Tuesday, July 24, 2012

Perjalanan Menarik Di Sabah


Baiklah.. dah tamat percutian daku di KK. entry pon dah up. mari kita mulakan cerita.... Kali ni nak cerita perjalanan daku ke Sabah. Sesampai KKIA(KotaKinabalu International Airport) dalam 5.30 petang hari sabtu suami dah siap tunggu pintu keluar. rindu dia..hehe

hari seterusnya berjalan sekitar Kota Kinabalu.. pergi Tanjung Aru Beach, Sutera Harbour. cantik pantainya di sini. airnya biru melaut..

daku memang pencinta sejarah. salah satunya daku pergi ke Tugu peringatan Double Six di Sembulan, Kota Kinabalu. Tugu ni menandakan tapak tragedi "Double Six" yang telah mengorbankan sebahagian pemimpin tertinggi Negeri Sabah dalam nahas kapal terbang pada 6 Jun 1976.


kemudian ke Muzium Sabah. dalam muzium sabah ada replika ikan paus yang mati terdampar di pesisiran laut sabah. tapi sayang tak di benarkan bergambar. ngeee



ni memang muka gayat naik jambatan gantung.


ini kampung warisan. macam-macam rumah suku kaum Sabah ada di sini..

 tempat paling tinggi di KK ialah Signal Hill. kalau nak tengok seluruh bandar KK boleh tengok dari Signal Hill/ Bukit Bendera ni.


gambar di bawah ni merupakan bangunan Yayasan Sabah iaitu Menara Tun Mustapha.


bila ke Kota Kinabalu usah di lupa dengan Pasar Filipin. banyak kraftangan, mutiara,kerongsong ada di sini




dan yang paling menarik apabila daku berada di sini.. daku jumpa blogger comey ni!
si dia pemilik belog shelittlesunshine
orangnya sporting habis! family pon sempoi..  suka daddy mymy, banyak bercerita..
aunty laila pula suka cerita pasal camping. memang best!
oyen,anis,mymy sambil jadi tour guide mereka juga jadi honeymoon photographer.. hahaha
kami suami isteri asyik jadi model bergambar je. kat mana ada tempat menarik kat situ lah dia snap! 
memang view cantik giler!

gambar mukadimah dulu..

kami,mymy,anis dan oyen :)

entry lepas ni tempat tempat menarik di sabah lebih banyak gambar kitorang..
sila jangan muak :P


family dian dah macam family jijah sendiri..seronok!


52 comments:

  1. jijah...
    dila pun baru balik honeymoon kt sabah ni
    best sgt2 kat sabah kan jijah
    dila suke
    wat mase ni tak sempat lagi nak update momen kat sabah tu...dila busy ngan keje skrg.kt uma lak nak prepare makann, baju n sume2 so kt uma mmg xsempat nk update jugak..
    tp dila akan update jugak insyaallah
    setkat ni pun bru 1 entry je psl sabah yg dila sempat update..
    jemputla singgah kalo jijah ade mse nnt ye yang~
    http://kimpalkasihduke.blogspot.com/2012/07/assalamualaikum.html

    ReplyDelete
  2. hihi,yui pnh p tmpt ni.. mmg besh! tmbh2 kat pasar filipin tu..geram tgk!

    ReplyDelete
  3. takde bawakkan ole2 mutiara ke untuk kite?? hehe

    ReplyDelete
  4. Mereka pon da jadi family Oshin..ngee...rindunya nak ke Sabah lagi especially kat family MyMy...huhu

    ReplyDelete
  5. wahh..bestnya ada photographer sendiri yer.

    ReplyDelete
  6. :) bercuti sambil beramah mesra gini gaya ye..hihihi.takpe.ayut tak muak..mmg suke tgk gmbar and antu amek gmabar gak.hahaha

    ReplyDelete
  7. seronoknya jijah jenjalan banyak tempat. bilalah dni nak merasa g sabah nih :D

    ReplyDelete
  8. owh.....rindunye ngan sabah.. my hometown. :)

    ReplyDelete
  9. bestnyaaa jijah!hehhee..

    ni kira honeymoon kali ke bapa ni..hahaha..:))

    bestnyaaaa..ira teringin nak gi sabah tau!huhuhu..tp xda rezeki lagi..huhu

    ReplyDelete
  10. besnye..sampaikan salam sy kat gunung2 kat sana hihi

    ReplyDelete
  11. happy jijah, dpt bercuti seminggu dgn husband. Jijah, gmbar jijah kat gunung kinabalu tu sume cntik2..

    ReplyDelete
  12. bestnye dapat g sabah..bila la ika pulak nk judak my tu.dah 2 tahun kenal dlm blog.tp tak penah jumpe pon. hihi

    ReplyDelete
  13. jijah..tolong ajrkan camne nak dpt BE..hehe..selama berblog xpenah pun dpt..dah update survey tp xde pepun..huhu

    ReplyDelete
  14. bestnya jijah jalan2 ke Sabah. Saya Sabah je belum jejak lagi. Kalau jijah pindah ke Sabah bolehlah terjah hahaha, dah macam pantun pulak. Update lagi tempat2 best kat sana.

    ReplyDelete
  15. bestnya Jijah dah smp Sabah..akak tak sampai lagi kat sana...suami akak pnh pergi sana, dia ckp gi Sabah memang best...

    ReplyDelete
  16. aku orang sabah . tapi xprnah lgi p tugu double six n muzium sabah tuu . hahhaa .

    signal hill best p waktu malam .

    ReplyDelete
  17. @dilla nadila orait yunk.. jijah ada baca tapi tak sempat nak komen.. masa tu jijah pon kat sabah..hehe nanti jijah baca yer :)

    ReplyDelete
  18. @nuyui a.k.a miss YUI geram tgk brooch,gelang kristal kan yui..hee

    ReplyDelete
  19. @ZEEQA AJIE hahaha sebuk berjalan xsempat nak beli ole2..ngee

    ReplyDelete
  20. @Oshin family mymy best tau! sporting sungguh :)

    ReplyDelete
  21. Bestnya. Teringin nak pergi ke Sabah jugak. hee :D

    ReplyDelete
  22. @Eca Dwinky Asha haha secara tak langsung la eca..

    ReplyDelete
  23. @ayutoh yeker... nnt leh la amik gambar jijah dan suami masa konvo mr navy kita nanti..eh tetibe..hahaha

    ReplyDelete
  24. @Ardini Humaira InsyaAllah coming soon kak dni.. lagi syok bawak baby :)

    ReplyDelete
  25. @Miz Sharmia ooowahh.. best tu your hometown!

    ReplyDelete
  26. @Juliet_iRa~" honeymoon first time kot.. hehe nanti boleh pegi ira,, banyak masa lagi..hehe

    ReplyDelete
  27. @cik najihah oh gunung cik najihah ni kirim salam padamuuu...

    ReplyDelete
  28. @LiNda hehe yeker... biasalah photog yg amik..mmg cantik! heheee

    ReplyDelete
  29. @Cik Rongoks boleh bah kalau kau.. kalau dpt sabah mymy boleh jumpa..senang je nak jumpa dia..

    ReplyDelete
  30. @puan.mila huhuhu rajin2 la hantar tiket soalan kat nuffnang...

    ReplyDelete
  31. @ღ cik faye ღ hehe insyaAllah boleh pegi nanti.. ok2 mmg ada entry lagi pasni..hehe

    ReplyDelete
  32. @PinkUmmi super duper best kak.. try la ikut suami akak nanti kalau ke sabah..hehe

    ReplyDelete
  33. @Jiwa Perempuan Gila hish2.. dasyat tol..hahaha dah g gak waktu malam kat signal hill tu... nmpk lampu2 jer..lalala :p

    ReplyDelete
  34. wahhh seronoknyerrr ;) hihihi...

    ReplyDelete
  35. @Izzah Ab Aziz InsyaAllah pasti akan pegi juga suatu hari nanti yer..

    ReplyDelete
  36. alahaiii cantiknya.. best jijah dpt g honeymoon.. :-)

    ReplyDelete
  37. Hari tu ada plan dgn family nak pergi KK ikut jalan darat ni. Org cakap tak jauh sgt cuma kena lalu Brunei je la.. tp tu la, mak ayah xfree pulak.. bila diorg free sy pulak yg xbalik. huhu

    ReplyDelete
  38. Eza dah penah smpai situ.. G hot spring segala. Sabah memang best :)

    ReplyDelete
  39. @aisya ala takpela aisya.. banyak masa lagi la..boleh je aisya pegi len hari nanti..

    ReplyDelete
  40. @Eza Boom Boom :) sabah banyak tempat menarik untuk di lawati kan :)

    ReplyDelete
  41. Semakin berkobar-kobar rasenya mahu menjejakkan kaki ke negeri di bawah bayu. I love Sabah, oppsss terlebih suda.. Jum lepak kat belog cik pelita..

    http://pelitahiasan.blogspot.com/

    ReplyDelete

Assalamualaikum... Hai Blogger Hebat!
Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini...
Korang Komen Jijah, Jijah Akan Komen Blog Korang Pula Yer.

Tq

Copyright © ♥Cik Azizah♥ Designed by azhafizah.com