Tuesday, October 28, 2014

Bila Boleh Start Gosok Gigi Anak??


Hakimi lambat tumbuh gigi. dia tumbuh gigi masa umur 9 bulan 25 hari. baru nampak putih-putih keluar..


Tapi berkembang dengan pesat bila usia 11bulan dah ada 5 batang gigi.. 3 gigi atas+2 gigi bawah :)


sekarang 1 tahun 1bulan 18hari baru ada 7 batang gigi. 4 batang gigi atas+ 3 batang gigi bawah. Alhamdulillah hakimi bukan jenis menggigit. 



Makan pun hakimi tak pandai mengunyah sangat. gigit2 terus telan.. ayoyoo~~  
eh korang! bila patut start gosok gigi anak ye... n ubat gigi & berus gigi apa permulaan untuk gosok gigi anak ni?? jom share!
hakimi sekarang mama tonyoh2 gigi dia dengan kain basah je.. 







14 comments:

  1. penah terbaca, umur sethn lbh ni just cuci dgn kain bsh dulu tp make sure bersih laa...

    ReplyDelete
  2. comel dia dah ada gigi..yang fiza tahu gune finger toothbrush untuk baby..

    ReplyDelete
  3. jijah, masalah juga, anak twin akak tak gosok gigi pun, hahaha.. tapi kat Taska akak ade bekalkan berus gigi... tatau la gosok gigi ke tak tu, heee ticer bgtau, gosok... tp camner ek nak bg dowang suke gosok gigi?

    ReplyDelete
  4. saya kenkadang lupa nak gosok gg anak.hehe. still guna berus gg yg sarung kat jari tu. kalo berus gg utk 2tahun tu dia tak nak, terpaksa berkungfu. Sy takot gg dia buruk lak kalo x gosok.hehe

    ReplyDelete
  5. @Azhafizah Md Nor oh yer ke.. nak try cari la ni fiza

    ReplyDelete
  6. @eMMe entah kak.. jijah pon xde pengalaman ni.. baru nak buat utk hakimi

    ReplyDelete
  7. @Emma Nyiu ok la emma dah start gosok gg utk anak.. jijah guna kain basah tonyoh pon dia mngamuk

    ReplyDelete
  8. Anakku ada set 3 toothbrush.. Dr 6 bln dh leh guna..

    ReplyDelete
  9. Akak ajar anak anak gosok gigi bile umur diorg setahun 10 bulan...

    ReplyDelete
  10. a’aaa kan.. umur berapa erk sesuai..
    thanks jijah berkongsi

    ReplyDelete
  11. Kna bg dia main berus gigi dlu la kn.. Nti senang dia nk berus ggi btul2..

    ReplyDelete
  12. Setahun dah boleh gosok gigi.. Tp. Kat Muadzam ni tak ad jual utk yg berus gigi baby.. Jd, gosok dgn kita jela kita.. Hukhuk

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!