Rahsia Di Sebalik Teguran

3:30:00 PM 22 Comments A+ a-


Teguran itu kebiasaannya bersifat membina, kerana apa yang tidak kita sedar kadang-kadang orang lain sudah sedar terlebih dahulu, persepsi kita lain, persepsi orang, lain. Sebab itu apabila ditegur, jangan terlalu cepat melenting dan menolak teguran tersebut. Kalau begitu, korang adalah orang paling rugi, kerana korang berpeluang membina diri korang tetapi awal-awal lagi korang sudah merobohkannya. betul tak?? jadi kalau orang lain menegur korang tu, cubalah berpikiran positif kerana disebalik teguran ada nasihat yang berguna.


Kata Hukama, 
"Orang biasa akan marah apabila dikritik oleh orang lain, manakala orang yang mulia ialah mereka yang memperbaiki diri daripada kritikan orang lain. Seharusnya begini lah resam kehidupan kita".




All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

22 insan comel komen

Write insan comel komen
IntaNBerliaN
AUTHOR
6/26/2012 8:44 AM delete

org menegur kita utk kebaikan kita.. utk kita jd lbh bagus dr sblm nya.. :-)

Reply
avatar
6/26/2012 9:06 AM delete

tp ada jns takleh terima teguran.. itu yg pyh..

Reply
avatar
6/26/2012 9:30 AM delete

ada orang terima teguran terus berubah jadi ok.. and ada gak orang yang kononny tak bleh terima teguran.. susah la hidup cm tu kan kak jijah..

Reply
avatar
6/26/2012 9:34 AM delete

nak jadi orang mulia :D

Reply
avatar
eima
AUTHOR
6/26/2012 9:57 AM delete

sbnrnya payah kite nk terima teguran tp klu nk tegur org kemain lantang

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
6/26/2012 10:45 AM delete

nice advice..:) linda pon kadang2 cepat melenting gak. Memang banyak kene perbaiki diri. Pape pun, utk yg nak menegur tu pun kne tau cara betul utk tegur seseorang..:)

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
6/26/2012 10:45 AM delete

tak suka dengan orang yg bagi kritikan yg menjatuhkan.. nak tegur pun, tegur la dgn cara yg betul.. kan kak?

Reply
avatar
6/26/2012 11:09 AM delete

org yg tegur kalo kita wt salah maknanya org tu syg kt kita..tp kalau org tu wt xtau jek even kita wt salah tu maknanya org tu dh xpeduli kt kita...tp ada gak teguran yg xmmbina just utk mnjatuhkan maruah..so, pndai2lh kita menilai teguran...tp, kalau mlm2 jumaat tetiba bau something yg wangi jgn tegur pulak...hoho

Reply
avatar
Azzah
AUTHOR
6/26/2012 12:06 PM delete

betul tu,kena think positif..pikirkan org yg menegur kita tu ambik berat pasal kita..

Reply
avatar
6/26/2012 12:06 PM delete

betul tu..jgn cepat gelabah atau naik angin bila org tegur..cuba pk positif..

dan org yg nk tegur tu..seeloknye guna la bahasa yg baik & sopan...;)

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
6/26/2012 2:16 PM delete

ayut buat tak layan dulu baru fikir bila kna tegur.hahaha.tp tak semua.sbb nnt last2 pening sndrik bila tak jumpe apa yg org tu tegur.tak dinafikan tak rmai manusia suka kna tegur.but be realistic kita takkan dpt berubah kalau tidak ada yg menegur.Tak kira la berubah apa tp yg pasti berubah. :) *ayt pon konflik dah.adehh*

Reply
avatar
PinkUmmi
AUTHOR
6/26/2012 3:12 PM delete

btul3...stuju sgt...kalo kne tegur elok la perbaiki diri..kite nih bkn perfect mne pun kan...

Reply
avatar
6/26/2012 4:18 PM delete

belajar menerima teguran dengan jiwa yang kental.hahaha

Reply
avatar
shida'R
AUTHOR
6/26/2012 5:40 PM delete

betul2..tp mcm shida ni kalo org tegur blh relax lg..then bila dah tjd baru tingt tntg teguran tu sbnarnya dia cuba mmpringtkn kite tntg ssuatu yg baik ..

Reply
avatar
Phat
AUTHOR
6/26/2012 6:13 PM delete

kita perlu terima teguran dr sudut positif

Reply
avatar
Cik tikah
AUTHOR
6/26/2012 7:16 PM delete

tikah take time kalau org bgi teguran tpi blh je terima :)

Reply
avatar
6/26/2012 9:12 PM delete

saya tak kisah kena tegur..janji org yg tegur saya tu tegur baik-baik..jgn main tengking ja...hehehe

Reply
avatar
6/26/2012 10:44 PM delete

klau tegur cara elok, insyaAllah dapat trima ^^

Reply
avatar
MyMy
AUTHOR
6/26/2012 11:15 PM delete

salam..
jijah..
wahhh..
jijah daa kawin yaa..
lama daa tk jenguk blog jijah..
huhu
rindu laa..
congrats yaa.. moga jijah cpt2 menimang chaya mata..

salam ikhlas..
dian

Reply
avatar
Fendy
AUTHOR
6/27/2012 2:13 PM delete

sgt betol.....

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/27/2012 2:17 PM delete

@MyMyhai syg..InsyaAllah ada rezeki nanti Tuhan bagi jijah :)jijah baru 6 bulan kawen..dian pon lama myepi kan...

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!