Tuesday, May 15, 2012

Kapal dan Muzium Samudera


Sabtu lalu bila suami balik kami sempat round the world di Melaka Bandaraya Bersejarah.. lama juga tak jejakkan kaki di Melaka ni..ngeee~~

apa yang penting bila pergi Melaka haruslah melawat tempat tempat bersejarah. kita kan tinggal di negara di jajah..hehe



Menara Taming Sari boleh lihat pemandangan satu Melaka

bila pergi Melaka pasti akan singgah di Kapal ni kan. salah satu tempat menarik di Melaka untuk di kunjungi. 



jom kita tengok apa yang ada di dalam kapal tu... :)


Ni bilik Kapten Kapal


rempah ratus,bijiran masa Zaman Kesultanan Melayu Melaka dulu.


Model Kapal Portugis dan kotak besi Zaman Belanda



ni memang model kapal ni.. muahaha :p



Peta Dunia Tahun 1597-1612

kemudian jom kita pergi ke Muzium Samudera 

banyak artifak menarik dalam Muzium ni. tak larat nak citer satu persatu.. aci tak..hehehe


 ni pula telor dinasour. zaman dulu kan ada dinosour.. sekarang semua dah pupus...

Kapal Samudera Melaka



ku tinggalkan kenangan di Melaka supaya suatu masa nanti daku boleh belek kenangan di Melaka dalam blog ni. InsyaAllah :)


apa kata korang cuti-cuti pergi la melawat Melaka. banyak tempat bersejarah untuk di lawati.. :)

tengok suami.. jiwa jadi sedih... menci perasaan ni...:(


21 comments:

  1. lama dah x p melaka..cam besh aje..

    ReplyDelete
  2. sy dulu bljar kat melaka tak sempat g tempat2 tuh.. rsa rugi jer bila pikir balik... nak pg balik ntah bila la....

    ReplyDelete
  3. xde letak watermark eh dlm gmbr?..nak p melaka juga satu hari nnti,insyaallah...

    akak,eca da update entry pasal tukar URL.jempu tgk ye

    ReplyDelete
  4. Dah lama tak jijak Melaka, rasanya dah berbelas tahun kot ;)

    ReplyDelete
  5. saya tak pernah sampai sini lg. pity me.

    ReplyDelete
  6. MENARA TAMING SARI TU..MASA AKAK G NGN HUBBY..AKAK NAIK SORANG JEK..SBBNYE HUBBY AKAK GAYAT..OLEH SBB XNK BAZIRKAN PELUANG..AKAK RELA BERATUR SORANG2 NAIK ATS..DIE DIPAKSA AMBIK GAMBAR AKAK..HAHA

    ReplyDelete
  7. dah masuk ke kapal nie.sesiapa yang datang melaka memang kena terjah sini

    ReplyDelete
  8. mari melawat melaka!!! :)
    nak merayap jgk..mmm..bile bkesempatan ni..jom jijah kite g sesame..mau?? :p

    ReplyDelete
  9. wow bestnye g melaka..hmmmm best la cik jijah le g sabah nnt hehe=p

    ReplyDelete
  10. kak jijah... besnya dating2 dengan suami.. mas dah lama tak p melaka.. :)

    ReplyDelete
  11. @ayutboleh bah kalau kau...hehe

    ReplyDelete
  12. @::Misz sunsWeetz:: hehe best.. jijah tak sabar nak g sabah sebenarnya ni..hehe

    ReplyDelete
  13. skali skala suami balik g bcuti best juga kan.:)

    ReplyDelete
  14. @shida'R yup shida.. tu yg kena paksa g jalan2 tu..haha

    ReplyDelete
  15. LAIN KALI DATANGLAH MUZIUM LAGI.. KALAU DAH KENAL DARI AWAL DULU, BOLEH KASI MASUK FREE.. :)

    ReplyDelete
  16. @fairus wah boleh ke... mesti la mahu free.. hari2 nak g muzium...hehee

    ReplyDelete
  17. boleh meh??hahaha...one day when the time is coming.we will :)

    ReplyDelete
  18. @ayutorait dear! InsyaAllah :)

    ReplyDelete
  19. agak lama tak kemelaka..sejak dok area selangor ni..jrg pulak ke sana.best kan jalan jalan melaka ^__^

    ReplyDelete
  20. @Azhafizah[フィザ] best fiza.. sebab banyak tempat menarik untuk melancong..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!