Wednesday, October 1, 2014

Hakimi Muntah Susu dan Cirit


Dua tiga hari ni hakimi muntah susu. 
semalam pengasuh mesej kata hakimi 3x muntah susu. nak sampai rumah sekali then malam tu dengan mama pun muntah lagi..

Ni baru pagi tadi lepas minum susu dia muntah. Kira masuk hari ni dah 8x!! Makan memang dia sangat-sangat kurang makan. Susu je lebih sebelum ni. Sekarang hakimi memang nak minum susu. Tapi tu la.. lepas habis minum je muntah terus. 

Mama is susah hati bila hakimi balik-balik muntah ni.. walaupun begitu dia muntah tapi dia masih aktif. Tak la terbaring je lemah.. buntu dah mama ni hakimi...  
apa pendapat korang? adakah nak kena tukar susu ke.. skarang hakimi minum Lactogen 2. umur dia 1tahun 21 hari. ke hakimi nak ringankan badan lagi ke.. tapi takut perut dia masuk angin sebab tak minum dan makan.. emmm -_-"

Doakan hakimi cepat sihat yer aunty2 semua...



*update hakimi baru cirit birit.. cair meleleh2.. huuu*
korang.. gripe water boleh bagi tak utk baya hakimi ni




16 comments:

  1. musim dik penyakit ni menyerang budak2..di lumut ramai dah yang kena..byk bg minum air masak

    ReplyDelete
  2. salam,

    setahu saya bila anak2 terkena cirit birit macam tu, doktor tak galak kita bagi susu. sebab susu buatkan keadaan dia lebih teruk....

    cuba bagi epal hijau yg di-blend sikit. kak ipar saya cakap dia dah try kat anak2.... al-hamdulillah makin kurang cirit n muntah.

    ReplyDelete
  3. Salam jijah. Kesihannya hakimi. Myb btol nk susut badan tu. Klu kerap sgr muntah better g klinik kot. Hmmm pape pon smga cepat sihat ye hakimi. Kgn lupe bg minum air masak bnyk jijah.bw smbil menabung

    ReplyDelete
  4. alamak..tak tahu la jijah..harap ada yang boleh membantu dan keadaan kimi kembali pulih macam biasa

    ReplyDelete
  5. jijah dulu haikal pun mcm tue..kalau dia muntah2 or cirit kak tukar jap susuunya pada susu yang berasaskan soya...

    ReplyDelete
  6. kesian hakimi..kalau ikut pengalaman saya..biasanya bila baby nk ringankan badan, baby akan berak banyak kali dan najis tersebut bukan cirit.najis jenis biasa.
    saya rasa better jijah bawa hakimi pergi klinik.
    tentang grip water..rasanya grip water diberi bg baby yg kembung perut atau time baby nk tumbuh gigi..utk cirit birit x pernah pulak diberitau..tp seelokya jgn bg...

    ReplyDelete
  7. jijah,bg kimi grip water,perut masuk angin tu.then jgn bg minum susu dulu.atau pun cairkan susu tu.

    ReplyDelete
  8. Kesiannye hakimi... semoga cepat sembuh hakimi..
    jijah cube bg kimi susu sikit2 tp kerap...
    kalau cerit birit dan muntah2 sgt teruk elok jumpe doc.. takut air dlm badan kurang nanti..

    ReplyDelete
  9. Cuba jijah kurang kan sekali pengambilan susu tapi tambahkan kekerapan. Sebab Ammar hari tu macam tu jugak.

    ReplyDelete
  10. moga Kimi cepat sembuh yer. hari ni macam mana ?

    ReplyDelete
  11. haaa.ni kali kedua ciksu dgr pasai gripe water.
    anak ciksu skrg jrg mmbuang.kadang 6 hri, 7 hri bru mmbuang.tnya nurse kata normal kalu bby nyusu ibu.

    skali mak mertua kata, kesian bby cuba bgi minum gripe water.
    ciksu x yakin.skali tnya mak yong.katanya usia baby ciksu x sesuai.melainkan utk bby yg dh blh duduk.

    teringim nk tgk contoh.gripe water tu..

    ReplyDelete
  12. @QasehnyaRania masih ada muntah sikit2 juga ros bila dia pas meyusu.. xtahu la kenapa

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!