Denggi Kini Di Kawasan Anda!

by - 2:00:00 PM


Hati-hati kawan-kawan..musim denggi sekarang ni..




jika ada sign & symptom better buat saringan.. tapi sekarang yang positive denggi pun ramai tanpa sign & symptoms sakit. itu lebih bahaya!


INFO yang perlu anda tahu :

1. DENGGI adalah pnyakit berjangkit bawaan VEKTOR berpunca dari VIRUS
2. VEKTOR bertanggungjawab adalah NYAMUK AEDES - Aedes aegypti dan Aedes albopictus
3. Nyamuk Aedes adalah DAY BITER - gigit waktu siang, waktu kemuncak adalah subuh dan maghrib.
4. Tempat pembiakan - di air tenang yang jernih - tempat berpotensi pam air tandas rosak, alas pasu bunga, gutter rumah, bekas2 air terbiar, longkang tidak mengalir...
5. Aedes aegypti suka berteduh/berehat di dalam rumah/premis (kawasan gelap : belakang langsir, sidai2 baju, almari etc), Aedes albopictus suka di kawasan luar.







Anda boleh menghapuskan kitaran hidup nyamuk Aedes!
Perangi Aedes!!
Perangi Denggi!!


You May Also Like

10 insan comel komen

  1. kt kawasan rumah kite pun ade 2 kes dah

    ReplyDelete
  2. takutkan ... tp unit kawalan vektor ni ...dulu aku buat aduan thru emel KKM ... lepas sebln lbh baru mai ... huhuhu sabo je .. time tu nyamuk eades yg kecik2 tu pun dah takde dah .. hahahhaa


    ReplyDelete
  3. sekarang ni, kalau demam memang risau kena denggi.

    ReplyDelete
  4. memang berbahaya denggi ni Jijah.. kena hati-hati..

    ReplyDelete
  5. dulu ade jugak fogging bila ptg..skang ni dah xde pulak..perasan juga ade nyamuk siang² ni..memang kena ambil langkah berjaga² sekarang ni..denggi sangat bahaya

    ReplyDelete
  6. ciksu ckp takut risau sgt
    tido dlm kelambu, tgk tivi diruang tamu pon guna kelambu..mmg x berani nk tinggalkan anak.
    smga anak anal sntiasa dilindungiNya. antibodi dorng x sekuat org dewasa..
    tmpatiksu pon byk nyamuk ..

    ReplyDelete
  7. bahaya ni...adik pernah kena aritu..nasib baik lh ok...

    ReplyDelete
  8. kat kawasan sy ni da beberapa kali fogging...

    ReplyDelete
  9. atakat ni x de fogging lagi..tp alhamdulillah, x de lagi dengar kes denggi..

    ReplyDelete
  10. Kawasan perumahan Ros, baru kena sembur minggu lepas Jijah

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!