Pelekat Warna Pada Buku Checkup

by - 8:00:00 AM


Ada tak mommies yang tak pernah tahu perbezaan tag pada buku checkup ni...??

Macam daku dulu kod hijau sebab berat badan sebelum mengandung <45kg dan HB rendah. kuikuikui




Kod putih untuk ibu hamil yang tiada risiko dan boleh bersalin dimana-mana pusat bersalin termasuk di rumah sendiri
Kod Hijau dengan risiko tertentu seperti si ibu mempunyai RH negetif , berat badan ibu kurang dari 45 sebelum mengandung, kandungan lebih dari satu, Hb rendah, bayi songsang dan lain-lain masalah lagi yang mana perlu dirujuk kepada doktor atau pegawai perubatan untuk tindakan lanjut jika perlu.
Kod Kuning untuk ibu hamil yang mempunyai masalah perubatan yang memerlukan rawatan bersama dengan hospital , hb kurang dari 9.5gm% dll. Dimana ibu hamil dengan kod ini perlu dirujuk kepada pakar perubatan keluarga / O & G .
Kod Merah bagi ibu hamil yang berisiko seperti menghidap sakit jantung, anemia, eklampsia, preeklampsia kontraksi rahim pra matang dll yang memerlukan kemasukan ke hospital dengan segera jika berlaku sebarang masalah dipihak ibu atau kandungan.



You May Also Like

9 insan comel komen

  1. mula2 pregnant putih....lepas tu tukar jdi hijau..last sekali tukar kuning...tapi Alhamdulillah baby ok

    ReplyDelete
  2. ohh ada perbezaaan..hihi

    p/s: Jijah frdge mgnet dh smpai tp pecah belakangnya..hehehe.. tq tau.. comel gitu!!

    ReplyDelete
  3. dah tahu dah sbb penah baca kat dalam buku pink tu ...ade tulis kan

    ReplyDelete
  4. masa 1st pregnancy emi kena tambah sticker kuning, sebab detect GDM tapi nasib baik on diet control, alhamdulillah xde pape..sekarang terus je dapat sticker hijau nurse ckp sbb ada history GDM....kihkihkih

    ReplyDelete
  5. tahu.
    ciksu alhamdulillah
    sampai.bersalin kekal sticker putih tu :)

    ciksu pernah tnya nurse apa bezanya
    warna sticker tu

    ReplyDelete
  6. p/s lupa beritahu FM da smpi. TQVM jijah!

    ReplyDelete
  7. Tak ada pengalaman lagi.. Moga berpeluang memilikinya

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!