Tuesday, August 14, 2012

Tempat Isteri Di Sisi Suami


11.8.12 lalu genap lapan bulan berkahwin. ramai kata jijah dan suami macam pasangan bercinta. eh macam tak caya i dengar u ollss.. perasaan kejap hahaha :p

Di sebabkan usia perkahwinan dah 8 bulan sudah pasti isu pregnant menjadi isu sensitif. huhuhu jijah suka dengar orang lain pregnant. tumpang rasa happy. tapi sejak akhir-akhir ini jadi stress pulak. sengaja nak tukar mood jijah yang honeymoon memanjang ni kan. hohoho semua orang nak pregnant tapi kalau belum rezeki kita. kita nak cakap apa. semuanya Allah dah tentukan bukan..

Tapi.... ada je orang yang tak paham asyik bandingkan jijah dan si polan tu yang baru kahwin dah pregnant. haihh siapa lah kita menidakkan kuasa Allah. kalau mereka doakan jijah cepat berisi kan lebih baik. kuikuikui

Alhamdulilah dah dua tahun bekerja sebagai nurse. untung dapat kerja di tempat sendiri. masih duduk dengan family sendiri. tapi.. walaupun family sendiri ada depan mata tapi still nak suami juga. hahaha :p adat lah bila perempuan dah kahwin tempat isteri haruslah di sisi suami. Namun jika ada pertembungan antara arahan suami dan ibubapa, ketaatan suami lebih utama. Ini berdasarkan hadis dari Aisyah yang menceritakan:

Aku bertanya Rasulullah; "Siapakah yang paling besar haknya ke atas seorang perempuan?". Jawab Nabi; "Suaminya". Aku bertanya lagi; "Siapakah yang paling besar haknya ke atas seorang lelaki?". Jawab Nabi; "Ibunya". (HR al-Hakim dan beliau mensahihkannya dan al-Bazzar dengan sanad yang baik).

Hadis dari Anas yang menceritakan;


Seorang lelaki keluar bermusafir dan ia menegah isterinya keluar rumah. Ditakdirkan Allah bapa isterinya sakit, lalu ia mohon dari Rasulullah untuk keluar menziarahi bapanya. Baginda berkata; "Bertakwalah kamu kepada Allah dan janganlah menyanggahi perintah suami kamu". Lalu Allah memberi wahyu kepada Rasulullah bahawa bapa wanita itu telah diampunakan Allah dengan kerana ketaatannya kepada suaminya. (HR Imam at-Thabrani dalam al-Mu'jam al-Ausat). 


Maka di sini isteri tetap wajib menurut kehendak suami. Berusahalah memujuk suami supaya memberi keizinan. Jika ia tetap berdegil tidak mahu mengizinkan, tidak ada jalan lain melainkan taat dan patuh kepada arahan suami untuk mengelak dari menjadi isteri yang nusyuz. Mengenai hajat ibu-bapa, tidak berdosa menolaknya dalam kes ini kerana bagi wanita yang telah bersuami, menjaga hak suami lebih utama dari hak ibu-bapa sebagaimana ditegaskan oleh Nabi dalam hadis di awal tadi. Ia boleh menghubungi mereka melalui telefon atau sebagainya untuk memohon maaf dan menjelaskan situasi yang berlaku. Permohonan maaf itu juga termasuk dalam berbuat baik kepada ibu-bapa mengikut yang terdaya dilakukan.


Subhanallah!! betapa besarnya tanggungjawab isteri kan.. bukan mudah. tapi jika kita taat pada suami even terpaksa abaikan ibubapa. ibubapa juga mendapat pahala kerana anak perempuannya taat pada suami. MasyaAllah.. marilah kita menjadi isteri yang solehah :)



moral of the story ikut la suami ke mana-mana saja. hahahaha 
raya ni confirm soalan cepumas keluar.. dah berisi ke belum?? adoii....nak jawab ape ek..hahaha




53 comments:

  1. sabar ye jijah, nak wat mcm mane belum de rezeki lagi. abaikan mulut org tu. Mulut orang memang xkan penah nak berhenti dari mmpertikaikan idup kita. Linda doakan jijah cepat2 pregnant...;)

    ReplyDelete
  2. Salam...
    Mungkin ada hikmah atau sebab mengapa belum pegnant lg...Allah Maha Mengetahui apa yg hambaNya perlukan.

    Soal isteri perlu sentiasa taat kpd suami telah banyak dijelaskan di dalam al-quran dan sunnah tetapi masih ramai para isteri yg enggan mengakuinya samada secara terang ataupun dlm diam kerana beranggapan taraf orang lelaki dan perempuan adalah sama...

    ReplyDelete
  3. jijah, ni raya ke 3 akk bergelar isteri.. soalan tu dah biasa sgt akk dgr.. thn ni akk x kan jawab apa2. akk akan senyum jer.. sebab akk dah letih nak jawab.. hihihi...

    hope ada rezeki untuk jijah nanti.. insyaAllah...

    ReplyDelete
  4. kan?suami dan isteri..ibu dan isteri.bila jd seorg suami dia berhak ke atas isterinya.tp bila jadi seorg ank lelaki kpda ibunya,dia perlu lebihkan ibunya.ha...ad give and take kan bila jd seorang perempuan yg bergelar isteri then ibu :)
    Ada rezeki dpat kembar trus nnt dear..amin.Jangan stress2 ea.Yg penting jg dri,jg rumahtangga.org tak pernah tau perjalanan kita :)
    Ayut doakan yg terbaik for both of u!

    ReplyDelete
  5. rezeki tu allah yang bagi.insyaallah=)jgn stress2 kakak=)

    ReplyDelete
  6. Tipikalnya orang kita : mula bercinta, mereka akan suruh tunang, x sempat nak rasa lama-lama tunang, suruh lekas-lekas kahwin, bila dah kahwin, tak sempat nak memahami erti suami isteri, dah mula tanya bila nak ada anak... bila dah ada anak, tak sempat lagi umur 6 tahun, dah mula tanya bila nak hantar tadika ( tadika 3 tahun kah?,4 tahun kah?) , bila anak amik UPSR, dah tanya nak masuk asrama mana, tak sempat nak belajar erti hidup, mereka bertanya lagi anak you akan masuk universiti mana, then bila dah ade ijazah, dia tanya pula dah berpunya ke belum, bila dah berpunya, dia akan tanya bila nak langsung, bla bla bla... bila anak yang ada ijazah tu baru kahwin, dia akan tanya bila nak dapat cucu... the cycle goes on n on....

    *orang kita byk persoalan : memangla malu bertanya sesat jalan, tapi.... banyak tanya sesak otak.

    * persoalan mengenai bila nak dapat anak xpayah la tanya byk kali sangat, anak ni bukan kita order secara online yer, DIA yang atas yg akan bagi.. DIA tahu bila, berapa, siapa yang DIA nak bagi.x payah nak risau sangat la pasal nak meramaikan umat nabi Muhammad SAW ni..

    *** lagi satu, kalau kahwen xde anak xpe la, yang pelik ni tak kahwen tapi dah ade anak.. x ke pelik?

    status sorg senior nabila...bc ni teringt jijah..=)=)..
    jgn stress2..=)=),.senyum sokmo k=)

    ReplyDelete
  7. Qaseh doakan semoga rezeki jijah murah yer...Insyallah...

    ReplyDelete
  8. jwb je coming soon tp xtau bile.. senang.. *sy ckp senang la, bukan sy yg kena* hehe..

    kak jijah, sy doakan kak jijah cpat2 la pregnant.. nak tgk kak jijah junior.. hehe

    ReplyDelete
  9. jgn risau zizah..sabarlah..ade rzki nti. sme2 kita brdoa..sy ni dh dkt 3 tahun kwin tp xde rzki utk pregnant lg..dh lali telinga ni dgr..tp mulut org spe leh tutup...=)yup agree..wlau pe pun jd suami ttp no.1 utk isteri slgi perintahnya tidak lari dri hukum syarak...

    ReplyDelete
  10. @LiNda hehe tq yunk :) cume confirm soalan tu akan kuar time raya nanti..huhuhu

    ReplyDelete
  11. Tak pe dear .. dear baru je kahwin ..pasti akan ada rezeki nanti .. allha tu maha adil .. percayalah dear ..tak mau sedih2 tau ..

    umi doakan dear preggy jugak nanti ..amin2 (^_^)

    ReplyDelete
  12. @Abang Long Allah maha mengetahui kan abg long..bersabar lah.. hishh kuasa suami amatlah besar..mane boleh sama taraf.. isteri nusyuz tu.. moga jijah di jauhkan..

    ReplyDelete
  13. @Zana Adieyza InsyaAllah ada rezeki untuk akak juga :)

    ReplyDelete
  14. @ayutmoga2 terus dapat kembar.. Amin Amin.. tq yunk!

    ReplyDelete
  15. @nabila azmi betul tu yunk.. mulut orang takkan pernah tutup..hehe jijah tak stress kdg2 soalan tu myesakkan dada jer..hahaha

    ReplyDelete
  16. @aisyaAmin ya rob adik! doakan banyak2 buat akak yer..

    ReplyDelete
  17. byk kan doa ye..ada rezeki kita nanti tu

    ReplyDelete
  18. doakan tirah cepat dpt jdoh yg baik...hehhehe

    ReplyDelete
  19. sabar jijah ye..Allah ade perancangan die..bila jijah pegnen skang ssh hubby nk jaga..bila dh dpt transfer insyaallah rezeki ade..spy senang hubby jijah nk jaga..;)

    ReplyDelete
  20. Adat orang dah kawin camtu la jijah.Dah kawin tanya dah pegnent belum..ada 1 tanya bila nak tambah

    akak dulu pun 10 bulan baru melekat lepas tu ha kejap je :)

    Hope jijah juga ada rezeki lagi.yang penting jgn stress!!

    ***Sentiasa kat celah ketiak suami hehhee

    ReplyDelete
  21. Sabar ye :) Semoga dimurahkan rezeki Untuk cepat2 pregnant. Jangan stress2 :D

    ReplyDelete
  22. @Makwe Kintan InsyaAllah pasti ada rezeki buat kita nanti kak... :)

    ReplyDelete
  23. @My Life's Journey Amin ya rob umi! tq umi doakan jijah :)

    ReplyDelete
  24. @Phattq abg phat.. mudah2an ada rezeki tu nanti :)

    ReplyDelete
  25. @Nens Collection ngeee tapi jijah dekat gan makayah.. seronok jugak kot makayah jaga..hehee

    ReplyDelete
  26. @syiela hehe jijah 8bulan..hope ada rezeki sebelum setahun kawen ni..Amin.

    ReplyDelete
  27. sabar aje la..kawan sy pun pernah alami macam tu..tp dia dekat 3 tahun kawin..skrg dah pregnant..alhamdulillah

    ReplyDelete
  28. @aku eryati Alhamdulilah.. sampai masa dan ketika Allah akan bagi kan..

    ReplyDelete
  29. Ni la org kita kan,sabar..sis pun pernah alami masalah sama tapi hubby yg backup,dia akan cakap "coming soon" kat org yang bertanya bila lagi tu..cakap tu kan doa..kan mmg dah coming..ha..ha..

    ReplyDelete
  30. x pela kak.. mungkin x de rezeki lagi..sabar ye..

    ReplyDelete
  31. sweet sgt la u ollls tu.. heee...

    InsyaAllah smoga ada rezeki tu.. nk tambahkan umatkan.. :)

    ReplyDelete
  32. dila faham cmne rasenye jijah,
    sdgkan dila yg baru 2 bulan lebih kawen ni pun dah kene soal siasat pasal preggy
    :(
    slalu kne comparekan dgn org yg kawen same tarikh or lagi lambat ngan dila tp dorg dah preggy..
    kdg2 tension tauuuuuuuu

    ReplyDelete
  33. @Azzah Alahmdulilah kan sis.. penantian tu berbaloi..hehe

    ReplyDelete
  34. @zulhilmi tempoyak yup..memang nak tambahkan lagi ramai umat Nabi.. moga Allah makbulkan..

    ReplyDelete
  35. @dilla nadila strees bila orang tanya..kalau tak tanya jijah on je..tak pikir langsung tau!

    ReplyDelete
  36. sabar ye jijah.. biasala tu mulut orang.. dorang tak sedar tu sume pemberian ALLAH... kalau dah ALLAH taknak bagi lagi, yang dah pregnant 8 bulan pun boleh gugur lagi, yang dah bersalin pun, baby meninggal.. so, enjoy hidup berdua dulu ye puas2.. =)

    ReplyDelete
  37. @shizansyafik hehehe ada hikmah Allah buat semua ni yunk.. positif saja :)

    ReplyDelete
  38. shida harap 1day shida dah bersedia :)

    jiejah hope tabah mnjalani perkahwinan jarak jauh ni yer..pdulikn kata org..kite yg rsa bkn mereka..kat lua sna..rezeki dtgn tuhan btol x sape kite nk mgandaiankn perkara rezki mcm tu..

    happy tuk jijeha :)

    ReplyDelete
  39. @shidaR betull siapa lah kita ni shida nak cakap tentang kuasa Allah..Dia lebih mengetahui segalanya..

    ReplyDelete
  40. btol2. hana setuju sangat.. isteri sepatutnya di sisi suami.. tak kesah dikala susah dan senang,.

    ReplyDelete
  41. jijah sama dgn nora la. mesti raya ni org tanya pasal pregnant hurmm :((

    ReplyDelete
  42. @вʋввℓɛ ρσρƨ yup...bestnya kalau dapat duduk dekat2 gan suami..seronok rasa!

    ReplyDelete
  43. @anaztasias nora aira huhuhu jawab je InsyaAllah coming soon~~

    ReplyDelete
  44. yui doakan yg terbaik buat kamu ea syg..insyaALLAH pasti ada rezeki,..cpt atau lmbt aje...sbr ea..

    ReplyDelete
  45. @nuyui a.k.a miss YUI InsyaAllah yui ada rezeki buat kami :)

    ReplyDelete
  46. @Eca Dwinky Asha InsyaAllah eca..doakan jijah yer..

    ReplyDelete
  47. rasa nak terbang sekrg juga pegi kat suami... :(

    ReplyDelete
  48. @Faisal Diana huhuhu kalau boleh dah lama jijah buat dulu syg..huhuhu suami diana kat maner pulak..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!