Mama Stuff: Keperluan Ibu Berpantang

9:22:00 PM 28 Comments A+ a-


Fuhhh neves... sekarang kandungan dah 34minggu... Baby stuff setakat ni rasanya dah complete.. harap- harap begitu la.. kalau ada pun yang tertinggal masa pantang boleh beli.. heee jadi sekarang kita teruskan keperluan berpantang untuk mama pulak.. checklist barangan mama ke hospital pon dah siap!

1. Set lepas bersalin/ jamu
2. Tungku besar
3. Sweater
4. Kain batik - 5helai
5. Stokin panjang dan tebal - 5pasang
6. Baju dan seluar dalam maternity/Nursing bra
7. Maternity Pad 1 pek
8. Breast Pad washable/disposable
9. Bengkung/ barut
10. Selimut tebal
11. Baju cotton berlubang
12. Selipar dalam rumah
13. Tukang urut

Set pilihan jijah semasa berpantang secara tradisional adalah Pil Jamu Selapan Air Mancur. [link]




lagipun produk jamu ni boleh pakai luaran macam pilis, param.. pil jamu ni kalau baby kuning jijah tak makan.. jadi jijah gantikan dengan Set Shaklee sebagai supplemen. beli lepas bersalin.. tapi kalau anakanda tak kuning jadi pil jamu tu kena makan la.. heee




tungku besi pun beli lepas bersalin sebab takut kalau bersalin c-zer/ operation. harap-harap bersalin normal. Amin..



kain batik haruslah banyak. minta ihsan mak guna dia punya. hahaha


stokin
time berpantang wajib la pakai stokin kan. kalau tak masuk angin..


nursing bra, seluar dalam
panties bawa yang disposable untuk ke hospital. senang boleh pakai buang..


maternity pad
pakai MADAME punya dan Stayfree standby kalau darah nifas tak banyak.. lagipon masa period dulu selesa dengan stayfree.. hee


breast pad beli washable dan disposable
disposable beli 1kotak jenama Pureen dan washable baru ada dua pad.. ahh cukuplah kan..


bengkung orang kata elok beli yang bertali tali tu..


selimut tebal, selipar dalam rumah


haa... rasanya dah lengkap kan keperluan ibu semasa berpantang.. ikutkan memang tak banyak berbanding barangan baby tapi itulah yang lambat nak buat. hehehe

6minggu lagi.. harap-harap di permudahkan la nanti. insyaAllah :)



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

28 insan comel komen

Write insan comel komen
eima
AUTHOR
7/26/2013 10:38 AM delete

inshaa Allah semuanye mudah je nanti

Reply
avatar
Deqla Manjew
AUTHOR
7/26/2013 11:00 AM delete

byk juga ye..comei selipar tu.. hihih...

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
7/26/2013 12:38 PM delete

stoking kak jijah eh? comel.. hehehehe

Reply
avatar
7/26/2013 12:43 PM delete

slpr punangry bird..jdi angry2 masa pantang nanti tau :D

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/26/2013 2:06 PM delete

@Deqla Manjew banyak tapi yg selalu kita guna je...hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/26/2013 2:07 PM delete

@aisya haah stokin akak.. ade pulak comel..heee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/26/2013 2:08 PM delete

@Eca Dwinky Asha hahaha kesian anakanda kalau jadi angry..hee

Reply
avatar
Nia
AUTHOR
7/26/2013 2:13 PM delete

Stokinnya comel sangat! semoga selamat semuanya ya. Insya'Allah :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/26/2013 2:23 PM delete

@Nia InsyaAllah Amin..

Reply
avatar
IbuNoey
AUTHOR
7/26/2013 3:38 PM delete

alalala,comelnya angry bird tu..masa akak pantang pun pakai selipar kartun macam tu..mak mertua yang pilih..hehe..

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
7/26/2013 11:20 PM delete

Hai jijah, maaf lame xdtg sini. Linda doakan semua dipermudahkan, semua selamat. Seronoknye tengok brg2 jijah yg dah complete tu. Linda plak ngh gigih completekan wedding preparation..hehe

Reply
avatar
cha
AUTHOR
7/26/2013 11:47 PM delete

nanti kene pantang betul-betul tau :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/27/2013 4:57 AM delete

@LiNda hehee kita kan menghitung hari linda.. sama2 kita gigih siapkan persiapan yer..heee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/27/2013 4:57 AM delete

@cha InsyaAllah nak pantang baik2!

Reply
avatar
shark
AUTHOR
7/27/2013 10:20 AM delete

amin..
xdek hal dh tu kalau suma dh prepare..
hope semuanyer ok nnti :)

Reply
avatar
lina lilo
AUTHOR
7/27/2013 11:50 AM delete

Bedung tu beli di mana?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/27/2013 1:03 PM delete

@shark insyaAllah mudah2an semua berjalan lancar!

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/27/2013 1:03 PM delete

@lina lilo takde bedung kat sini syg

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
7/28/2013 1:05 PM delete

jijah...stokin tu mcm nipis jer...carik la yg tebal sikit..mcm stokin g sport tu ker..nnt nipis2x pon takut jgk tak cukup cover kaki...

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
7/28/2013 1:07 PM delete

best dari tips tunang, nikah,kwin, prsedian baby, ibu nak bersalin n now nak pantang..akan datang penjagaan bayi..best2..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/28/2013 2:26 PM delete

@ayut hehe baik bos! tp stokin hitam tu pon tebal dah..sapik punya..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/28/2013 2:26 PM delete

@MaYa MustWany haha bercampur aduk dah blog ni yunk!

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
7/29/2013 11:37 AM delete

6 minggu je lg ek... dh dekat sgt dah tu :)

moga dipermudahkan

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/29/2013 12:42 PM delete

@IntaNBerliaN moga di permudahkan kak.. Amin..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!