38 Mangsa Sup Keracunan Makanan di PD

by - 4:00:00 PM


Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan mengarahkan sebuah gerai bazar Ramadan di Pasir Panjang dekat sini supaya ditutup selama dua minggu ekoran kejadian 38 orang mengalami sakit perut, cirit-birit dan muntah dipercayai keracunan makanan.




"Dua belas daripada mereka dimasukkan ke Hospital Port Dickson manakala selebihnya mendapat rawatan sebagai pesakit luar hospital yang sama. Ini adalah kes pertama yang berlaku melibatkan bazar Ramadan di negeri ini," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Kesemua mereka mengalami sakit perut, cirit-birit dan muntah dipercayai keracunan makanan ketika berbuka puasa di gerai berkenaan petang semalam.

Dua daripada 12 pesakit terbabit dimasukkan ke ICU awal pagi tadi (semalam) kerana mengalami tekanan darah rendah dan dilaporkan stabil.


p/s korang kalau mengalami keracunan makanan, cirit birit cepat-cepat jumpa doktor, jika tidak mendapat rawatan awal boleh memudaratkan sehingga membawa maut..


sumber: sinar harian

You May Also Like

31 insan comel komen

  1. bhaya gak shop kt pasar ramadhan ni...igtkn malas nk masak beli jek lg senang

    ReplyDelete
  2. ni lah masalah peniaga ni, mesti sambil lewa jer sediakan makanan tu pasai yang boleh keracunan tuh

    ReplyDelete
  3. ni yg takut nk mkan kt luar ni...

    ReplyDelete
  4. Masak sendiri lagi selamat n terjamin kan...

    ReplyDelete
  5. tu yang risau nak beli makanan kan huhu

    ReplyDelete
  6. @OdahOne OdahOneBizz kadang2 dorang masak cincai jer.. tu yg jadi keracunan..

    ReplyDelete
  7. @jal haah mybe lah..samaada air tak bersih..makanan semalam punya ke semua campur jual hari ni..emm

    ReplyDelete
  8. @Azzah jijah pun makin berhati2 ni kak.. takut tol!

    ReplyDelete
  9. @Nurul ain betul2.. lagi terjamin kebersihannya..

    ReplyDelete
  10. @Ardini Humaira haah... takut lah..nmpk sedap tapi cara masak kita tak tahu..huhuhu

    ReplyDelete
  11. kesian diorang kan. para peniaga ni memang. x alert langsung! kelmarin jaa kak ipar beli puding basi! pati soya basi! last2 buang jer.. rugi jer...

    ReplyDelete
  12. @jaakechik terukkan.. peniaga ni pikir nak untung jer.. hishh.. tadi jijah beli murtabak pon..kuahnya basi..last2 buang.. nasib tak makan lagi..esok nak g kedai tu balik nak slow taalk gan dia..huhuhu

    ReplyDelete
  13. sebab tu la sy malas nk beli lauk kt pasar ramadan atau pasar mlm

    ReplyDelete
  14. uihhh habis la org yg jual tuh huhuhu~

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum (^_^) datang follow blog ni. Follower yang ke- 4050.

    Nanti jikalau ade kelapangan , awak tinggalkan jejak link blog awak di sini ya Exchange link

    nanti saya dapat Blogwalking awak selalu (^_^)

    Hope dapat jadi rakan yang sejati dalam blogger ni ya , kita gunakan peluang ini sebaiknya untuk mengeratkan lagi hubungan antara 2 blogger (^^_)
    Salam perkenalan ; ) sekali lagi dari Fariz Reza .

    From: Fariz Reza [Dot] Com

    ReplyDelete
  16. Kesiannyeee .. entah ape lah ad lam makanan tu . hum . buat naya org jee

    ReplyDelete
  17. @khairul kan... tak terjamin kebersihannya..

    ReplyDelete
  18. @shida'R dua minggu tutup gerai nak buat siasatan..

    ReplyDelete
  19. @-meeSUPERGIRL- tu la pasal.. tak baik buat macam tu..

    ReplyDelete
  20. bahayanya. ada yang suka masak balik apa yang sudah di masak kan !

    ReplyDelete
  21. @anaztasias nora aira haah sis..tu lagi bahaya..lauk semalam dia panaskan balik jer..huhuhu

    ReplyDelete
  22. @azizah :) insyaALLAH.. tenkiu atas ingatan.. =)

    ReplyDelete
  23. sampai masuk ICU tu.. huhu

    ReplyDelete
  24. @aisya tu la bahaya tau keracunan makanan ni..

    ReplyDelete
  25. Bahaya ni. Lebih baik masak sendiri kat rumah. :D

    ReplyDelete
  26. @Sally Yatiey haaa tahu takpe.. lagi terjamin..

    ReplyDelete
  27. oo cirit birit leh bw maut jugak yer.. baru tau..

    ReplyDelete
  28. @IntaNBerliaN yer kak..sebab semua elektrolit dalam badan habis keluar..tu sebab takde tenaga..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!