Mama Stuff: Set Bersalin Selapan Air Mancur

by - 8:00:00 AM


Citer pasal mengandung ni tak pernah habis.. mesti korang jemu pulak baca asyik benda yang sama je. huhu
macam korang tahu jijah dah decide nak gunakan Set Bersalin Selapan Air Mancur sebagai set berpantang nanti..




segala jamu-jamu dan pil.. harganya murah RM65. jadi kalau tak makan pil tu tak la rugi sangat berbanding set bersalin lain yang agak mahal tu.. huhuhu


ok inilah Pil Jamu Bersalin.. ada 3 jenis.. 
kalau anakanda tak kuning InsyaAllah akan makan pil-pil ni..

Pil jamu bersalin 1 [kotak pink]
makan hari ke-4 - hari ke-8 selepas bersalin. 
~untuk membersihkan sisa darah dalam rahim dan menghilangkan rasa mulas bagi ibu 

Pil jamu bersalin 2 [kotak kuning]
mula hari ke-9 - hari ke-28 selepas bersalin
~memulihkan rahim serta kesegaran ibu lepas bersalin

Pil jamu bersalin 3 [kotak biru]
digunakan hari ke-29 - hari ke-38 sehabis bersalin
~untuk memperbanyakkan susu



Param Mancur - lumur ke seluruh badan untuk menghilangkan rasa lesu, melancarkan peredaran darah


Tapel Wangi - sapu kat perut lepas mandi untuk mencegah kembung perut, mengembalikan otot-otot yang kendur


Pilis - sapu dekat dahi untuk mengubati kepala pening-pening.. jijah suka bau dia.. baru la rasa orang berpantang.. hehe



Bedak Sari Inti Sari - merawat kecantikan wajah ibu lepas bersalin


Minyak Telon Bebiku - mencegah kembung perut.masuk angin pada bayi


Param Beras Kencur - sapu seluruh tubuh untuk memberi rasa sejuk pada ibu bersalin


ini semua yang terkandung dalam produk ni. kebanyakan pakai secara luaran kan. macamaner la agaknya bila pakai nanti kan.. satu rumah bau jamu.. tapi best baunya tau! hehehe  harap-harap anakanda tak kena kuning dan boleh la daku habiskan semua pil dan benda yang tempek-tempek ni.. hehe rajin dengan tak je nak memakainya.. hahahaha :p


You May Also Like

25 insan comel komen

  1. baby saya pakai minyak telon bebiku nie lah..sedap bau minyak tu..tak tau pulak ada set nie..murah lak tu..memang betul2 tradisional la...

    ReplyDelete
  2. tak pernah lagi makan jamu2 bagai ni... huhuhu

    ReplyDelete
  3. dedua anak aku dulu tak de kuning ..salah satu faktor sbb tak amik jamu ...jamu kan panas ... sbb klu ibu mkn dan menyusu baby kuning tu ...

    ReplyDelete
  4. Rozie dl x pakai pun semua tu. hehehe....

    ReplyDelete
  5. xpe dear.. citer je.. x bosan pun.. sikit sebnyk boleh jadikan info.. nnti sng la utk sesape yg preknen nnti kan.. kot2 deqla ke lps ni..hihi..amin..

    ReplyDelete
  6. tak pernah dengar ni jijah...nnt kongsi tau ok atau tak.

    ReplyDelete
  7. xpe ke makan jamu jamu ni.anak x panas ke nanti jijah.

    ReplyDelete
  8. @nabila zaremi ada 1 set kak.. lg mudah camni..

    ReplyDelete
  9. @eima haah itu pasal la jijah xnak makan pil jamu tu..

    ReplyDelete
  10. @pena rozie jijah nak berpantang tradisional..huu

    ReplyDelete
  11. @Cik Puan Rara alahai.. jijah xmakan jamu ni la..jijah pakai luaran je..huuu

    ReplyDelete
  12. murahnya set ni jijah..

    sll tgh semua ratus2 hehehe :)

    pilis tu smua mmg tradisional habis heee

    ReplyDelete
  13. @Juliet_iRa~" hehe kita try dulu camner nanti..hee

    ReplyDelete
  14. jijah,nanti lepas bersalin buat review pasal set bersalin ye.ok x ngan badan..hihi..ne taw hani ada rezeki mengandung dan bersalin,leh guna set ni.nampak best je..sebab sume luaran kan..lau dalaman hani xbrani.hihi

    ReplyDelete
  15. @~misshuny~ ok insyaAllah nanti jijah review bila berpeluang..hee

    ReplyDelete
  16. hehe,pilis tu mmg akak suka pakai.masa pas bersalin AniqFiras,mak mertua akak belikan.pastu masa akak pas keguguran tempoh ari pulak,akak beli sndiri n pakai..nnt in shaa Allah,bulan 12 ni pakai juga pilis tuh..sedap jer bau dia..

    ReplyDelete
  17. @IbuNoey kan.. jijah suka bau2 jamu ni..

    ReplyDelete
  18. jijah mesti rajin..nnt kena jg badan gitu :D

    ReplyDelete
  19. @ayut ofkos la nak badan slim balik..hee

    ReplyDelete
  20. Salam...
    nak Tanya, beli set ni kat mana yer?sebab saya ada Tanya tapi dijual rm90

    ReplyDelete
  21. @azira rais yg ni jijah beli kat alphro pharmacy.. kat kedai jamu pon ada yunk..

    ReplyDelete
  22. Ade sesape berminat nk beli x?sy br pki skli je..tp x serasi..nk jual murah2 je..jamu semua masih x terusik..boleh whatapp sy 0122241004(farra)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!