Monday, May 21, 2012

Tolong!! Macam Mana Nak Pos Motor Ke Sabah?




Hanya motor dia je jadi peneman jijah sekarang setelah suami posting Sabah. sob sob :(
ok lupakan kisah sedih..hohohoho ni jijah nak tanya korang si cantik dan si kacak.
mungkin ada yang berpengalaman ke..
macam maner eh nak pos motor ke Sabah?
siapa tahu prosesnya dan bagaimana?

lebih selamat guna kaedah ape? wang ringgit jijah tak kesah janji nak guna kaedah apa untuk pos motor.
pleasee help meeeeeee....

28 comments:

  1. takleh guna pos. kene g port untuk tujuan pos motor ni.

    ReplyDelete
  2. tang yang ni...not sure.guna pos malaysia boleh je kot.sebab dalam malaysia kompem boleh lagi-lagi semenanjung..takkan sabah tak boleh kan?cume memang lagi mahal je la :)

    ReplyDelete
  3. alamakkk xleh nk tlg sbb akak pun xtau psl ni... huhu

    ReplyDelete
  4. dulu masa study pernah post moto guna KTM tapi sabah takde KTM pulak kan..kena gune mas kargo lah kot jijah..try cari info dan contact tanya.hope ade yang tahu komen dan komen kat sini nanti.

    ReplyDelete
  5. Tang procedure tu YM tak tahu sgt, tapi my uncle dulu penah pos kete dia from sabah to semenanjung.Try tanya courier service, like citylink ke, apa2 la, call diorang. Seingat YM dulu, diorang akan letak satu chemical taw kat vehicle, yelah, kan merentas laut china selatan, sure udara laut tak sihat utk besi-besi nih..:D

    ReplyDelete
  6. tak dpt nak nolong,x de pengalaman..rasanya naik kargo kot.

    ReplyDelete
  7. pos gna kargo melalui pos malaysia..rasanya ada ce jijah try kol pos malaysia tgk cm na

    ReplyDelete
  8. alamak xde pngalaman lh jijah...kalo anto kt semenanjung tu ada gak pngalaman hantar guna khidmat ktm murah & selamat...tp motor cantik tu.. kena cr courier service yg betul2 bagus lgpun nak hantar jauh ke sabah

    ReplyDelete
  9. ala jijah, sorry linda pun tak pasti cam mane. Try tnye pejabat pos cmne procedure dia,,

    ReplyDelete
  10. alamak kak jijah.. mas rasa kena tanya pejabat pos.. hehehhee nanti mas tanya kawan..

    ReplyDelete
  11. sory kita tak tau sobsobs

    ReplyDelete
  12. @ayutjijah dah try tanya pos malaysia dalam semenanjung ke boleh. tapi sabah sarawak dorang tak buat dah..

    ReplyDelete
  13. @Azhafizah[フィザ] jijah rasa pon guna mas kargo..kena p tanya kargo ler pulak..

    ReplyDelete
  14. @YaYaNsMuM a.k.a YM jijah nak p try tanya citylink.. tq sis..

    ReplyDelete
  15. @OdahOne OdahOneBizz tu la pasal sis.. syg woo motor cantik hantar jejauh..huhuhu

    ReplyDelete
  16. try taye citylink ke..kangaroo ke..dhl ke(yg ni kompem mahal),nation wide,ups..ha..byk dh tu..pilih2 :)

    ReplyDelete
  17. @ayutsekarang ni jijah nak try tanya city link..

    ReplyDelete
  18. kwn da ckp kak,mmg kena maskargo.

    ReplyDelete
  19. @ecadwinkyasha kan... rata2 guna maskargo.. t lah akak try tanya..

    ReplyDelete
  20. pi je airport..cakap je mahu hantar motor ke sabah...rm700 je...ekekekekek

    ReplyDelete
  21. @tabek puang oh yeker... ok2..kira pakai maskargo la kan..

    ReplyDelete
  22. yup mas kargo
    tp cube jijah tya opis
    bahagian kewangan mgkn
    sbb diorg selalu buat
    bab perpindahan ni
    kalo nurse transfer kan
    diorg ade contact ngan agen

    ReplyDelete
  23. @Terbelog tapi ni jijah nak pakai swasta punya.. hubby jijah tertinggal kapal kontena.. so xleh nak naik kapal navy..huhuhu

    ReplyDelete
  24. kak jijah dah pos ke blom ? sory lmbat pulak respon utk entry nih .. hehe .

    guna skynet tak boleh ke kak ?

    ReplyDelete
  25. @-SUPERGIRL- akak lom pos lagi.. pakai skynet boleh ke untuk motor? akak tak tahu la pulak..

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum.

    Sekadar membantu jika ada sesiapa yang mencari perkhidmatan penghantaran kenderaan ke Sabah Sarawak dan balik ke Semenanjung.Boleh hubungi LiraMovers di talian 019-3767179 atau liramovers@gmail.com. Boleh like fb Lira Movers di Hantar Kereta ke Sabah, Sarawak & Semenanjung Murah.https://www.facebook.com/liramovers1/

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!