Tuesday, June 26, 2012

Rahsia Di Sebalik Teguran


Teguran itu kebiasaannya bersifat membina, kerana apa yang tidak kita sedar kadang-kadang orang lain sudah sedar terlebih dahulu, persepsi kita lain, persepsi orang, lain. Sebab itu apabila ditegur, jangan terlalu cepat melenting dan menolak teguran tersebut. Kalau begitu, korang adalah orang paling rugi, kerana korang berpeluang membina diri korang tetapi awal-awal lagi korang sudah merobohkannya. betul tak?? jadi kalau orang lain menegur korang tu, cubalah berpikiran positif kerana disebalik teguran ada nasihat yang berguna.


Kata Hukama, 
"Orang biasa akan marah apabila dikritik oleh orang lain, manakala orang yang mulia ialah mereka yang memperbaiki diri daripada kritikan orang lain. Seharusnya begini lah resam kehidupan kita".




22 comments:

  1. org menegur kita utk kebaikan kita.. utk kita jd lbh bagus dr sblm nya.. :-)

    ReplyDelete
  2. tp ada jns takleh terima teguran.. itu yg pyh..

    ReplyDelete
  3. ada orang terima teguran terus berubah jadi ok.. and ada gak orang yang kononny tak bleh terima teguran.. susah la hidup cm tu kan kak jijah..

    ReplyDelete
  4. sbnrnya payah kite nk terima teguran tp klu nk tegur org kemain lantang

    ReplyDelete
  5. nice advice..:) linda pon kadang2 cepat melenting gak. Memang banyak kene perbaiki diri. Pape pun, utk yg nak menegur tu pun kne tau cara betul utk tegur seseorang..:)

    ReplyDelete
  6. tak suka dengan orang yg bagi kritikan yg menjatuhkan.. nak tegur pun, tegur la dgn cara yg betul.. kan kak?

    ReplyDelete
  7. org yg tegur kalo kita wt salah maknanya org tu syg kt kita..tp kalau org tu wt xtau jek even kita wt salah tu maknanya org tu dh xpeduli kt kita...tp ada gak teguran yg xmmbina just utk mnjatuhkan maruah..so, pndai2lh kita menilai teguran...tp, kalau mlm2 jumaat tetiba bau something yg wangi jgn tegur pulak...hoho

    ReplyDelete
  8. betul tu,kena think positif..pikirkan org yg menegur kita tu ambik berat pasal kita..

    ReplyDelete
  9. betul tu..jgn cepat gelabah atau naik angin bila org tegur..cuba pk positif..

    dan org yg nk tegur tu..seeloknye guna la bahasa yg baik & sopan...;)

    ReplyDelete
  10. ayut buat tak layan dulu baru fikir bila kna tegur.hahaha.tp tak semua.sbb nnt last2 pening sndrik bila tak jumpe apa yg org tu tegur.tak dinafikan tak rmai manusia suka kna tegur.but be realistic kita takkan dpt berubah kalau tidak ada yg menegur.Tak kira la berubah apa tp yg pasti berubah. :) *ayt pon konflik dah.adehh*

    ReplyDelete
  11. btul3...stuju sgt...kalo kne tegur elok la perbaiki diri..kite nih bkn perfect mne pun kan...

    ReplyDelete
  12. belajar menerima teguran dengan jiwa yang kental.hahaha

    ReplyDelete
  13. betul2..tp mcm shida ni kalo org tegur blh relax lg..then bila dah tjd baru tingt tntg teguran tu sbnarnya dia cuba mmpringtkn kite tntg ssuatu yg baik ..

    ReplyDelete
  14. kita perlu terima teguran dr sudut positif

    ReplyDelete
  15. tikah take time kalau org bgi teguran tpi blh je terima :)

    ReplyDelete
  16. saya tak kisah kena tegur..janji org yg tegur saya tu tegur baik-baik..jgn main tengking ja...hehehe

    ReplyDelete
  17. klau tegur cara elok, insyaAllah dapat trima ^^

    ReplyDelete
  18. salam..
    jijah..
    wahhh..
    jijah daa kawin yaa..
    lama daa tk jenguk blog jijah..
    huhu
    rindu laa..
    congrats yaa.. moga jijah cpt2 menimang chaya mata..

    salam ikhlas..
    dian

    ReplyDelete
  19. @MyMyhai syg..InsyaAllah ada rezeki nanti Tuhan bagi jijah :)jijah baru 6 bulan kawen..dian pon lama myepi kan...

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!