38 Mangsa Sup Keracunan Makanan di PD

4:00:00 PM 31 Comments A+ a-


Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan mengarahkan sebuah gerai bazar Ramadan di Pasir Panjang dekat sini supaya ditutup selama dua minggu ekoran kejadian 38 orang mengalami sakit perut, cirit-birit dan muntah dipercayai keracunan makanan.




"Dua belas daripada mereka dimasukkan ke Hospital Port Dickson manakala selebihnya mendapat rawatan sebagai pesakit luar hospital yang sama. Ini adalah kes pertama yang berlaku melibatkan bazar Ramadan di negeri ini," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Kesemua mereka mengalami sakit perut, cirit-birit dan muntah dipercayai keracunan makanan ketika berbuka puasa di gerai berkenaan petang semalam.

Dua daripada 12 pesakit terbabit dimasukkan ke ICU awal pagi tadi (semalam) kerana mengalami tekanan darah rendah dan dilaporkan stabil.


p/s korang kalau mengalami keracunan makanan, cirit birit cepat-cepat jumpa doktor, jika tidak mendapat rawatan awal boleh memudaratkan sehingga membawa maut..


sumber: sinar harian

All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

31 insan comel komen

Write insan comel komen
7/28/2012 7:00 PM delete

bhaya gak shop kt pasar ramadhan ni...igtkn malas nk masak beli jek lg senang

Reply
avatar
jal
AUTHOR
7/28/2012 8:19 PM delete

ni lah masalah peniaga ni, mesti sambil lewa jer sediakan makanan tu pasai yang boleh keracunan tuh

Reply
avatar
Azzah
AUTHOR
7/28/2012 9:29 PM delete

ni yg takut nk mkan kt luar ni...

Reply
avatar
Nurul ain
AUTHOR
7/28/2012 9:31 PM delete

Masak sendiri lagi selamat n terjamin kan...

Reply
avatar
7/28/2012 10:58 PM delete

tu yang risau nak beli makanan kan huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/28/2012 11:49 PM delete

@OdahOne OdahOneBizz kadang2 dorang masak cincai jer.. tu yg jadi keracunan..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/28/2012 11:51 PM delete

@jal haah mybe lah..samaada air tak bersih..makanan semalam punya ke semua campur jual hari ni..emm

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/28/2012 11:51 PM delete

@Azzah jijah pun makin berhati2 ni kak.. takut tol!

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/28/2012 11:51 PM delete

@Nurul ain betul2.. lagi terjamin kebersihannya..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/28/2012 11:52 PM delete

@Ardini Humaira haah... takut lah..nmpk sedap tapi cara masak kita tak tahu..huhuhu

Reply
avatar
jaakechik
AUTHOR
7/29/2012 12:14 AM delete

kesian diorang kan. para peniaga ni memang. x alert langsung! kelmarin jaa kak ipar beli puding basi! pati soya basi! last2 buang jer.. rugi jer...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/29/2012 12:29 AM delete

@jaakechik terukkan.. peniaga ni pikir nak untung jer.. hishh.. tadi jijah beli murtabak pon..kuahnya basi..last2 buang.. nasib tak makan lagi..esok nak g kedai tu balik nak slow taalk gan dia..huhuhu

Reply
avatar
khairul
AUTHOR
7/29/2012 12:34 AM delete

sebab tu la sy malas nk beli lauk kt pasar ramadan atau pasar mlm

Reply
avatar
shida'R
AUTHOR
7/29/2012 1:27 AM delete

uihhh habis la org yg jual tuh huhuhu~

Reply
avatar
miss she
AUTHOR
7/29/2012 8:21 AM delete

takutnye bila baca ni..

Reply
avatar
Fariz Reza
AUTHOR
7/29/2012 10:20 AM delete

Assalamualaikum (^_^) datang follow blog ni. Follower yang ke- 4050.

Nanti jikalau ade kelapangan , awak tinggalkan jejak link blog awak di sini ya Exchange link

nanti saya dapat Blogwalking awak selalu (^_^)

Hope dapat jadi rakan yang sejati dalam blogger ni ya , kita gunakan peluang ini sebaiknya untuk mengeratkan lagi hubungan antara 2 blogger (^^_)
Salam perkenalan ; ) sekali lagi dari Fariz Reza .

From: Fariz Reza [Dot] Com

Reply
avatar
7/29/2012 11:32 AM delete

Kesiannyeee .. entah ape lah ad lam makanan tu . hum . buat naya org jee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/29/2012 12:14 PM delete

@khairul kan... tak terjamin kebersihannya..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/29/2012 12:14 PM delete

@shida'R dua minggu tutup gerai nak buat siasatan..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/29/2012 12:15 PM delete

@miss she berhati2 la lepas ni...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/29/2012 12:15 PM delete

@Fariz Reza tq..jijah terjah lepas ni..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/29/2012 12:15 PM delete

@-meeSUPERGIRL- tu la pasal.. tak baik buat macam tu..

Reply
avatar
7/29/2012 1:36 PM delete

bahayanya. ada yang suka masak balik apa yang sudah di masak kan !

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/29/2012 2:15 PM delete

@anaztasias nora aira haah sis..tu lagi bahaya..lauk semalam dia panaskan balik jer..huhuhu

Reply
avatar
miss she
AUTHOR
7/29/2012 5:29 PM delete

@azizah :) insyaALLAH.. tenkiu atas ingatan.. =)

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
7/29/2012 6:06 PM delete

sampai masuk ICU tu.. huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/29/2012 7:10 PM delete

@aisya tu la bahaya tau keracunan makanan ni..

Reply
avatar
Sally Yatiey
AUTHOR
7/29/2012 8:42 PM delete

Bahaya ni. Lebih baik masak sendiri kat rumah. :D

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/30/2012 7:45 AM delete

@Sally Yatiey haaa tahu takpe.. lagi terjamin..

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
7/31/2012 6:50 AM delete

oo cirit birit leh bw maut jugak yer.. baru tau..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
7/31/2012 7:40 AM delete

@IntaNBerliaN yer kak..sebab semua elektrolit dalam badan habis keluar..tu sebab takde tenaga..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!