Friday, July 26, 2013

Mama Stuff: Keperluan Ibu Berpantang


Fuhhh neves... sekarang kandungan dah 34minggu... Baby stuff setakat ni rasanya dah complete.. harap- harap begitu la.. kalau ada pun yang tertinggal masa pantang boleh beli.. heee jadi sekarang kita teruskan keperluan berpantang untuk mama pulak.. checklist barangan mama ke hospital pon dah siap!

1. Set lepas bersalin/ jamu
2. Tungku besar
3. Sweater
4. Kain batik - 5helai
5. Stokin panjang dan tebal - 5pasang
6. Baju dan seluar dalam maternity/Nursing bra
7. Maternity Pad 1 pek
8. Breast Pad washable/disposable
9. Bengkung/ barut
10. Selimut tebal
11. Baju cotton berlubang
12. Selipar dalam rumah
13. Tukang urut

Set pilihan jijah semasa berpantang secara tradisional adalah Pil Jamu Selapan Air Mancur. [link]




lagipun produk jamu ni boleh pakai luaran macam pilis, param.. pil jamu ni kalau baby kuning jijah tak makan.. jadi jijah gantikan dengan Set Shaklee sebagai supplemen. beli lepas bersalin.. tapi kalau anakanda tak kuning jadi pil jamu tu kena makan la.. heee




tungku besi pun beli lepas bersalin sebab takut kalau bersalin c-zer/ operation. harap-harap bersalin normal. Amin..



kain batik haruslah banyak. minta ihsan mak guna dia punya. hahaha


stokin
time berpantang wajib la pakai stokin kan. kalau tak masuk angin..


nursing bra, seluar dalam
panties bawa yang disposable untuk ke hospital. senang boleh pakai buang..


maternity pad
pakai MADAME punya dan Stayfree standby kalau darah nifas tak banyak.. lagipon masa period dulu selesa dengan stayfree.. hee


breast pad beli washable dan disposable
disposable beli 1kotak jenama Pureen dan washable baru ada dua pad.. ahh cukuplah kan..


bengkung orang kata elok beli yang bertali tali tu..


selimut tebal, selipar dalam rumah


haa... rasanya dah lengkap kan keperluan ibu semasa berpantang.. ikutkan memang tak banyak berbanding barangan baby tapi itulah yang lambat nak buat. hehehe

6minggu lagi.. harap-harap di permudahkan la nanti. insyaAllah :)



28 comments:

  1. inshaa Allah semuanye mudah je nanti

    ReplyDelete
  2. byk juga ye..comei selipar tu.. hihih...

    ReplyDelete
  3. stoking kak jijah eh? comel.. hehehehe

    ReplyDelete
  4. slpr punangry bird..jdi angry2 masa pantang nanti tau :D

    ReplyDelete
  5. @Deqla Manjew banyak tapi yg selalu kita guna je...hee

    ReplyDelete
  6. @aisya haah stokin akak.. ade pulak comel..heee

    ReplyDelete
  7. @Eca Dwinky Asha hahaha kesian anakanda kalau jadi angry..hee

    ReplyDelete
  8. Stokinnya comel sangat! semoga selamat semuanya ya. Insya'Allah :)

    ReplyDelete
  9. alalala,comelnya angry bird tu..masa akak pantang pun pakai selipar kartun macam tu..mak mertua yang pilih..hehe..

    ReplyDelete
  10. Hai jijah, maaf lame xdtg sini. Linda doakan semua dipermudahkan, semua selamat. Seronoknye tengok brg2 jijah yg dah complete tu. Linda plak ngh gigih completekan wedding preparation..hehe

    ReplyDelete
  11. nanti kene pantang betul-betul tau :)

    ReplyDelete
  12. @LiNda hehee kita kan menghitung hari linda.. sama2 kita gigih siapkan persiapan yer..heee

    ReplyDelete
  13. @cha InsyaAllah nak pantang baik2!

    ReplyDelete
  14. amin..
    xdek hal dh tu kalau suma dh prepare..
    hope semuanyer ok nnti :)

    ReplyDelete
  15. @shark insyaAllah mudah2an semua berjalan lancar!

    ReplyDelete
  16. jijah...stokin tu mcm nipis jer...carik la yg tebal sikit..mcm stokin g sport tu ker..nnt nipis2x pon takut jgk tak cukup cover kaki...

    ReplyDelete
  17. best dari tips tunang, nikah,kwin, prsedian baby, ibu nak bersalin n now nak pantang..akan datang penjagaan bayi..best2..

    ReplyDelete
  18. @ayut hehe baik bos! tp stokin hitam tu pon tebal dah..sapik punya..hee

    ReplyDelete
  19. @MaYa MustWany haha bercampur aduk dah blog ni yunk!

    ReplyDelete
  20. 6 minggu je lg ek... dh dekat sgt dah tu :)

    moga dipermudahkan

    ReplyDelete
  21. @IntaNBerliaN moga di permudahkan kak.. Amin..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!