Dah bayar Zakat belum??

4:30:00 PM 23 Comments A+ a-


Ha.... korang dah bayar Zakat ke belum?

sambil tu boleh ingatkan suami korang supaya bayar zakat yer. hehehe macam jijah...selama 23 tahun ayah bayarkan zakat untuk jijah dan keluarga..

tapi tahun ni berbeza sebab tahun ni suami jijah yang bayarkan zakat. Alhamdulilah :) sekarang kan jijah di bawah tanggungjawab suami. hehehe



Ini kadar Zakat yang perlu di bayar mengikut negeri.. 


Waktu mengeluarkan zakat fitrah terbahagi kepada lima:

WAKTU WAJIB
Apabila terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
WAKTU YANG PALING AFDHAL
Sebelum sembahyang Hari Raya
WAKTU SUNAT
Sepanjang bulan Ramadhan
WAKTU MAKRUH
Selepas sembahyang Hari Raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal
WAKTU HARAM
Selepas terbenam matahari pada satu Syawal; hukumnya berdosa tetapi wajib ditunaikan segera zakat fitrah dan pada waktu itu ia dikira qada. Sekiranya masih dilengahkan, maka akan bertambahlah dosanya


cepat-cepat tunaikan zakat fitrah korang sebelum terlambat :)
semoga hidup menjadi berkat.. InsyaAllah


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

23 insan comel komen

Write insan comel komen
S.n.Fariza
AUTHOR
8/06/2012 8:41 AM delete

alhamdulillah sudah.
byr untuk dua.
next year bertiga pula. hik3

Reply
avatar
8/06/2012 9:06 AM delete

abah selalu bayar zakat dah nak raya tu.. sebab bila dah nak raya la baru free.. hehe

Reply
avatar
8/06/2012 9:11 AM delete

Nak kena tanya suami la ni dia dah bayar belum hehe , thanks for the info dear :)

Reply
avatar
khairul
AUTHOR
8/06/2012 10:05 AM delete

aiseyman...blom g

Reply
avatar
Bazilah (^0^)
AUTHOR
8/06/2012 12:51 PM delete

alhamdulillah suami dah byrkan zakat utk bazi :) seronok rs bila suami balik rumah btau dia dah byrkan zakat :)

Reply
avatar
8/06/2012 1:15 PM delete

itu urusan abah mee . haha :D

Reply
avatar
Azzah
AUTHOR
8/06/2012 2:30 PM delete

suami sis asyik lupa je..insyaallah minggu depan baru dia pi bayar..

Reply
avatar
Ayu Hashim
AUTHOR
8/06/2012 3:21 PM delete

Alhamdulillah suami dah pergi bayar tadi..

Reply
avatar
miszatie
AUTHOR
8/06/2012 8:53 PM delete

aaaa atie mama yg byr kan..^_^
thn depan br encik hubby bayarkan..

salam kenal yeeeee dr atie B2B pahang lg 3 mgg nak jd isteri org dh ni..^_^

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
8/06/2012 8:57 PM delete

Selama ni abah yg bayarkan...hope thun dpn 'suami' plak yg bayrkn..;-)

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
8/06/2012 9:35 PM delete

kne tanya hubby ni dh bayar ke blm :-)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/06/2012 10:16 PM delete

@khairul abg khairul.. cepat2 p bayar..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/06/2012 10:17 PM delete

@IntaNBerliaN haha tanya kak.. untung2 bayar zakat untuk baby dlm perot sekali..heee

Reply
avatar
TiranaAduka
AUTHOR
8/07/2012 12:22 AM delete

assalamualaikum wbth...

Alhamulillah dah selesaikan awal..
takut saya terlupa nanti....
Thanks sharing....


Selamat menjalankan ibadah puasa....

Reply
avatar
8/07/2012 9:39 AM delete

okay, abah byrkan..hihi..

p/s: tq jijah inform..dah sttle prob yui.

Reply
avatar
8/07/2012 9:49 AM delete

asben dni dah tunaikan kewajipan hehe

Reply
avatar
shida'R
AUTHOR
8/07/2012 9:59 AM delete

jom bayar zakat heheee ^_^

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
8/07/2012 10:24 AM delete

bayar time blik nk raya tu..sbb tlupa blik baru ni..hihihi.lbh afdal nk dkat raya.jgn lupa sudah.adehhh :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/07/2012 4:14 PM delete

@ayuteh jangan lupa pulak..bayar skrg kan boleh..hehe

Reply
avatar
Myra Jay
AUTHOR
8/08/2012 11:37 AM delete

Alhamdulillah suami dah bayarkan :D

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/08/2012 12:30 PM delete

@Myra Jay Alhamdulilah lega sudah kan sis..

Reply
avatar
8/08/2012 11:21 PM delete

abah dah bayarkan..tahun depan incek suami bayarkan pulak..insyaAllah kalau berjodoh tahun depan.^__^

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/08/2012 11:45 PM delete

@Azhafizah Md Nor Amin amin... jijah doakan fiza :) seronoknya...jemput jijah tau..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!