Monday, August 6, 2012

Dah bayar Zakat belum??


Ha.... korang dah bayar Zakat ke belum?

sambil tu boleh ingatkan suami korang supaya bayar zakat yer. hehehe macam jijah...selama 23 tahun ayah bayarkan zakat untuk jijah dan keluarga..

tapi tahun ni berbeza sebab tahun ni suami jijah yang bayarkan zakat. Alhamdulilah :) sekarang kan jijah di bawah tanggungjawab suami. hehehe



Ini kadar Zakat yang perlu di bayar mengikut negeri.. 


Waktu mengeluarkan zakat fitrah terbahagi kepada lima:

WAKTU WAJIB
Apabila terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
WAKTU YANG PALING AFDHAL
Sebelum sembahyang Hari Raya
WAKTU SUNAT
Sepanjang bulan Ramadhan
WAKTU MAKRUH
Selepas sembahyang Hari Raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal
WAKTU HARAM
Selepas terbenam matahari pada satu Syawal; hukumnya berdosa tetapi wajib ditunaikan segera zakat fitrah dan pada waktu itu ia dikira qada. Sekiranya masih dilengahkan, maka akan bertambahlah dosanya


cepat-cepat tunaikan zakat fitrah korang sebelum terlambat :)
semoga hidup menjadi berkat.. InsyaAllah


23 comments:

  1. alhamdulillah sudah.
    byr untuk dua.
    next year bertiga pula. hik3

    ReplyDelete
  2. abah selalu bayar zakat dah nak raya tu.. sebab bila dah nak raya la baru free.. hehe

    ReplyDelete
  3. Nak kena tanya suami la ni dia dah bayar belum hehe , thanks for the info dear :)

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah suami dah byrkan zakat utk bazi :) seronok rs bila suami balik rumah btau dia dah byrkan zakat :)

    ReplyDelete
  5. itu urusan abah mee . haha :D

    ReplyDelete
  6. suami sis asyik lupa je..insyaallah minggu depan baru dia pi bayar..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah suami dah pergi bayar tadi..

    ReplyDelete
  8. aaaa atie mama yg byr kan..^_^
    thn depan br encik hubby bayarkan..

    salam kenal yeeeee dr atie B2B pahang lg 3 mgg nak jd isteri org dh ni..^_^

    ReplyDelete
  9. Selama ni abah yg bayarkan...hope thun dpn 'suami' plak yg bayrkn..;-)

    ReplyDelete
  10. kne tanya hubby ni dh bayar ke blm :-)

    ReplyDelete
  11. @khairul abg khairul.. cepat2 p bayar..hehe

    ReplyDelete
  12. @IntaNBerliaN haha tanya kak.. untung2 bayar zakat untuk baby dlm perot sekali..heee

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum wbth...

    Alhamulillah dah selesaikan awal..
    takut saya terlupa nanti....
    Thanks sharing....


    Selamat menjalankan ibadah puasa....

    ReplyDelete
  14. okay, abah byrkan..hihi..

    p/s: tq jijah inform..dah sttle prob yui.

    ReplyDelete
  15. asben dni dah tunaikan kewajipan hehe

    ReplyDelete
  16. jom bayar zakat heheee ^_^

    ReplyDelete
  17. bayar time blik nk raya tu..sbb tlupa blik baru ni..hihihi.lbh afdal nk dkat raya.jgn lupa sudah.adehhh :)

    ReplyDelete
  18. @ayuteh jangan lupa pulak..bayar skrg kan boleh..hehe

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah suami dah bayarkan :D

    ReplyDelete
  20. @Myra Jay Alhamdulilah lega sudah kan sis..

    ReplyDelete
  21. abah dah bayarkan..tahun depan incek suami bayarkan pulak..insyaAllah kalau berjodoh tahun depan.^__^

    ReplyDelete
  22. @Azhafizah Md Nor Amin amin... jijah doakan fiza :) seronoknya...jemput jijah tau..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!