Sunday, May 20, 2012

Buang Air Besar Duduk Atau Mencangkung?


Tajuk tak menahan betul... Sebelum cerita pasal mangkuk tandas, nak cerita pasal cara betul buang air besar. Korang selesa buang air besar cara duduk atau mencangkung??

Baiklah sebenarnya lebih baik duduk mencangkung daripada duduk masa buang air besar. 

Kalau duduk, najis tak keluar habis. Kalau najis tak habis keluar, apa akan jadi?  buasir lah!! 

Ikut sunnah, masa mencangkung tu, mengiring sedikit ke kiri atau tekan bawah perut sebelah kiri kalau rasa-rasa najis tu degil nak keluar. Mengiring ke kiri memudahkan najis tu keluar dengan lancar tanpa tersekat-sekat.

Kalau buang air kecil pulak, lepas habis kencing tu, bagi yang lelaki tu, silalah berdehem-dehem 3 kali dan yang perempuan, mengurut bahagian bawah perut (bawah pada pusat). lelaki kencing berdiri makruh ye. (betulkan jika jijah tersilap :) )

Ini kerana untuk memastikan tiada sakibaki air kencing yang tertinggal. Nanti bila dah ambil wuduk, ada pulak terkeluar sikit air kencing. Yang perempuan tu, janganlah kencing berdiri. Tak elok lagi tak sopan ok.


apa pun berak cangkung lagi PUAS! tak gitu.. muahaha :P


50 comments:

  1. Haha. Betul2.. Berak cangkung lagi bagus. :D

    ReplyDelete
  2. hahhaaa

    tajuk tak bole blah...

    tp good info ler..tq jijah ;)

    pasni nak mencankung ajerlah..kehkehkeh

    ReplyDelete
  3. Sekarang ni rata rata banyak tandas jenis duduk ni..jarang jumpa yang mencangkung kan.

    ReplyDelete
  4. lagi selesa cangkung haha

    ReplyDelete
  5. alamak..tgh makan nasik time baca entry nie...terus tersedak..hehe..

    sudi-sudilah jengah sini http://wadahberbicara.blogspot.com/2012/05/fried-homemade-marble-ice-cream.html

    ReplyDelete
  6. @BitsBest hahaha tapi kalau ada penyakit better berak duduk la yer..ngeee

    ReplyDelete
  7. @Azhafizah[フィザ] betol2.. toilet kat shooping complex pon susah nak cari yg cangkung.. tapi kalau ada mmg serbu yg tu dulu..hehe

    ReplyDelete
  8. @sis92 dapat kepuasan maksima.. hahaha

    ReplyDelete
  9. @Nur Honney Robbi takpe.. takde citer pasal taik pon.. hahaha

    ReplyDelete
  10. haha..lawak pulak...nice info btw. :)

    ReplyDelete
  11. cara mencangkung digalakkan sbb bole elak kna buasir...

    ReplyDelete
  12. hahhaha . tips untuk membuang , thumbs up for you :P

    ReplyDelete
  13. @Asyiqin Haulisah hehe akak pon baru tahu ni.. tu yg berkongsi :)

    ReplyDelete
  14. @caliph shuriken kan kan... kalau duduk berak tak puas.. bila tak keluar ha jadi buasir..

    ReplyDelete
  15. hehehe...thanks for the info, but still kelakar pulak..ekeke

    ReplyDelete
  16. bru saya tau...emm,mujur dekat rumah ada dua2 jenis tandas nie..hehehehe...

    ReplyDelete
  17. yang nie aida stuju.. haha.. berak cangkung memang sangat puas.. puas hati dan puas segalanya.. hahaha

    ReplyDelete
  18. @imantizz_truper wah untunglah....guna mane2 pon boleh :)

    ReplyDelete
  19. info berguna... sebab tu bila sopping complex akak pilih toilet yg tandas cangkung, rasa x puas kalau duduk ni..

    ReplyDelete
  20. klu duduk x menyembo...hehe

    ReplyDelete
  21. @aimaniman ha tahu xpe kak.. rasa macam xkeluar habis je... hehehe

    ReplyDelete
  22. @Jasman hahaha kalau cirit birit memang menyembur la... kuikuikui

    ReplyDelete
  23. hahhaaa....malu lak nk mgaku smmgnya cangkung lg besttt hahaaa.. >.<

    ReplyDelete
  24. @shida'R tak payah nak malu semua org suka berak cangkung! muahaha :P

    ReplyDelete
  25. baru ku tahu..
    info terbaik kak jijah !

    ReplyDelete
  26. Betul2... buang air besar mncangkung lg puas. ThNkz jijah for info ;-)

    ReplyDelete
  27. haha.. x ramai yg share info tentang ni tetepi hakikatnya sgt berguna.. ya.. u'uh cangkung lg puas.. lalala~~

    ReplyDelete
  28. mencangkung lagi best..klu gi tnds awam,saha2 eca cari tnds yg mencangkung..lebih selesa na cebok gitu...rumah dkt kmpg ada dua tandas,pilih mana suka.hahaha :P

    ReplyDelete
  29. tandas rumah aku tandas duduk cam ne nk cangkung ..hehehehe

    ReplyDelete
  30. hahahah..tajuk x boleh blah.kekeke..xpew2..memang..2nd choice is the best! tapi sedihla kat mana2 sknag sume pakat letk yg no 1..sebab?xtahu la nape..contoh kalo g KLCC..adoiii..sanggup x g toilet okay..

    ReplyDelete
  31. @LiNda lebih kepuasan maksima... haha

    ReplyDelete
  32. @Mr. Doctor hahaha layann sensorang dalam jamban.. gagaga

    ReplyDelete
  33. @eimaakak cangkung la atas bowl tu.. muahaha :P

    ReplyDelete
  34. @::Aja:: toilet duduk kat shopping complex lebih mudah nak bersihkan kot.. hahhaa

    ReplyDelete
  35. tapi kalau cangkung atas toilet duduk tu bahaya pulak. hahaha

    ReplyDelete
  36. @cIk cUmIe hahaha memang bahaya.. siapa suruh buat..kuikuikui

    ReplyDelete
  37. betoi2.. mencangkung lg puas.. hehheh...

    ReplyDelete
  38. ouh..jijah...buasir jangan sebut ah. sha baru baik dari buasir.
    lepas bersalin 4 bulan kena buasir pulak.
    doktor kata kerap perempuan lepas bersalin kena buasir.sebab apa..sha tak begitu jelas. doktor terangkan dalam bahasa inggeris + doktor India pure. aisey...yang sha tau die cuma cakap kat sha
    "dont worry mere bethe"

    ReplyDelete
  39. @Miss Tasantek haha comey nya doktor india pure tu cakap. wakaka :p sebab buasir kan masa bersalin kita banyak meneran.. so dgn otot2 dlm bontot tu keluar sekali..ekeke :p

    ReplyDelete
  40. MJ 2 2 boleh, fleksibel..hehee ;)

    Tp kalau cangkung kena pulak baru lepas sembelit, mau krem kaki :)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!