..

    ReplyDelete
  9. Tapi saya tak suka air kosong :(

    ReplyDelete
  10. husna perasan, 2 hari berpuasa nih kurang sgt husna minum air kosong sebab slalunya banyak habiskan waktu siang..so skarang nih nak kena ubah jadual plak..hehehee..

    ReplyDelete
  11. bagus utk ayu yg skrg asik dehidrasi ni..

    ReplyDelete
  12. thanks share jijah.. akak sejak puasa ni kurang sgt minum air.. huhu..

    ReplyDelete
  13. thanx untuk ingatan ni Jijah.. dalam bulan puasa ni, memang terhad sikit nak minum air masak. banyak air masni je.. tapi, Ros tak jadikan amalan minum air manis sangat..

    ReplyDelete
  14. thanks jijah share info nih...memg akak jnis minum air suam bike puasa tuh kena pndai cri mase minum air suam

    ReplyDelete
  15. betul tu jijah.
    alhamdulillah setakat ni mmg konsisten..
    botol air mmg slalu bwa bsama masa tido.. hihi. asal jaga je kering tekak..

    ReplyDelete
  16. Skrng ni kna minum air kosong bnyk.. Nk2 cuaca pnas.. Waktu buka dan mlm la klau nk pulun minum pun..

    ReplyDelete
  17. Skrng ni kna minum air kosong bnyk.. Nk2 cuaca pnas.. Waktu buka dan mlm la klau nk pulun minum pun..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!